Esperantopäevad Saaremaal tutvustasid paikkonda

26.07.2006
Juuli alguses toimusid Kuressaares Balti esperantopäevad (BET-42). Osavõtjaid oli 135. Arvukamalt oli eestlasi, soomlasi, lätlasi, leedulasi, poolakaid, kuid oli ka rootslasi ja sakslasi.

Esperantopäevad avas Eesti Esperanto Liidu (EAE) president Tõnu Hirsik. Keelehuvilisi tervitas ka Kuressaare linnapea Urve Tiidus, kelle sõnavõtt oli väliskülaliste rõõmuks ja üllatuseks osaliselt esperanto keeles. Keeleinimesena tundis kõneleja heameelt, et saarel kuuldakse tänavatel, kauplustes, kohvikutes esperanto keelt (ületamaks keelebarjääre eri rahvuste vahel).

Esmakordselt viibis Balti esperantopäevadel rahvusvahelise Esperanto Liidu kultuurivaldkonna juht Claude Nourmont. Luksemburgist Eestisse sõitnud briti päritolu inglise-eesti tõlgi Brian Mooni tõi Saaremaale huvi nii esperanto kui eesti keele vastu.

Esperantopäevad lähtuvad põhimõttest, et Balti mere rahvaste vahel valitseb ühtsus ja erinevus, kuid esperanto rahvusvahelise keelena aitab rahvaid lähendada, silmaringi avardada ja tundma õppida erinevate maade kultuuri ja kombeid.

BETi sünnist rääkis huvitavalt ja haaravalt Lembe Laanest (Eesti). Viiel tudengil tuli idee organiseerida esimene üliõpilasesperantistide kokkutulek ja jätkata traditsiooni, mis kestab senini. Huvitava saatematerjaliga illustreeris kõneleja noorte usinust ja erksust rahvusvahelise keele — esperanto õppimisel, õpetamisel ja laagrite korraldamisel.

BET-42st võtsid osa ka Mart Vabar (Eesti), Biruta Rozenfelde (Läti), Zenonas Sabalys (Leedu) ja Emamelis Dvarionas, kes kõik olid “esperanto hälli” juures.

Esperanto liikumisest nõukogude ajal rääkis Madis Linnamägi, kui esperantot õpiti kursustel ja kirjalikul kursusel fakultatiivselt koolides.

Esperantopäevade jooksul kuulati rohkesti ettekandeid.

Traditsioonilisel ekskursioonide päeval sõideti bussidega läbi Saaremaa, tutvumaks Saaremaa vaatamisväärsustega, nagu Kaali meteoriidikraater, mille külastamisel jagas huvitavat teavet lisaks ekskursioonijuhile Reet Tiirma — TTÜ Geoloogia Instituudi juhtivinsener, Eesti TA Meteoriitika Komisjoni teadussekretär. Kuulsime, et kõik maailma suured meteoriidid on raudmeteoriidid.

Külastasime ka Juhan Smuuli kodu, Mihkli Talumuuseumi, Panga puhketalu, uut sadamat jpm.

BET-43 toimub 2007. aastal Leedumaal.


http://www.valgamaalane.ee/260706/esileht/valgamaa/25006875.php

Uudiste arhiiv