Eesti arvamusliidrid sooviksid seksiäri seadustada

11.03.2004
Eesti arvamusliidrite hinnangul tuleks prostitutsioon Eestis legaliseerida, sest teisel juhul pageb seksiäri “põranda alla” ja kontroll saab veelgi raskem olema. Prostitutsiooniuurijad ja sotsiaalminister arvavad vastupidi.
Eelmisel kevadel Eestis, Lätis, Leedus ja Loode-Venemaal küsitletud arvamusliidritest enamik leidis, et prostitutsioonipoliitikaist parim on seksiäri legaliseerimine. Ka 15 Eesti avaliku elu tegelast väitsid, et see on tõhusaim viis piiripanekuks organiseeritud kuritegevusele ja epideemiatele, selgus Eesti Naisuurimuse- ja Teabekeskuse uuringust.
Sotsioloog Marion Pajumets tõdes, et kui Leedu ja Loode-Venemaa arvamusliidrid nägid seksiäri riigistamises head võimalust riigikassa täitmiseks, siis ükski Eesti arvamusliider nii küüniline ei olnud. “Eesti liidrid põhjendasid oma eelistust pigem prostituutide ning Eesti niigi napi inimressursi kaitsmise vajaduse, mitte suure ja kiire kasumilootusega,” selgitas ta. “Nad toonitasid, et prostitutsioon tuleks kuulutada sekstööks, millele tuleb laiendada tavapärased töö- ja sotsiaalkindlustuse standardid.”


Eestlased lootsid seksiäri riigistamisega saada kontrolli alla suguhaiguste leviku, kaotada vahendajate ja seksi ostjate vägivalla ja vähendada prostituutide ühiskondlikku sildistamist.

Sotsiaalminister Marko Pomerants kinnitas, et valitud inimeste arvamus ei võrdu eestlaste tegeliku arusaamaga. “Lihtne põhjus: inimesed ei valda teemat ega ole kursis legaliseerimisega kaasnevate probleemidega,” sõnas ta. “Tegelikkuses ei saa olema nii, et prostituudid muutuvad lugupeetud ühiskonnaliikmeteks, keegi läheb leiba küpsetama ja keegi ennast müüma.”

Küsitletute hulgas oli kolm riigikogu fraktsioonide liidrit, kolm sel teemal varem sõna võtnud analüütikut/meediafiguuri, kaks linnapead ja ärimeest, sotsiaalministeeriumi, justiitsministeeriumi ning politseistruktuuride juhtivametnikud, maksuameti spetsialist ning naiste õiguste eest seisva mittetulundusühingu liider. Valitud olid nad kui tõe- näolised vastava teema arvamuskujundajad avalikkuses.

Pomerantsi kinnitusel on Eestile väga vajalik ostmine kriminaliseerida eriti pärast Soome vastavat sammu. “Võrdleksin seda öise viinamüügi piiramisega, millel pole mõtet, kui seda teeb mõnesaja kilomeetri suurune mõnetuhande inimesega vald,” rääkis Pomerants. “Alati võib minna soome kelguga naaberkülla viina järele. Praegu saab ühest riigist teise peaaegu olematu rahaga. Me ju ei taha tulevikku, kus “Welcome to Estonia” tähendab, et eesti ilusad naised võrduvad prostituutidega.”

Aidsi tugikeskuse juhataja Jüri Kalikov kinnitas, et enamik prostituute on legaliseerimise vastu. “Nad ei taha saada avalikuks, loodavad seda tööd teha aasta või kaks ja ning siis mineviku unustada ja mehele minna,” selgitas ta.

Eile seksiteenuste ostu keelustamist arutama kogunenud Res Publica fraktsioon riigikogus läks laiali otsuseni jõudmata.

Arutelu jätkub järgmisel nädalal, seni tutvustab ettepanekut teistele võimuliidu erakondadele partei aseesimees Jaanus Rahumägi. Rahumäe sõnul on prostitutsioon allilma suurimaid rahaallikaid, samas pole tema arvates prostituute kui manipuleeritavaid inimesi mõtet karistada. Respublikaan hoiatab, et Eestist võib saada plahvatuslikult kasvava seksiturismi maa.

Sotsiaaldemokraadid on põhimõtteliselt Res Publica algatusega ühel nõul, kuid on kuluaarides kritiseerinud, et karistamise asemel tuleb algul põhirõhk prostituutide rehabilitatsioonile suunata.
Priit Simson


Eesti arvamusliidrid leiavad:

Prostitutsioon on probleem, millega riigil tuleks midagi ette võtta. Probleem pole see niivõrd naiste vahendamise kui sellega kaasnevate või samade kuritegelike võrgustike kontrollitava muu illegaalse äritegevuse tõttu. Kasvav kuritegeliku sfääri mõjuvõim ohustab avalikku sfääri ja riigi julgeolekut.

Kriminaliseerimisel on oht, et see läheb “põranda alla”. Põhjuseks on seksiäri pikk traditsioon. Ka on seksimüümine “amet nagu iga teine”, ning reaalsuse ees silmade sulgemise asemel tuleks prostitutsiooni riigi tasandil käsitleda “elukutsena”.

Seksi müümine on “vaba valik”, prostituut on “kõige vanem amet” ja “ohver”, seksi ostmine on “loomulik vajadus”.
Kolmandikul uurimuses osalenud liidritest puudus ettekujutus Eesti prostitutsioonipoliitikast.
Allikas: uuring

EPL

Uudiste arhiiv