Eesti Kunstimuuseumi uudised 28. jaanuar-3. veebruar

29.01.2008
Uued kataloogid

Eesti Kunstimuuseumi kirjastusel on ilmunud uued näitustega kaasnevad kataloogid: "Leonhard Lapin" ja "Metafoor ja müüt". Kataloogid on müügil Kumu poes ja kõigis EKMi filiaalides.

"Leonhard Lapin"
Kumu kunstimuuseumis toimuva Leonhard Lapini juubelinäitusega kaasnev kataloog. 2003. aastal alustatud sarja "Koodid" aluseks on üks tänapäeva maailma olulisemaid sümboleid – kaupadele trükitud vöötkood, mida on töödeldult kasutatud maalide ja graafiliste lehtede alusstruktuurina. Kataloog sisaldab L. Lapini autoriartiklit, kus kunstnik mõtestab lahti oma maalisarja "Koodid", kunstiteadlase Anders Härmi esseed Lapini fenomenist ning põhjalikku biograafiat.

Koostanud Leonhard Lapin
Toimetaja Renita Raudsepp
Kujundaja Tiit Jürna
Eesti ja inglise keeles

"Metafoor ja müüt"
Kumu kunstimuuseumis ja Läti Kunstimuuseumis toimuva näitusega kaasnev kataloog. Szczecini Muuseumis koostatud, ent teistegi Poola muuseumide kogusid esindav näitus ühendab Noor-Poola liikumisest inspireeritud ideed ja kujundid. Traditsioonide, ajaloosündmuste ja religioosse minevikuga seotud kujutluste väljendamiseks inspireerisid sajandivahetuse poola kunstnikke nii impressionistid kui ka dekadendid; nende loomingus peegeldusid kirjandus, rahvaluule ja argielu müüdid.

Koostanud Adam Organisty
Tõlkijad Hendrik Lindepuu ja Tiina Peterson.
Eesti ja inglise keeles

Kumu pärastlõuna

Pühapäeval, 3. veebruaril kell 15.00 toimub Kumu kunstimuuseumis pärastlõuna Aili Vahtrapuuga, kes räägib tänasest linnaruumist, selle mugavamaks ja sõbralikumaks muutmisest.

Linna võib näha ja tunnetada mitmeti. Linn tähendab tänavaid, nägusid, märke. Seal keerduvad argipäeva sõlmpunkti. Millisena näeb kunstnik tänast linnaruumi? Mida on tal pakkuda linna ühiskondliku ja kultuuriruumi mugavamaks ja sõbralikumaks muutmiseks? Kõigest sellest räägib eesti kunstnik, kes kaitses oma doktoritöö moodsa linnaruumi probleemidest Pariisis.

Loeng toimub vene keeles.
Osalemine muuseumi piletiga.

Kumu dokumentaal

Kolmapäeval, 30. jaanuaril kell 18.00 toimub Kumu auditooriumis OoofilmiõhtuooO. Näidatakse Godfrey Reggio filmi "POWAQQATSI".

POWAQQATSI on Godfrey Reggio teine film Qatsi triloogiast ja on mõtteliseks järjeks eelmisele suurteosele KOYAANISQATSI. Filmi pealkiri (po.waq.qatsi) on võetud hopi-indiaanlaste keelest ja omab mitmeid tähendusi: n. 1.illusoorne elu, olemus, entiteet, eluviis mis enda elu jätkamiseks tarbib teiste elusolendite elujõudu, parasiitlik elu, elu muutustes.Seega elu, mis on suures muutumises ja seda “tänu��? rikkale põhjapoolkerale, mis majanduslikult vaesema lõunapoolkera üle domineerib ja sellele oma olemise viisi dikteerib.

POWAQQATSInäitabki meile eelkõige maailma lõunapoolkera nn. Kolmanda Maailma rahvaste ilu ja valu. Selle vaesust ja rikkust ja seda, kuidas need kultuurid väljendavad endid läbi töö ja traditsioonide. Me näeme väga lähedalt äärmist vaesust ja lihtsaid töölisi ning silmi, lõputul hulgal uudishimulikke, sügavaid, rõõmsaid kuid sisimas sügaval ka väga hirmunud silmi. Tulevik on habras ja sõltub enam rikaste riikide suvast kui neist endist. Aga inimeste silmad on siiski ilusad ja sügavad.

POWAQQATSIon kindlasti ka ülistus ainulaadsusele. Habras ilu India lapse silmades, vaibamustri rikkus Kathmandus ja kummastavalt eriline eluviis Brasiilia agulitänavatel. Ning samas näeb ka seda, kuidas kogu see erilaadsus liigub üha kiiremalt globaliseeruva maailma trummilöökide saatel halli ühenäolisuse suunas. Väikestest küladest saavad suured linnad ja inimeste lihtsatesse silmadesse lisandubki aina enam keerulisust, hirmu ja teadmatust.

Ja siiski POWAQQATSI ei ole sellest, mis peaks olema või mitte olema, vaid pigem lihtsalt "vaatlus ja uurimus sellest, kuidas elu on muutumises", ütleb Reggio.

Nagu teisteski Qatsi triloogia filmides puuduvad traditsioonilised filmikunsti vahendid nagu näiteks tegelaskujud või verbaalne dialoog, ent ometi ta puudutab ja haarab vaataja jäägitult endasse. Filmi tugeval mõjuväel on suur roll ka helilooja Philipp Glassi geeniusetalendil, kes on kirjutanud POWAQQATSI´le suurepärase filmimuusika.

POWAQQATSIon seega üks kaunis rännak, mis kutsub endaga kaasa, kuulama ja vaatama, aga eelkõige tundma.

Osalemine tasuta!
(1988 USA, 99' min)

Kunstiharidusprogrammid Miró näitusel

Kumu hariduskeskuses on alanud registreerimine kunstiharidusprogrammidesse näitusel "Joan Miró maastikud". Oodatud on lasteaia ja üldhariduskoolide õpilased ja täiskasvanud.

Valida saab järgmiste programmide vahel:

NOORTELE JA TÄISKASVANUTELE

Maa ja taeva vahel
Kumu hariduskeskuse ERI

Grupi suurus kuni 15 õpilast.

Näitusel "Joan Miró maastikud" saab teada, mis on sürrealism, alateadvus ja automatism ning kuidas oli selle kõigega seotud 20. sajandi üks kuulsamaid kunstnikke Joan Miró. Enne kunstnikuga tutvumist maalitakse T-särkidele oma visioonid sürrealistlikust maastikust ja seejärel külastatakse näitust.

Programm kestab kokku 90 min.
Hind 150 .- õpilase kohta. (Hinna sees kõik töövahendid ja T-särk, muuseumipilet ja programmi juhendamine.)

JUTUSTUUDIO: Miró - lihtsate asjade poeet

Milline väärtus võib olla 20. sajandi ühe kuulsama kunstniku Joan Miró märkmikulehele või ajalehele visandatud joonel, ja kus neid jooni praegu hoitakse? Mis on sürrealism, alateadvus ja automatism? Kuidas muutub realistlik maastik sürrealistlikuks? Mis tunne on ärkvel olles unenäos rännata või mööda kunstniku kujutatud spiraalset teerada jalutada? Otsitakse horisonti, päikese või kuu värve. Jooned, laigud, värvid, pinnad... Milline oli mees, kes seda kõike nii elavalt kujutas? Saalis saab ka ise joonistada, kritseldada ja korraldada. Kiirkorras valmivad seinapannoode seeriaprintsiibil teostatud maketid ajalehepaberil. Aga mitte tavalisel ajalehel.

Programm kestab 60-90 minutit
Soodushinnaga 30.- õpilase kohta.

LASTEAIALE JA ALGKLASSIDELE
JUTUKAS: Miró - lihtsate asjade poeet

Improviseeritud jututund väiksematele lastele. Tutvutakse Miró sürrealistlike maastikega ja otsitakse sealt tuttavaid looduselemente, horisonti, päikese või kuu värve. Räägitakse unenägudest ja kunstniku elust. Natuke saab saalis ka joonistada. Miró näituse tekstidega varustatud ajalehetükkidele kritseldatakse pildid, millest luuakse omakorda uus tervik - väike näitus suure näituse sees.

Programm kestab 60-90 minutit
Soodushinnaga 30.- õpilase kohta.

Registreerimisinfo:

Anna-Liisa Lehtmets, hariduskeskuse assistent
Tel. 602 6074 (E-R, kell 14.00-16.00), 5343 9230
E-post: haridus@ekm.ee

Moana Liekki workshop

TEEME T-SÄRGI!

Noortele ja täiskasvanutele. Workshopis leiab igaüks oma isikupärase kujundikeele, mis ongi Moana Liekki stiilis loodud T-särkide aluseks. Saab palju häid soovitusi särgi iseseisvaks kujundamiseks. Juhendaja läheneb igale osalejale individuaalselt. Grupi suurus umbes 6 inimest.

Juhendaja kunstnik Mirja Majevski

Workshopid toimuvad 30. jaanuaril ja 13. veebruaril kell 17.00-20.00
Kestus 180 min.
Ühe korra hind 200.-

Vt. ka http://www.elisanet.fi/moanaliekki/

Info: haridus@ekm.ee
tel 534 39230; 602 6074

Lastehommik

Veebruari esimesel laupäeval, 2. veebruaril kell 11.00 ootab Kadrioru kunstimuuseum 5-11aastaseid lapsi lastehommikule "Raamid, raamid, raamid".

Nagu ikka kuu esimesel laupäeval, ootavad lossidaamid taas lapsi mängulisele teadmistejahile Kadrioru lossi. 2. veebruaril on juttu millestki, mis ka kõige ustavamal muuseumisõbral võib kahe silma vahele jääda.

Lastehommikul "Raamid, raamid, raamid´" otsitakse lossidaami juhtimisel vanade meistrite töid uurides ja mitmete mängude kaudu vastuseid küsimustele, miks piltidel on raamid, millest need tehtud on ja mida võivad meile öelda nende keerukad kaunistused. Lossikooli töötuba muutub seekord raamitöökojaks, kus noortel vana austajatel valmib plastiliindekooriga pildiraam. Lossitreppidel kõndima ja kaunist märkama on oodatud kõik uued ja vanad Kadrioru lossi sõbrad.

Vajalik eelregistreerimine telefonil 606 6400 või e-postiga kadriorg@ekm.ee
Osalustasu 40 krooni

Viimast nädalat

Kumu kunstimuuseumi 2. korruse fuajees on kuni 3. veebruarini avatud Esa Laurema valgusinstallatsioon "Valguse aed". Esa Lauremas on ühendatud suurepärane kunstnik ja oskuslik insener. Tema suuremad ja väiksemad objektid elavad ruumiga ühes rütmis, luues lisaks üha uusi ja uusi kineetilisi valguskujundeid.

Kumu kunstimuuseum
Avatud: K-P 11-18

Püsiekspositsioon:

Varamu
Eesti kunsti klassika 18. sajandi algusest Teise maailmasõja lõpuni

Rasked valikud
Eesti kunsti Teise maailmasõja lõpust taasiseseisvumiseni

Näitused:

Leonhard Lapin. Koodid
Leonhard Lapin tähistab Kumu näitusega oma 60. juubelit. 2003. aastal alustatud sarja "Koodid" aluseks on üks tänapäeva maailma olulisemaid sümboleid – kaupadele trükitud vöötkood, mida on töödeldult kasutatud maalide ja graafiliste lehtede alusstruktuurina.
21.12.2007–17.02.2008 (V korrus)

Joan Miró maastikud
Rahvusvaheliselt tuntud 20. sajandi hispaania kunstniku Joan Miró (1893-1983) tööde väljapanek Kumus on erakordne sündmus mitmel põhjusel. Lisaks sellele, et Kumu võõrustab esmakordselt nii nimekat ja kunstiajaloos hinnatud kunstnikku, näitab see ka meie uue muuseumi võimekust tuua väikesesse Eestisse Euroopa kunstiajaloo pärle. Näitusel on üleval 57 tööd, nende hulgas ka graafikat ja skulptuure ning lisaks 8 fotot. Kõik eksponaadid pärinevad Pilar I Joan Miró fondist Mallorcal.
14.12.2007–9.03.2008 (Suur saal)

QUOBO. Kunst Berliinis 1989–1999
Saksa Välissuhete Instituudi (ifa) näitusel esitletakse töid tervelt realt kunstnikelt ajast, mil Berliin oli "üleminekuaegne kultuurimetropol" (QUOBO kataloog). Tööd on valminud Berliini müüri langemise ja Saksa Bundestagi Bonnist Berliini kolimise vahele jääval ajal.
7.12.2007-17.02.2008 (V korrus)

Arhiivid tõlkes. Virtuaalne documenta
"Arhiivid tõlkes" on neljast näitusest koosnev ning muuseumikontekstis eksperimentaalne uurimisprojekt, mis üritab vaadata värske pilguga mõningatele ajalukku kinnistunud tõdedele ja painetele. Eesmärk on vaadelda läbi raudse eesriide tehtud kunstialase ja poliitilise tõlke olemust.
23.11.2007–2.03.2008 (IV korrus, B-tiib)

Valguse aed. Esa Laurema
Esa Lauremas on ühendatud suurepärane kunstnik ja oskuslik insener. Tema suuremad ja väiksemad objektid elavad ruumiga ühes rütmis, luues lisaks üha uusi ja uusi kineetilisi valguskujundeid. Nendes teostes on mingit maagilist salapära ja jõudu, samas on nad vahvad, leidlikud ja rõõmsad teosed. Inimestel on nedega huvitav ja hea ühes ruumis olla.
24.11.2007-3.02.2008

Kestev minevik. Nõukogude aja märgid uuemas eesti kunstis
Näitus tegeleb Nõukogude perioodi käsitlusviisidega 1990. ja 2000. aastate eesti kunstis. Mälestused ja visioonid lähiajaloost on viimase viieteistkümne aasta jooksul võtnud kõige erinevamaid vorme, alates möödunu unustamise soovist 1990ndate esimesel poolel kuni Nõukogude aja igapäevaelu ja esemelise keskkonna taasavastamiseni 2000ndate alguses. Nõukogude aja märkide olemus ja tähendus kunstiteostes sõltub sageli kunstnike isiklikust kogemusest, ühenduslülidest isikliku ja "suure" ajaloo vahel.
9.11.2007–30.03.2008

Metafoor ja müüt. Kirjanduslikud ja ajaloolised motiivid 19. ja 20. sajandi vahetuse Poola kunstis
Näituse keskseks ideeks on esitleda sajanditagust Poolat publikule, kes ehk ei ole tuttav poola ajaloo, kirjanduse ja kunstiloo kaanonitega. See põhimõte on mõjutanud näituse sisu ja temaatilist struktuuri, kuid on seotud ka teise eesmärgi, kujutava kunsti ja kirjanduse seoste esiletoomisega.
2. november–10. veebruar 2008

Hariduskeskus:

Haridusprogrammid lasteaiale:

UUS! Jutukas: Miró - lihtsate asjade poeet
Vaadates üles (taevad eesti kunstis)

Haridusprogrammid lasteaiale ja algklassidele:

UUS! Jutukas: Miró - lihtsate asjade poeet
Lugusid kunstis (tundide sari eesti kunsti klassikutest):
I osa Sõpruseaeg (baltisakslaste kunst)
II osa Veenõid Lorelei ja teised (Köler)
III osa Armastusest (Köler, Weizenberg, Adamson)
IV osa Peetri lubadus (Kristjan ja Paul Raud, Kallis, Laikmaa)

Haridusprogrammid põhikoolile:

UUS! Maa ja taeva vahel (näitusel "Joan Miró maastikud)
UUS! Jutustuudio: Miró - lihtsate asjade poeet
Peateel (sissejuhatus eesti kunsti klassikasse)
Algusest peale (tundide sari eesti kunsti klassikutest):
I osa Peod ja portreed (baltisakslaste kunst)
II osa Südamega (Köler)
III osa Pronksist tuul ja marmorunenäod (Weizenberg ja Adamson)
IV osa Miks hobune peatus (Kristjan ja Paul Raud, Kallis, Laikmaa)
Uue põlvkonna legendid (eesti kunsti klassika), vene keeles

Haridusprogrammid gümnaasiumile:

UUS! Maa ja taeva vahel (näitusel "Joan Miró maastikud)
UUS! Jutustuudio: Miró - lihtsate asjade poeet
Magistraal (sissejuhatus eesti kunsti klassikasse)
Vähe süüa, palju külmetada (Mägi)
Libakala (eesti kunst 1945-1991)
Uue põlvkonna legendid (eesti kunsti klassika), vene keeles

Talveprogramm "Kuum ja Külm"
Keraamika ateljeetundi on oodatud nii noored kui täiskasvanud

UUS! Moana Liekki workshop
Teeme T-särgi!
30. jaanuar ja 13. veebruar kell 17.00
Ühe korra hind 200.-

Info ja registreerimine: tel. 534 39 230 või 602 6074 (lauatelefonil 14.00-16.00) või haridus@ekm.ee

Auditoorium:

KuMu Kumus
"Ristumine"
Lembit Saarsalu, Ursula Chillaud, Jaak Lutsoja, Mart Soo, Mirjam Tally
29. jaanuar kell 19.00
Piletid hinnaga 125.- / 75.-

Kumu dokumentaal
OoofilmiõhtuooO
30. jaanuar kell 18.00
Osalemine tasuta!

Valgusfestival
Valguse baar
Eksperimentaalne Šveitsi etnoduo Stimmhorn + jääst lavakujundus
31. jaanuar kell 20.00

Ekskursioon

Kumu pärastlõuna
Aili Vahtrapuu "Moodne linnaruum"
Loeng toimub vene keeles!
3. veebruar kell 15.00
Osalemine muuseumi piletiga!

Info: 602 6000

Adamson-Ericu muuseum
Avatud: K-P 11-18

Püsiekspositsioon:
Adamson-Ericu teosed

Näitus:
Maakivi Eesti ehtekunstis
Võimsad rändrahnud ja merelaineis uhutud rannakivid, kivistised paes või teepervel lebavad munakad paeluvad meid oma võimsuse ning ootamatult kauni vormi- ja värvimänguga. Eesti professionaalsesse ehtekunsti jõudis meie tavaline maakivi 1950. aastate lõpul kogu eesti tarbekunstis toimunud jõuliste muutuste ajal, mis tõi ka juveelikunsti uue, lihtsustatud vormikultuuri ning ebatraditsiooniliste materjalide kasutuse.
1.12–2.03.2008

Haridus:
Muuseumitunnid
(5-12aastastele):
Ehtemeistrid
Muuseumidetektiiv
Rääkivad portreed ja täpilised lilled
Kohvikumaalid ja tujukad kujundid
(13-19aastastele):
Ehtemeistrid

Gruppidele ettetellimisel tel. 644 5835
Info: 644 5835

Kadrioru kunstimuuseum
Avatud: K-P 10-17

Püsiekspositsioon:
16.-20. saj. maalikunst (Madalmaade, saksa, itaalia, vene meistrid)
18.-20. saj. Lääne-Euroopa ja Vene tarbekunst ning skulptuur

Haridus:
Muuseumitunnid:
Kadrioru lossi lood (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Suursugune barokk ja vallatlev rokokoo (põhikoolile ja gümnaasiumile)
Klassitsism ja akademism (põhikoolile ja gümnaasiumile)
Jõulutäht (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Nutikad nõud (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
UUS! Raamid, raamid, raamid (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)

Integratsiooniprogrammid:
Muuseumitundide sari Lossi lapsed (7-11aastastele)
Töövihikuprogrammid Ajaloo ilu ja Kunstistiilid (põhi- ja keskkoolile)
Gruppidele lahtiolekuajal ettetellimisel tel. 606 6400

Lastehommik:
"Raamid, raamid, raamid"
2. veebruaril kell 11.00
Osalustasu 40.-

Kunstiring:
3. veebruar
11-12.30 (5-11aastastele) (vene keeles)
13-14.30 (5-8aastastele) (eesti keeles)
15-16.30 (9-11aastastele) (eesti keeles)
Osalustasu 60.-

Mikkeli muuseum
Avatud: K-P 10-17

Püsiekspositsioon:
Johannes Mikkeli kollektsioon: 16.-20. saj. Lääne-Euroopa, Vene, Hiina kunst

Näitus:
Mikkeli muuseum 10
Mikkeli muuseum tähistab oma kümnendat sünnipäeva muuseumit tervikuna hõlmava näitusega. Näitus "Mikkeli muuseum 10" keskendub Mikkeli graafikakollektsiooni laiaulatuslikule eksponeerimisele. Püsiekspositsiooni lisandub Eesti kunsti tuba.
16. juuni–kevad 2008

Haridus:
"Läbi lukuaugu" (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
"Kunstikoguja maailm" (Lossikooli III, IV ja V klassile ja põhikoolile)

Integratsiooniprogramm:
"Põnev portselan ja joontest pildid" (põhi- ja keskkoolile)
Gruppidele lahtiolekuajal ettetellimisel tel. 606 6400

Info: 606 6400

Niguliste muuseum
Avatud: K–P 10–17

Püsiekspositsioon:
Kirikukunst alates XIII sajandist ning gildide, tsunftide, Mustpeade vennaskonna ja kiriku hõbevarad

Näitus:
Kirikukellad Eestis
Näitus tutvustab publikule eelkõige vanemaid, väärtuslikumaid ning unikaalsemaid Eestis säilinud kirikukellasid, mis pärinevad Eesti muuseumide, kirikute koguduste ning erakogudest.
26. mai 2007 - 31. mai 2008

Kontsert:
Orelimuusika pooltund
L- P kell 16.00
Sissepääs muuseumi piletiga

Haridus:
Muuseumitunnid:
Lõvijaht Nigulistes (7–12-aastastele lastele)
Head ja pahad (7–12-aastastele lastele)
Inglid Niguliste kunstiteostel (7–12-aastastele lastele)
Vanad kirikukellad (7–12-aastastele lastele)
Niguliste Surmatants: keskaegse inimese ja maailmapildi peegel
(gümnaasiumiklassidele)

Temaatilised ekskursioonid gruppidele ettetellimisel tel 631 4330

Info: 631 4330

Kristjan Raua majamuuseum
Avatud: N–L 10–17

Püsiekspositsioon:
Kristjan Raua looming

Haridus:
Muuseumitunnid (eesti ja vene keeles):
Taevad ja väravad
Lapsepõlve mõjud K. Raua loomingule
Eesti legendid ja Kalevipoeg
Gruppidele ettetellimisel tel. 670 0023

Info: 670 0023; 533 33731

Uudiste arhiiv