India avardab silmaringi

19.01.2008
India on maa, kus tasub silmaringi avardamiseks kindlasti ära käia, leiab äsja Lõuna-Goast puhkuselt naasnud poliitik Ivi Eenmaa.

Eenmaa oli Indias kolmandat korda. Esimest korda külastas ta seda maad 20 aastat tagasi. Siis oli tegemist kolmenädalase kultuurireisiga, mille jooksul sai käidud Delhis, Mumbais, Calcuttas ja Varanasis ning tutvutud paljude templite ja muude oluliste vaatamisväärsustega.

Teist korda käis Eenmaa Indias rahvusraamatukogu direktorina ülemaailmsel kongressil, külastades taas Delhit ja ka Jaipuri.

Pakub palju võimalusi

Seekord soovis Eenmaa aga vaid puhata ja päikest nautida ning otsustas seetõttu India väikseima osariigi Goa, täpsemalt Lõuna-Goa kasuks. Noortel, kes armastavad ööelu ja pidutsemist, soovitab ta seevastu sõita Põhja-Goasse.

India on Eenmaa sõnul maa, mis pakub palju võimalusi – kultuuri, vaimsust, kaunist loodust, rannaelu, rahu ja võimalust melust eemal olla. «Indias võid olla rahva keskel, aga kui tahad olla omaette, siis saad ka seda,» ütleb ta. Samuti kiidab ta India puhul võimalust saada hakkama väga vähese rahaga, sest igapäevaelu on seal odav. Näiteks võttis Eenmaa koos viie reisikaaslasega kaks taksot, üheskoos sõideti 20 kilomeetri kaugusele linnakesse turule, oldi kolm tundi kohapeal ja tagasi sõites tuli igaühel maksta vaid alla saja krooni.

India on Eenmaa sõnul väga tolerantne riik, kus kõik religioonid elavad rahulikult koos. Kui midagi häirib, siis on see tohutu vaesus ja mustus. Nii Eenmaa kui tema reisikaaslased olid vapustatud sellest, kuidas kohalikud suhtuvad loodusesse – kogu praht visatakse maha.

«Indias on hotelli territooriumil kõik puhas ja hoolitsetud, aga sealt välja astudes näeb hoopis midagi muud,» ütles Eenmaa. «Sellega peab arvestama ja seda ei tohi südamesse võtta. Kui selle endale sisse võtad ja emotsionaalseks muutud, siis ei saa seal enam olla. Veel tuleb Indias leppida tõsiasjaga, et kohalikud kaupmehed kipuvad olema üsna pealetükkivad ja nendega kaubeldes võib petta saada.»

Suurendab tahet mõista

Siiski leiab poliitik, et Indias tasub ära käia, sest reis riiki, mis erineb nii oluliselt sellest, millega meie harjunud oleme, avardab silmaringi. «Eestlastel jääb puudu tolerantsusest, empaatiast, võimest teistele kaasa tunda ja teisi mõista, aru saada. Me arvame, et oleme naelapostid ilma peal,» ütleb Eenmaa. «Seetõttu tasub igal juhul maailmas ringi käia ja näha, et on veel teistsugune maailm.»

Eenmaa ise veetis suurema osa reisist küll rannas päikese käes, kuid tema sõnul on Lõuna-Goas aja veetmiseks mitmeid muidki võimalusi, näiteks võib käia džunglireisil või külastada vürtsifarmi. Ta ise käis merereisil, kus laeva saatsid delfiinid, püüdis kala ja snorgeldas.

Eenmaa kiidab väga ka India toitu. Egiptust ja Indiat võrreldes nendib ta, et pole esimeses kunagi saanud toiduelamust, ent Indias küll, kuigi hotellides pakutavad toidud pole need päris õiged, vaid on kohandatud eurooplaste maitsele.

Reis täitis Eenmaa sõnul täielikult oma eesmärgi – ta sai puhata ja palju energiat. Naisele meeldis Goas lausa niivõrd, et ta tahab sinna järgmisel aastal tagasi minna.


Postimees.ee
Toimetas: Agnes Männiste
http://www.tarbija24.ee/220108/lisad/arter/306924.php?india-avardab-silmaringi

Uudiste arhiiv