"Jalutaja teejuht" viib lugeja Põhja-Tallinna soppidesse

07.12.2006
12. detsembril esitletakse esimest raamatut sarjast “Jalutaja teejuht”, mis tutvustab Põhja-Tallinna linnaosa.

Raamatu peamiseks autoriks on ajaloolane Robert Nerman. Uuemast arhitektuurist kirjutab raamatus teose toimetaja arhtiketuuri- ja disainikriitik Karin Paulus.


Raamatu kujundas Martin Pärn ja enamuse fotodest tegi Arne Maasik, kes pälvis 2005. aasta loomingu eest Eesti Kultuurkapitali preemia.


Jalutaja teejuht viib lugeja Kalamajja, Pelgulinna ja Koplisse. Vaatluse alla on kunagisesd karjamaad, kalurikülad ja töölisasumid, millest on tänaseks saanud Tallinna süda. Juttu on tagahoovidest, turuplatsidest, supelrandadest ja ärihoonetest.


Vaatluse all on paikade ajalugu läbi inimeste, sündmuste ning ehitatud keskkonna. Näiteks vesilennukite angaarid, tsaariaegsed laevaehitustehased, Patarei vangla, “Oma Kolde” elamud, barakid, pargid, stalinistlikud kortermajad ning viimased katsed sobitada uut ja vana (nagu Vabriku 33, Art Depoo, Härjapea 14).



“Põhja-Tallinn" on väga ebaõiglane linnaosa nimi, kuna ta ei ütle midagi selle vastuolulise, ikka veel salapärase urbaanse segasumma kohta, mis tema taha peitub. Põhja-Tallinnat võiks võrrelda Tallinna mitteteadvusega, mida teadvus üha järjekindlamalt katta püüab – ning vastupidi inimteadvusele on seal tõesti võimalik ringi jalutada,” arvab kirjanik Jan Kaus.

“Peale Tallinn-Peterburi raudteeliini avamist 1870. aastat said mereäärsed alad Põhja-Tallinnas pilgeni täidetud vabrikute, sadamaehituste, elumajade kvartalite, parkide, kalmistute ja kõige muu linnaelu juurde kuuluvaga,” selgitab kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa.

Raamatu ilmumist toetasid Eesti Kultuurkapital ning Põhja-Tallinna valitsus ja esmaesitlus toimub esitlus toimub 12. detsembril kell 16.00 Meriton Grand Hotel Tallinnas.




http://www.epl.ee/artikkel/365766

Uudiste arhiiv