Eesti Kunstimuuseumi uudised 7.-13. jaanuar

07.01.2008
Ekskursioon "Joan Miro maastikud"

Ekskursioonil tutvustatakse tuntud hispaania kunstniku, aastatel 1893 – 1983 elanud ja töötanud katalaani sürrealisti Joan Miró maastikutemaatilistes teostest koosnevat näitust. Giidi juhtimisel võetakse Kumu Suures saalis ette rännak läbi "Miró maastike", mis loodud enamasti 1940ndate ja 1980ndate aastate vahelisel ajal, keskendudes peamiselt kunstniku II Maailmasõja järgsele loomingule.

Toimumiskoht: Kumu kunstimuuseumi Suur saal
Osavõtt Kumu näituste piletiga.
Kogunemine 2. korruse fuajees.

Toimumisajad:
12., 13., 19. ja 20. jaanuar kell 13.00
9., 10., 16. ja 17. veebruar kell 13.00
NB! 20. jaanuaril ja 17. veebruaril toimuvad ekskursioonid
vene keeles!

Mängufilm "Pulmad"
Režissöör: Andrzej Wajda
Stsenaarium: Andrzej Kijowski Stanisław Wyspiański näidendi põhjal
Operaator: Witold Sobociński
Muusika: Stanisław Radwan
Osades: Daniel Olbrychski, Ewa Ziętek, Małgorzata Lorentowicz, Barbara Wrzesińska, Andrzej Lapicki, Wojciech Pszoniak, Marek Perepeczko, Maja Komorowska, Franciszek Pieczka, Marek Walczewski, Emilia Krakowska jt.

Inglisekeelsed subtiitrid!

Filmi kirjanduslikuks aluseks on poola vaimuelu sügavalt mõjutanud teos, mitmekülgselt andeka Stanisław Wyspiański värssnäidend "Pulmad" (1901). Wyspiański näidendi süžees kajastub tegelikult aset leidnud sündmus ‒ poeet Lucjan Rydeli ja taluneiu 1900. aastal toimunud laulatus Krakówi Maarja kirikus ja sellele järgnenud pulmapidu Bronowice külas. Omal ajal Poola ühiskonda šokeerinud näidendile on Wajda andnud mõjuva kinematograafilise vormi.

Filmi alguses tundub, et vaataja sukeldub õnneuima. Kaamera liigub tantsijailt muusikutele, peatub vestlejail, kuulab ära repliigid ja tõstab esile tegelaste näod. Pulmavõõrad pidutsevad, tülitsevad, armastavad. Tasapisi hakkavad aga lisanduma kutsumata külalised, piduliste südametunnistuspiinu sümboliseerivad tegelased – Must Rüütel, Wernyhora, Õlgmees. Need on tegelased, keda kõik poolakad tänini tunnevad, kes on tänase päevani nende jaoks säilitanud oma sügava sümboolse sisu. Paljud näidendi fraasid on juurdunud poola kõnekeelde.

Andrzej Wajda on filmi ainestiku seoses meenutanud sarmikat episoodi. Hulk aega pärast filmi esilinastust viis elu ta kokku Ameerika menuka režissööri Elia Kazaniga. Viimane päris poola kolleegilt, kas tema on vändanud selle filmi, mille tegevus toimub ühe öö jooksul. Wajda oletas, et jutt käib filmist "Tuhk ja teemant", kuid Kazan oli silmas pidanud just "Pulmi". "Kes Teile nii hea stsenaariumi kirjutas," olevat imestanud Elia Kazan.

Wyspiański näidendi sümbolistlik vorm andnuks piisavalt võimalusi, et vahendada filmis selle sõnum müstilise muinasjutulise vaatemänguna. Wajda ei ole seda teinud. Ta on muutnud tegevuspaiga konkreetseks ja asjalikuks, materiaalne reaalsus on teatraalsuse müürist läbi murdnud. Mudane õu, lõpetamata maal kõrvuti põllutööriistadega on need elu märgid, mis on tõrjunud eemale õõnsad poosid. Poola on esindatud kogu oma vastuolulisuses, sõnadest ja alkoholist purjus tegelaskond esitab filmis ühteaegu tragöödiat ja farssi, selles heideldakse satiiri ja pühaduse, sarkasmi, hulluse ja õilsusega täidetud ruumis.

1973. aastal pälvis Andrzej Wajda filmi eest San Sebastiani filmifestivalil Hõbedase Merekarbi.

Tähelepanu võiks pöörata sellelegi, et nii mõnedki poola kunsti tähtteosed Kumus avatud näitusel "Metafoor ja müüt" peegeldavad Wyspiański näidendi ja Wajda filmi õhustikku. Wyspiański loodud teose kõrval pälvib ehk tähelepanu Włodzimierz Tetmajeri maal "Pulmad", mille teema ja tegelaskond on seotud Wyspianski näidendi ja Wajda filmi aluseks olnud sündmusega.


Filmi juhatab sisse Kumu kuraator Tiina Abel. Seanss on TASUTA!

Täname Poola Suursaatkonda.

Kumu dokumentaal

Näituse "Joan Miró maastikud" raames näitame Kumu auditooriumis kahte filmi, mis aitavad avada ja mõista selle suurepärase hispaania kunstniku elu ja loomingut. Filmid juhatab sisse Kumu kuraator Tiina Abel.

Robin Laugh "Miró. Theatre of Dreams" (BBC 1978, 56 min)
Manuel Cano "Miró y Mallorca" (1984, 43 min)

Osalemine tasuta!

Lastehommik

Ka uuel aastal ootavad Kadrioru lossidaamid kord kuus endale külla 5-11aastaseid kunstihuvilisi lapsi.

Laupäeval, 12. jaanuaril toimub lastehommik "Nutikad nõud" vene keeles. Minnakse Kadrioru lossi hõbedakambrisse, uuritakse fantaasiaküllaste meistrite valmistatud supitirinaid, jäänõusid, suhkrutange, kanne, maiustustetoose ja muudki. Koos avastatakse, milles nõude nutikus seisneb ning leitakse sarnasusi ja erinevusi omaenda koduste nõudega. Mängitakse teekannuks muutumise mängu ja proovitakse kätt supitirina dekoori maalimises.

Lastehommik algab kell 11.00, osavõtutasu on 40.-

Pühapäeval, 13. jaanuaril toimub taas Kadrioru kunstiring
11-12.30 (5-11aastastele) (vene keeles)
13-14.30 (5-8aastastele) (eesti keeles)
15-16.30 (9-11aastastele) (eesti keeles)
Osalustasu 60.-

Vajalik eelregistreerimine tel. 606 6400 või e-post kadriorg@ekm.ee



Piletihinnad 2008
Eesti Kunstimuuseumi piletihinnad on püsinud samal tasemel 2006. ja 2007. aastal. Arvestades viimaste aastate hinnataseme ja elukalliduse tõusu, korrigeeriti ka Eesti Kunstimuuseumi piletihindu.

Piletihinnad 2008. aastal:

Kumu kunstimuuseum
Kõik Kumu näitused
Täispilet 80.- / Sooduspilet 45.- / Perepilet 150.-
Eesti kunsti püsiväljapanek
Täispilet 60.- / Sooduspilet 35.- / Perepilet 110.-
Kaasaegse kunsti näitused
Täispilet 35.- / Sooduspilet 20.- / Perepilet 45.-
Suure saali näitused:
Täispilet 50.- / Sooduspilet 30.- / Perepilet 80.-

Adamson-Ericu muuseum
Täispilet 30.- / Sooduspilet 15.- / Perepilet 50.-

Kadrioru kunstimuuseum
Kadrioru loss
Täispilet 55.- / Sooduspilet 30.- / Perepilet 115.-
Mikkeli muuseum
Täispilet 25.- / Sooduspilet 15.- / Perepilet 60.-
Ühispilet (Kadrioru loss ja Mikkeli muuseum)
Täispilet 70.- / Sooduspilet 40.- / Perepilet 125.-

Niguliste muuseum
Täispilet 35.- / Sooduspilet 20.- / Perepilet 50.-

Kristjan Raua majamuuseum
Üksikkülastajatele sissepääs TASUTA

Tere tulemast Eesti Kunstimuuseumisse!

Kumu kunstimuuseum

Avatud: K-P 11-18

Püsiekspositsioon:
Varamu
Eesti kunsti klassika 18. sajandi algusest Teise maailmasõja lõpuni

Rasked valikud
Eesti kunsti Teise maailmasõja lõpust taasiseseisvumiseni

Näitused:

Leonhard Lapin. Koodid
Leonhard Lapin tähistab Kumu näitusega oma 60. juubelit. 2003. aastal alustatud sarja "Koodid" aluseks on üks tänapäeva maailma olulisemaid sümboleid – kaupadele trükitud vöötkood, mida on töödeldult kasutatud maalide ja graafiliste lehtede alusstruktuurina.
21.12.2007–17.02.2008 (V korrus)

Joan Miró maastikud
Rahvusvaheliselt tuntud 20. sajandi hispaania kunstniku Joan Miró (1893-1983) tööde väljapanek Kumus on erakordne sündmus mitmel põhjusel. Lisaks sellele, et Kumu võõrustab esmakordselt nii nimekat ja kunstiajaloos hinnatud kunstnikku, näitab see ka meie uue muuseumi võimekust tuua väikesesse Eestisse Euroopa kunstiajaloo pärle. Näitusel on üleval 57 tööd, nende hulgas ka graafikat ja skulptuure ning lisaks 8 fotot. Kõik eksponaadid pärinevad Pilar I Joan Miró fondist Mallorcal.
14.12.2007–9.03.2008 (Suur saal)

QUOBO. Kunst Berliinis 1989–1999
Saksa Välissuhete Instituudi (ifa) näitusel esitletakse töid tervelt realt kunstnikelt ajast, mil Berliin oli "üleminekuaegne kultuurimetropol" (QUOBO kataloog). Tööd on valminud Berliini müüri langemise ja Saksa Bundestagi Bonnist Berliini kolimise vahele jääval ajal.
7.12.2007-17.02.2008 (V korrus)

Arhiivid tõlkes. Virtuaalne documenta
"Arhiivid tõlkes" on neljast näitusest koosnev ning muuseumikontekstis eksperimentaalne uurimisprojekt, mis üritab vaadata värske pilguga mõningatele ajalukku kinnistunud tõdedele ja painetele. Eesmärk on vaadelda läbi raudse eesriide tehtud kunstialase ja poliitilise tõlke olemust.
23.11.2007–2.03.2008 (IV korrus, B-tiib)

Valguse aed. Esa Laurema
Esa Lauremas on ühendatud suurepärane kunstnik ja oskuslik insener. Tema suuremad ja väiksemad objektid elavad ruumiga ühes rütmis, luues lisaks üha uusi ja uusi kineetilisi valguskujundeid. Nendes teostes on mingit maagilist salapära ja jõudu, samas on nad vahvad, leidlikud ja rõõmsad teosed. Inimestel on nedega huvitav ja hea ühes ruumis olla.
24.11.2007-3.02.2008

Kestev minevik. Nõukogude aja märgid uuemas eesti kunstis
Näitus tegeleb Nõukogude perioodi käsitlusviisidega 1990. ja 2000. aastate eesti kunstis. Mälestused ja visioonid lähiajaloost on viimase viieteistkümne aasta jooksul võtnud kõige erinevamaid vorme, alates möödunu unustamise soovist 1990ndate esimesel poolel kuni Nõukogude aja igapäevaelu ja esemelise keskkonna taasavastamiseni 2000ndate alguses. Nõukogude aja märkide olemus ja tähendus kunstiteostes sõltub sageli kunstnike isiklikust kogemusest, ühenduslülidest isikliku ja "suure" ajaloo vahel.
9.11.2007–30.03.2008

Metafoor ja müüt. Kirjanduslikud ja ajaloolised motiivid 19. ja 20. sajandi vahetuse Poola kunstis
Näituse keskseks ideeks on esitleda sajanditagust Poolat publikule, kes ehk ei ole tuttav poola ajaloo, kirjanduse ja kunstiloo kaanonitega. See põhimõte on mõjutanud näituse sisu ja temaatilist struktuuri, kuid on seotud ka teise eesmärgi, kujutava kunsti ja kirjanduse seoste esiletoomisega.
2. november–10. veebruar 2008

Hariduskeskus:
Haridusprogrammid lasteaiale:
Vaadates üles (taevad eesti kunstis)

Haridusprogrammid lasteaiale ja algklassidele:
Lugusid kunstis (tundide sari eesti kunsti klassikutest):
I osa Sõpruseaeg (baltisakslaste kunst)
II osa Veenõid Lorelei ja teised (Köler)
III osa Armastusest (Köler, Weizenberg, Adamson)
IV osa Peetri lubadus (Kristjan ja Paul Raud, Kallis, Laikmaa)

Haridusprogrammid põhikoolile:
Peateel (sissejuhatus eesti kunsti klassikasse)
Algusest peale (tundide sari eesti kunsti klassikutest):
I osa Peod ja portreed (baltisakslaste kunst)
II osa Südamega (Köler)
III osa Pronksist tuul ja marmorunenäod (Weizenberg ja Adamson)
IV osa Miks hobune peatus (Kristjan ja Paul Raud, Kallis, Laikmaa)
Uue põlvkonna legendid (eesti kunsti klassika), vene keeles

Haridusprogrammid gümnaasiumile:
Magistraal (sissejuhatus eesti kunsti klassikasse)
Vähe süüa, palju külmetada (Mägi)
Libakala (eesti kunst 1945-1991)
Uue põlvkonna legendid (eesti kunsti klassika), vene keeles

Talveprogramm "Kuum ja Külm"
Keraamika ateljeetundi on oodatud nii noored kui täiskasvanud

Info ja registreerimine: tel. 534 39230 või 602 6074 (lauatelefonil 14.00-16.00) või haridus@ekm.ee

Auditoorium:
Mängufilm "Pulmad"
Ingliskeelsed subtiitrid
Filmi juhatab sisse Kumu kuraator Tiina Abel
8. detsember kell 18.00
Seanss on tasuta!

Kumu dokumentaal
Robin Laugh "Miró. Theatre of Dreams"
Manuel Cano "Miró y Mallorca"
Filmid juhatab sisse Kumu kuraator Tiina Abel
9. jaanuar kell 18.00
Osalemine tasuta!

Ekskursioon
Joan Miró maastikud
Osavõtt Kumu näituste piletiga.
Kogunemine 2. korruse fuajees.
12. ja 13. jaanuar kell 13.00

Info: 602 6000

Adamson-Ericu muuseum

Avatud: K-P 11-18

Püsiekspositsioon:
Adamson-Ericu teosed

Näitus:
Maakivi Eesti ehtekunstis
Võimsad rändrahnud ja merelaineis uhutud rannakivid, kivistised paes või teepervel lebavad munakad paeluvad meid oma võimsuse ning ootamatult kauni vormi- ja värvimänguga. Eesti professionaalsesse ehtekunsti jõudis meie tavaline maakivi 1950. aastate lõpul kogu eesti tarbekunstis toimunud jõuliste muutuste ajal, mis tõi ka juveelikunsti uue, lihtsustatud vormikultuuri ning ebatraditsiooniliste materjalide kasutuse.
1.12–2.03.2008

Haridus:
Muuseumitunnid
(5-12aastastele):
Ehtemeistrid
Muuseumidetektiiv
Rääkivad portreed ja täpilised lilled
Kohvikumaalid ja tujukad kujundid
(13-19aastastele):
Ehtemeistrid

Gruppidele ettetellimisel tel. 644 5835
Info: 644 5835

Kadrioru kunstimuuseum

Avatud: K-P 10-17

Püsiekspositsioon:
16.-20. saj. maalikunst (Madalmaade, saksa, itaalia, vene meistrid)
18.-20. saj. Lääne-Euroopa ja Vene tarbekunst ning skulptuur

Näitus:
Maarjamaa rokokoo. Gottlieb Welté 1745/48–1792
Gottlieb Welté oli üks kõige olulisemaid 18. sajandil Eestis tegutsenud kunstnikke, kuid tema loomingust puudus seni ülevaade nii Eestis kui kunstniku kodulinnas Mainzis. Avataval näitusel on eksponeeritud kakskümmend kuus Welté originaalteost mitmest kogust, peale nende fotosid eravalduses ja hävinud teostest.
22. september -20. jaanuar 2008

Haridus:
Muuseumitunnid:
Kadrioru lossi lood (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Ilus elu (Lossikooli III, IV ja V klassile ja põhikoolile)
Kunstniku kirjalaegas (Lossikooli III, IV ja V klassile ja põhikoolile)
Suursugune barokk ja vallatlev rokokoo (põhikoolile ja gümnaasiumile)
Klassitsism ja akademism (põhikoolile ja gümnaasiumile)
Jõulutäht (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)

Integratsiooniprogrammid:
Muuseumitundide sari Lossi lapsed (7-11aastastele)
Töövihikuprogrammid Ajaloo ilu ja Kunstistiilid (põhi- ja keskkoolile)
Gruppidele lahtiolekuajal ettetellimisel tel. 606 6400

Lastehommik:
12. jaanuaril kell 11.00
"Nutikad nõud" (5-11aastastele) (vene keeles)
Osalustasu 40.-

Kunstiring:
13. jaanuar
kell 11-12.30 (5-11aastastele) (vene keeles)
kell 13-14.30 (5-8aastastele) (eesti keeles)
kell 15-16.30 (9-11aastastele) (eesti keeles)
Osalustasu 60.-

Kontsert:
Kremerata Baltica kvartett EUPHONIA (Läti/Venemaa)
Esinejad: Eva Bindere (I viiul ja kunstiline juht), Andreis Golikovs (II viiul), Daniil Grišin (vioola), Peteris Cirksis (tšello), kaastegev Marcis Kulis (klarnet, Läti)
Kavas: Mozart, Weber, Tšaikovski
11. jaanuaril kell 18:00
Piletid 120.- / 80.- Piletimaailmast ja Eesti Kontserdi piletikassast

Mikkeli muuseum
Avatud: K-P 10-17

Püsiekspositsioon:
Johannes Mikkeli kollektsioon: 16.-20. saj. Lääne-Euroopa, Vene, Hiina kunst

Näitus:
Mikkeli muuseum 10
Mikkeli muuseum tähistab oma kümnendat sünnipäeva muuseumit tervikuna hõlmava näitusega. Näitus "Mikkeli muuseum 10" keskendub Mikkeli graafikakollektsiooni laiaulatuslikule eksponeerimisele. Püsiekspositsiooni lisandub Eesti kunsti tuba.
16. juuni–kevad 2008

Haridus:
"Läbi lukuaugu" (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
"Kunstikoguja maailm" (Lossikooli III, IV ja V klassile ja põhikoolile)

Integratsiooniprogramm:
"Põnev portselan ja joontest pildid" (põhi- ja keskkoolile)
Gruppidele lahtiolekuajal ettetellimisel tel. 606 6400

Info: 606 6400

Niguliste muuseum

Avatud: K–P 10–17

Püsiekspositsioon:
Kirikukunst alates XIII sajandist ning gildide, tsunftide, Mustpeade vennaskonna ja kiriku hõbevarad

Näitus:
Kirikukellad Eestis
Näitus tutvustab publikule eelkõige vanemaid, väärtuslikumaid ning unikaalsemaid Eestis säilinud kirikukellasid, mis pärinevad Eesti muuseumide, kirikute koguduste ning erakogudest.
26. mai 2007 - 31. mai 2008

Haridus:
Muuseumitunnid:
Lõvijaht Nigulistes (7–12-aastastele lastele)
Head ja pahad (7–12-aastastele lastele)
Inglid Niguliste kunstiteostel (7–12-aastastele lastele)
Vanad kirikukellad (7–12-aastastele lastele)
Niguliste Surmatants: keskaegse inimese ja maailmapildi peegel
(gümnaasiumiklassidele)

Temaatilised ekskursioonid gruppidele ettetellimisel tel 631 4330

Info: 631 4330

Kristjan Raua majamuuseum

Avatud: N–L 10–17

Püsiekspositsioon:
Kristjan Raua looming

Haridus:
Muuseumitunnid (eesti ja vene keeles):
Taevad ja väravad
Lapsepõlve mõjud K. Raua loomingule
Eesti legendid ja Kalevipoeg
Gruppidele ettetellimisel tel. 670 0023

Info: 670 0023; 533 33731

Uudiste arhiiv