ETDM-i eelteade

30.04.2008
Kolmapäeval, 7. mail kell 17.00 avatakse Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis 3 uut näitust:
"Metrosideros Robusta". Karl Fritsch. Ehted, "Canción de Barro. Savi laul". Nikaraagua keraamika ja "Kalevipoeg". Nahkköited ETDM-i kogust.

METROSIDEROS ROBUSTA. Karl Fritsch. Ehted

Karl Fritsch on üks tuntumaid ja hinnatumaid kunstnikke praegusel Euroopa ehtemaastikul. Teda on nimetatud ehtekunsti pahapoisiks (enfant terrible), aga ka Sõrmuste isandaks.

Karl Fritschi looming on terav ja intrigeeriv, õrritades klassikalise ja uue ehte piire. Tema vormikäsitlus on tahtlikult robustne, peaaegu lapselik, mis lükkab ümber vaataja ootused täiuslikule klassikalisele ilule, vaatamata sellele, et ta kasutab kõiki ehtele omaseid traditsioonilisi materjale ja tehnikaid nagu kuld, hõbe, vääriskivid ja valutehnika. Kunstnik ise on öelnud, et vahel tahaks ta käsitseda kulda samamoodi kui plastiliini. Väike annus kohmakust äratab tähelepanu ja veetleb. Väsimatu eksperimentaatorina, traditsiooniliste ja uute hoiakute hullutajana ehtekunstis saavutas Karl Fritsch juba oma karjääri alguses väga laialdase rahvusvahelise tuntuse.

Metrosideros robusta on tugeva raudmürdi ladinakeelne nimetus – puu, mis alustab oma elu epifüüdina teise puu okstel. Epifüüt mürdi juured sirguvad maapinda ja lõpuks muutub peremeespuust sõltumatuks. Karl Fritschi varasem looming läbis sarnase protsessi – tema ehted kätkesid endas juba valmis ehete manuseid. Ajaga on tema looming muutunud järjest värviküllasemaks ja imelisemaks.

CANCIÓN DE BARRO. Savi laul. Nikaraagua keraamika

Vaatajani jõuab kujundirohke ja värviküllane vormimäng, mille juuri võib suurima tõenäosusega otsida eeskätt kultuslikku iseloomu kandvast kolumbuse-eelsest keraamikast. Dekoreeritud keraamikat peetakse piirkonna selle perioodi suurimaks rikkuseks ja samaväärseks teistes Ameerika piirkondades leitud nefriidi, obsidiaani ning kullaga. Katoliiklastest konkistadooridel ja nende järglastel õnnestus mitmeks sajandiks kohalik keraamikatraditsioon põrmustada – selles nähti midagi saatanlikku – eluõigus jäeti eeskätt naiste poolt valmistatud tarbenõudele.

Alles 1976. aastast alates, kui Nikaraagua keskpank asus käsitöölisi toetama, sai võimalikuks ka unikaalse lõppviimistlusega keraamika renessanss.

Pealinnast Managuast 40 km kaugusel asuvas San Juan de Oriente külakeses on sadu tegevkeraamikuid, nii naisi kui mehi, kes viljelevad põhiliselt kas traditsioonilist vana keraamikat või vabu kujunduspõhimõtteid järgivat suunda. Mõlema stiili esindajad tuginevad siiski oma esiisade kultuuripärandile ja on selle üle selgelt väga uhked.

Naised on keraamika valmistamisel endiselt tegevad, kuid kohalikel, riiklikel ja rahvusvahelistel võistlustel on viimasel ajal võidukate auhinnasaajatena tunnustust pälvinud peamiselt mehed.

KALEVIPOEG. Nahkköited ETDM-i kogust

Näitus ETDM-i trepigaleriis on pühendatud Eesti Vabariigi 90. aastapäevale. Eksponeeritud on Friedrich Reinhold Kreutzwaldi eepose „Kalevipoeg” 24 nahkköidet, teostatuna 17 eesti nahakunstniku poolt alates 1930. aastatest kuni 2004. aastani. Muuseumi püsiekspositsioonis on võimalik lisaks näha 4 „Kalevipoja” köidet.
Eesti rahva eepos kutsub meie loomeinimesi jätkuvalt Kalevipoega lahti mõtestama, kunstiliselt kujundama ja nii kaasaegsetele kui tulevastele põlvedele lähendama.

Näitused jäävad avatuks 29. juunini.


Pildid: Karl Fritsch. Sõrmus. Gregorio Bracamonte. „Jaaguar”. Sirje Kriisa. Köide "Kalevipoeg".

Info:
Kristi Paap
Tel. 627 4602, 558 6654
kristi@etdm.ee
info@etdm.ee
http://www.etdm.ee

Uudiste arhiiv