ELi riigid seavad Ida-Euroopa tööjõule üha enam tõkked

04.02.2004
TALLINN, 4. veebruar (EPLO) - Nendest ELi liikmesriikidest, kes lubasid oma tööturu uute liikmesriikide elanikele kohe ja kitsendusteta avada, on sõnapidajaks jäänud vaid Iirimaa, kirjutab Äripäev.

Viimaseks taganejaks on UK, kus peaminister Tony Blair andis sel nädalal korralduse töötada Briti sotsiaalkindlustussüsteemi kaitseks välja rangemad normid Ida-Euroopa sisserändajatele.

Tõuke andis nii Rootsi peaminister Göran Persson, kes läinud reedel teatas, et Rootsi ei saa lubada “sotsiaalset turismi” ning peab end kaitsma, kui ka Briti ajakirjandus, mis on käivitanud kampaania immigratsioonilaine vastu Ida-Euroopast.

Tööturu avada lubanud riikidest on üksteise järel kitsendustest teatanud Taani, Holland ja Rootsi. “See tekitas väga üksildase tunde,” tunnistas üks Briti diplomaat ajalehele Financial Times. “Võite ette kujutada, millised pealkirjad see tabloidides annab – meil tuli midagi ette võtta.”







Samas rõhutasid Briti ametnikud, et Blair ei käskinud piirata tööjõu vaba liikumist. “Briti ametlik seisukoht ei ole muutnud. Usume, et tööjõu vaba liikumine on kasulik."

Kitsendused võivad tähendada näiteks nõuet, et Briti sotsiaalkindlustussüsteem laieneb teiste ELi riikide kodanikele alles pärast seda, kui nad on riigis elanud ja töötanud kindla perioodi. Täpsemad reeglid valmivad lähinädalatel.

EPL

Uudiste arhiiv