Eestlase suvepuhkus on lühike, aga aktiivne

15.07.2006
Suvi on puhkuseks parim aeg. Nii arvab iga neljas eestimaalane.


TNS Emori juunikuisest uuringust selgus, et vaid 13% eestimaalastest on kindlalt otsustanud sel suvel üldse mitte puhata. CATI-bussi telefoniküsitluses vastasid 500 inimest kogu Eestist vanuses 15–74 aastat.

TNS Emori turundusjuhi Ülle Pärnoja sõnul on töötavate inimeste suvised puhkused paari aasta jooksul mõnevõrra lühenenud, palju on neid, kes puhkavad vaid üks-kaks nädalat.

Kuidas plaanitakse puhkus veeta? Kõige enam (keskmiselt iga kolmas) on neid, kes kasutavad suvist aega Eestimaal rändamiseks. Lõuna-Eesti meelitab enim, ka Virumaa ja Saaremaa on populaarsed. Linnadest on kõige suurem huvi Pärnu ja Tallinna vastu.

Paljud on puhkuse aja reserveerinud selleks, et teha koduseid töid ja remonti. Eks vaja rohi niitmist ja hiljem marjad moosiks keetmist. Eesti suuremate linnade elanikest kolmandik kasutab võimalust kosutada ennast oma suvilas või sugulaste ja sõprade seltsis. Samas on huvitav tõdeda, et pelgalt koduste askelduste ja suvilas suvitamisega piirdub praegu väiksem hulk inimesi kui paar aastat tagasi. Ju kavatsetakse puhkus veeta aktiivsemalt kui varem.

Välisreisi plaanib iga neljas eestimaalane. Rännuhuvi on koos elatustaseme kasvuga ootuspäraselt tõusuteel. Kõige reisihuvilisemad on tallinlased, kuni 35aastased noored ja mitte-eestlased. Nendes elanikerühmades on koguni pooled reisiplaanides kindlad.

Sihtriigid on reisihuvilistel erinevad. Mitte-eestlasi köidab usutavasti sugulussidemete tõttu Läti, Leedu ja SRÜ riikide suund. 15–24aastaste esimene eelistus on Soome, 25–35aastaste sihtriikide repertuaar on märksa kirjum – esiviisikus on Läti, Leedu, Venemaa, Norra ja Rootsi.

Ka suveüritused on endiselt populaarsed. Eks seda on tunda mitmest väljamüüdud suvelavastustest. Nii nagu paar aastat tagasigi, soovib ka sel aastal iga kolmas eestimaalane kuulata-vaadata suvekontserte ja -lavastusi ning osa saada festivalidest.

Kõige tagasihoidlikumad on suveplaanid pensioniealistel. Ühest küljest on nende rahalised võimalused piiratumad. Teiselt poolt naudivad neist paljud suvist aega samavõrd kui näiteks kevadet või sügist.


http://www.sloleht.ee/2006/07/15/reis/201738/

Uudiste arhiiv