Kauge Tai võlub eksootika ja odavate hindadega

18.01.2008
Kui üldse Taisse minna, siis vähemalt kaheks nädalaks – on ju sõit sinna pikk ja kallis.

See-eest on kohapealne elu odav: nii hotelli- kui ka restoranihinnad, samuti kaubad on kõik täiesti mõistlikus hinnaklassis, kirjutab Virumaa Teataja.

Kahe nädalaga jõuab Tais nii mõndagi ette võtta. Näiteks hingata sisse lämbet ja pisut sudust suurlinnaõhku Bangkokis, nautida loomašõusid ja ööelu turistisõbralikus Pattayas ja sõita päevitajate paradiisi – mõnele Siiami lahes asuvale saarele.

Kõige pikema nimega linn

Tai riigi süda on pealinn Bangkok, mille nimi tegelikult polegi Bangkok. Tailased ise nimetavad oma pealinna Krung Thep’iks ehk Inglite Linnaks. Kuid see on vaid väike osa linna nimest.

Õige nimi on nii pikk, et kui meie Estouri tailasest teejuht Tam selle otsast lõpuni ette luges, kulus oma pool minutit ja Wordi dokumendis pidi see mahtuma kolmele reale.

Pole ime, et Inglite Linn on Guinessi rekordite raamatus kui kõige pikema nimega linn maamunal. Ja mitte iga tänaval vastu tulev tailane ei oskavat seda nime veatult ette vuristada.

Kaheksa miljoni elanikuga Bangkok on pilvelõhkujate linn, aga mitte ainult. Paljud autoteed on kõrgetel viaduktidel, kust läbi bussiakna alla vaadates näeb justkui peo peal lihtrahva elu – sildade alla kokku klopsitud uberikke ja tänavaäärseid müügilette.

Tänavaturud on hästi eksootilised, seal pakutakse igasugu põnevaid sööke ja senitundmatuid puuvilju.

Ise elavad nad vist lausa sealsamas tänaval, kus oma toitegi müüvad. Juba varahommikul valmib riis ning tulel küpsevad kanavardad ning mereannid. Keegi rapib kuhjalt ananassidelt maha rohelisi pealislehti.

Ananassipõlde laiub ümberkaudu igal pool ning ananassid ise olevat just Tais maailma maitsvaimad. Olid mahlakalt magusad tõepoolest.

Kuigi hotellides pakutakse hommikusöögiks ka praemuna, viinereid ja muud meile harjumuspärast, soovitan süüa õige meki suhusaamiseks mõnes viisakamas söögikohas ikka Tai toitu ka.

Tänavatoit ei pruugi olla piisavalt hästi läbi küpsenud ja mõni eurooplase kõhu jaoks harjumatu batsillus võib seedimise rivist välja lüüa.

Talv 30 soojakraadiga

Aga Tai toit on parasjagu vürtsine. Kui suu juba õhkab ja tekib igatsus arusaadavama maailma järele, võib sisse astuda mõnda lääneliku kaubaketi poodi, näiteks kas 7/12 või Marti (silma hakkasid ka Family Mart ja Mini Mart).

Seal on igapäevatarbeid ja toitu, millel küll peal sanskriti tähtedes kirjad, aga mis sisult Euroopaski tuntud tavakaup.

Küll aga võib tänavalt osta riideid niipalju kui vähegi tahtmist. Otse meie hotelli kõrval, all ja ees algas hommikuti hirmus melu.

Müüjad veeretasid või tõid tuk-tukkidega (kuulsad Bangkoki lahtised kolmerattalised taksod) kohale kaubaaluseid ja õige kähku tekkis Kadaka turule omane õhkkond.

Kaup tuleb aga ööseks minema vedada, sest nii selle hotelli kui ka enamiku majade maapealsed korrused on välisseinteta. Ja milleks üldse seinu vaja kliimas, kus isegi talvel on 30 kraadi sooja!

Õige harva langevat temperatuur talviti aga ka lausa +10 kraadini, mis olevat aga juba nii suur katastroof, et paljud tailased külmuvad selle peale surnuks.

Samuti on müügil olevad riided meie mõistes suvekaubad, siiski hakkas paaris kohas silma ka mõni kampsun.

Kui õhtul hotellist nina välja pistsime, oli kohe jaol üks tuk-tuki juht, kes lubas meid 400 bahti (umbes 140 krooni) eest soovitud kohta viia.

Et me aga huvi ei ilmutanud, siis lubas ta kõigest 200 bahti eest ükskõik kuhu, kas või Bangkokis ekskursiooni korraldada.

Järgmisel päeval viskas meie giid nalja, et vaja vaid tuk-tuki juhile öelda, et poole tunni pärast peab linna teises otsas olema. Arvestades Bangkoki suurust ja ummikuid mitmetasandilistel teedel, sobib see nali ette võtta vist rohkem neil, kel raudsed närvid …

Kõrvaltänavate salaelu

Giidi sõnul on turistil paras Bangkokis veeta paar-kolm päeva, siis on enamik vaatamisväärsusi – nende hulgas suursugune kuningapalee – läbi käidud ja ära nähtud, samuti tehtud romantiline paadisõit kanalitel.

Seejärel võiks edasi vaadata, mida on ülejäänud Tail pakkuda.

Pattaya on kuurortlinn, kus saab lisaks linnamelule ka rannamõnusid nautida ja peregagi palju põnevat ette võtta. Nii lastele kui täiskasvanutele pakuvad närvikõdi ja vahvaid elamusi igasugu mao-, ahvi-, delfiini-, krokodilli- ja elevandišõud.


Mirjam Kestler/Virumaa Teataja
Foto: Estour
http://www.tarbija24.ee/220108/esileht/olulised_teemad/tarbija24/reis/306950_1.php?kauge-tai-volub-eksootika-ja-odavate-hindadega

Uudiste arhiiv