Eesti Kunstimuuseumi uudised 12.-18. mai

12.05.2008
UUDISED

Külastajale

Kumu kunstimuuseumi külastab neljapäeval kell 15.00 Tema Majesteet Madalmaade kuninganna Beatrix, kes tutvub eesti kunsti klassikaga. Muuseum on kõigile külastajatele sel päeval avatud!



Rahvusvaheline muuseumipäev

Pühapäev, 18. mai on rahvusvaheline muuseumipäev ning Eesti Kunstimuuseumi filiaalidesse on sissepääs kõigile tasuta!

Audiogiid

Kumu kunstimuuseumil on hea meel teatada, et kõikidel kunstihuvilistel võimalik nüüdsest tutvuda eesti kunsti püsiekspositsiooniga audiogiidi vahendusel. Audiogiidide süsteem pakub võimaluse saada põhjalik ülevaade kaheksakümnest eesti kunsti tähtteosest. Heliklipp kirjeldab teose valmimisaegset Eestit, mõtestades lahti kujutatut ning andes ülevaate kunstniku värvikast elust ja loomingust. Sealjuures on audiogiidi kasutajal võimalik ise valida, millise tööga ta soovib tutvuda. Helilõike on võimalik korrata, tagasi ja edasi kerida, samuti teha pause või neid katkestada.

Audiogiidi on võimalik laenutada eesti, vene, inglise ja soome keeles. Kogu süsteem on võrreldav igapäevaselt kasutatavate mp3-mängijatega, millele salvestatud klippe saab saalides kuulata vastava märgistusega tööde juures.

Audiogiidi programmi pikkuseks on ligikaudu kolm tundi.
Laenutuse hind on 50.-, millele lisandub sissepääsupilet.
Audiogiidi saab laenutada Kumu kassast ja selle hind ei sõltu audiogiidi kasutamise ajast.

Audiogiidide tekstid on salvestatud Kumu kunstimuuseumi stuudios.
Audiogiidide kolmanda korruse tekstid kirjutasid Tiina Abel ja Maarit Puhm, neljanda korruse tekstid Kädi Talvoja. Eestikeelsed tekstid lugesid sisse Helene Tedre ja Mario Kivistik, venekeelsed Karin Taidre ja Vladimir Barsegjan, inglisekeelsed Myra Wichorek Ford ja Steven Ford ja soomekeelsed Mari Liis Hokkanen ja Matti Lepistö. Audiogiidide programm on salvestatud Kumu kunstimuuseumi stuudios, mille salvestas Lembit Krits. Kumu audiogiidide programmi autor on Kumu projektijuht Katrin Moores.

Tere tulemast tutvuma!

Mängufilm

Teisipäeval, 13. mail kell 18.00 näidatakse Kumu auditooriumis Lõuna-Korea mängufilmi "Hing kinni".

Režissöör: Ki-duk Kim
Osatäitjad: Shen Chang, Jung-woo Ha, Ki-duk Kim, Ji-a Park
Tootja: CineClick Asia/Kim Ki-Duk
Film/SpongevFestivalid ja auhinnad: Cannes võistlusprogramm
Pikkus: 87 minutit
Film linastub korea keeles, eesti- ja venekeelsete subtiitritega.

Surma mõistetud vangi ja petetud abielunaise suhe areneb läbi kevade, suve, sügise ja talve Kim Ki-duki eelmiste tööde vaimus, ühendades filmist "Tühi maja" tuntud linnakeskkonna tühjuse ja "Saare" üksilduse režissöörile üha enam omaks saava iroonia ja koomikaga. Surmanuhtlust ootav Jang Jin üritab sooritada kongis enesetappu. Abikaasa truudusetusest tüdinud koduperenaine Yeon näeb uudist televiisoris ning otsustab vangi külastada. Järgnevad kohtumised, mille jooksul kaks võõrast elavad läbi terve armastuse aastaringi, mis lõpeb surmaga. Režissööri sõnutsi räägib see film inimsuhetest, mis on vahel nii keerukad, et raske on hingatagi.

Piletid: 60.-/40.-

Soome-ugri teemalised loengud ja film

Laupäeval, 17. mail kell 13.00 on kõik huvilised oodatud kuulama kahte soome-ugri teemalist loengut ning vaatama filmi seoses „Põhi ja kirre" näitusega.

Oma maa ja rahva elust ja olust nii lähimineviku kui ka tänapäeva Venemaal jutustavad udmurtlanna Nadežda Ptšelovodova ja mordvalanna Natalia Ermakov. Mõlemad loengud toimuvad Kumu 5. Korruse näitusesaalis ning kestavad umbes 30 minutit. Peale seda on kõik huvilised oodatud Kumu hariduskeskuse auditooriumisse vaatama mari režissööri Aleksei Aleksejevi filmi "Püha mägi" (2000, 27min), mis räägib mari loodususust.

Filmile eelneb ka autoripoolne kommentaar.
Osalemine muuseumipiletiga!

Laupäevaakadeemia

Laupäeval, 17. mail kell 15.00 toimub Mikkeli muuseumis näituse "Ennistatud Eesti" raames Laupäevaakadeemia "Eesti Vabariigi metsade kaart 1923–1924: ennistamine ja säilitamine". Loengu peab Ave Tarvas (Eesti Rahvusraamatukogu).

Näitusel "Ennistatud Eesti. Eesti vabariigi 1920.–1930. kultuuripärandi restaureerimine" on väljas hulgaliselt vanu maa- ja linnakaarte. Klaasiga kaetud originaalkaartide keskel püüab oma suurte mõõtmetega pilku (enam kui kahe ja poole meetri kõrgune ning kolme meetri laiune) Eesti riigi algusaastatel valminud metsade kaardi koopia.

Kuidas toimus hallitanud, aukude, rebendite ja saapajäljega, saksa- ja venekeelseid kohanimesid kandvatest trükipoognatest kokku kleebitud ja käsitsi peale joonistatud Eesti metskondadega unikaalse kaardi restaureerimine ning digikoopia valmistamine, kõneleb Ave Tarvas.

Laupäevaakadeemiale on oodatud kõik, kes tunnevad huvi vanade kaartide ning nende restaureerimise ja säilitamise vastu. Osalema ja oma silmaga eksponeeritud kaardikoopiat uurima on oodatud ka Eesti metsamajanduse ajaloo ja looduse uurijad, samuti endised ja uued metsaomanikud. Aastatel 1923.–1924. valminud kaart pakub põnevat võrdlusvõimalust tänastele Eesti metsadele, metskonnapiiridele jne.

Sissepääs: Mikkeli muuseumi piletiga

Vajatakse vabatahtlikku

Adamson-Ericu muuseum otsib toredat vabatahtlikku 4.- 6. juunil Tallinna Vanalinna Päevade raames toimuvate ürituste läbiviijaks!

Keda vajame:
Ülikoolis õppiv kunstihuviline pedagoogikatudeng
Rõõmsameelne, suhtlemisaldis, avatud
Huvitatud tööst laste ja noortega
Omab vaba aega vahemikus 4.- 6. juuni

Omalt poolt pakume:
Kogemust kunsti- ja muuseumipedagoogika ning kultuuritöö valdkonnas
Meeldivat meeskonda ning uusi tutvusi
Kunstielamust muuseumi näitustelt
Aktiivset osalemist vanalinnapäevade programmis
Täpne tööaeg ja maht kokkuleppel.

Anna endast märku!
Liisi Lauer
Tel. 6445838 või
liisi.lauer@ekm.ee

Viimast nädalat

Soome-ugri vabariigid Komi, Marimaa, Mordva ja Udmurtia Venemaa kirdeosas osutavad endale kui soome-ugri maailmale, moodustades Venemaal eraldi kultuuriregiooni. Kuigi ehk mitte otseses väljasuremisohus, on need väikesed rahvad mures oma keele ja kultuuri arengu pärast.

Eesti on säilitanud nii kultuurilised kui ka poliitilised sidemed oma hõimurahvaste ja nende pealinnade Sõktõvkari, Joškar-Ola, Saranski ja Iževskiga. Siiski on see nende nelja riigi esimene kaasaegse kunsti näitus Eesti Kunstimuuseumis. Idee autor on rootslasest kuraator Anders Kreuger, kes reisis selle teostamiseks eelmisel suvel nimetatud maadesse, kaasas kunstnikud Sándor Bodó (Ungari), Mark Raidpere (Eesti), Nina Roos (Soome) ja Darius Žiūra (Leedu). Nad kõik on loonud reisist inspireerituna uusi kunstiteoseid. Lisaks on näitusel üleval vanemad tööd kunstnikelt Róza El-Hassan (Ungari-Süüria), Eve Kask ja Signe Kivi (Eesti).

Väljapanek pakub haruldase võimaluse tutvuda Euroopa vähetuntud piirkonna kaasaegse kunstiga. Esitletakse uusi töid kunstnikelt Juri Lissovski ja Pavel Mikušev (Komi), Izmail Jefimov ja Sergei Tanõgin (Marimaa), Andrei Aljoškin (Mordva), Jevgeni Aksjonov, Kassim Galihhanov, Juri Kutšõran, Vjatšeslav Mihhailov ja Sergei Orlov (Udmurtia).

Näituse pealkiri "Põhi ja kirre: kontinentaalne alateadvus" viitab soome-ugri maailma geograafilisele asukohale, aga samuti tõsiasjale, et mõni ala ja rahvus on tavateadvusest justkui pagendatud, kaasaegse kultuuri vaimselt kaardilt kustutatud. Neid võib võrrelda isegi alateadvusega, mida Freud nimetas kunagi suurepäraselt teadvuse ürgseks asukaks. Lisaks vihjab pealkiri soome-ugri kunstnike ja intellektuaalide üldteada huvile kõige psüühilise vastu.

Näitus põhineb ulatuslikul kultuurilisel uurimustööl ja tutvustab silmapaistvaid isikuid soome-ugri lähiajaloost. Vavoži rajoonist Udmurtiast on Tallinnasse toodud kogu Kuzebai Gerdi (1898–1937), luuletaja, etnograafi ja õpetaja memoriaalmuuseum. Muuseumi töötajad viivad 14.–16. märtsil läbi ekskursioone kõigile huvilistele udmurdi keeles (tõlkega eesti keelde) ja vene keeles.

Väljapanek sisaldab audiovisuaalset materjali mari luuletajast Valentin Kolumbist (1935–1974), tsitaate komi matemaatikult ja filosoofilt Vasili Nalimovilt (1910–1997) ning Mordvas sündinud skulptori Stepan Erzia (1876–1959) visuaalset biograafiat läbi arhiivifotode.

Kavas on filmiprogramm Lennart Meri ja Mark Soosaare dokumentaalfilmidega, samuti saab näha telearhiivimaterjale Komi, Marimaa ja Udmurtia telejaamadelt Komi Gor, Mari El ja Moja Udmurtia.

Näitusega kaasneb kataloog eesti, vene ja inglise keeles.

Projekti on toetanud Euroopa Komisjoni "Kultuur 2000" programm, Eesti Kultuuriministeerium, Hõimurahvaste Programm, Eesti Kultuurkapital, Leedu Instituut Vilniuses, FRAME Helsingis ja Ungari Instituut Tallinnas. Kuraator tänab ka Rahvusvahelist Erzia Fondi Moskvas intellektuaalse ja logistilise abi eest.

Projekt on üks osa raamprojektist "translate", mida toetab Euroopa Liidu Kultuur 2000 programm

MUUSEUMID:

Kumu kunstimuuseum
Avatud: T-P 11-18

Püsiekspositsioon:
Varamu
Eesti kunsti klassika 18. sajandi algusest Teise maailmasõja lõpuni

Rasked valikud
Eesti kunsti Teise maailmasõja lõpust taasiseseisvumiseni

Näitused:
Maasikasööjad. Paul Kondase naivistlikud maalid
Paul Kondase (1900–1985) isikupärane pildimaailm lubab teda nimetada üheks eesti huvitavamaks naivistiks. Naivismi olulisemaks kriteeriumiks on mitteprofessionaalsus ja sellest tulenev vahetu kujutamisviis, mida sageli kirjeldatakse siira lapsemeelsusena. Kondase tööd on küll enamasti lustlikud, kuid mitte lapsemeelsed. Isegi klaaride nägudega maasikasööjail, kes esmapilgul näivad pelgalt maiad ja elevil, särab lähivaatlusel kuratlik helk silmis.
11.04-7.09.2008 (IV korrus)

Soome kunsti kuldaeg.
Meistriteoseid Turu Kunstimuuseumi kogust
Näitus "Soome kunsti kuldaeg. Meistriteoseid Turu Kunstimuuseumi kogust" on sissejuhatuseks kahe naabermaa muuseumide pikemaajalisele koostööprojektile. Näituse koostamisel on lisaks soome kunsti suurkujude esitlemisele olulised soome kunsti vaimseid alustalasid peegeldavad teemad. Näitus osutab ka soome kunstikultuuri rahvusvahelisele palgele, selle seotusele Itaalia ja Pariisi, aga ka sajandivahetuse moodsate kunstiliikumistega.
28.03.2008-08.06.2008 (Suur saal)

"Põhi ja kirre: kontinentaalne alateadvus"
Kaasaegne kunst ja soome-ugri maailm
Näituse pealkiri "Põhi ja kirre: kontinentaalne alateadvus" viitab soome-ugri maailma geograafilisele asukohale, aga samuti tõsiasjale, et mõni ala ja rahvus on tavateadvusest justkui pagendatud, kaasaegse kultuuri vaimselt kaardilt kustutatud. Neid võib võrrelda isegi alateadvusega, mida Freud nimetas kunagi suurepäraselt teadvuse ürgseks asukaks. Lisaks vihjab pealkiri soome-ugri kunstnike ja intellektuaalide üldteada huvile kõige psüühilise vastu.
14.03-18.05.2008 (V korrus)

"Vaba kunsti" töötuba Moskvas 1957
Näitus räägib suure poliitika varjus juhtunud isiklikest lugudest, kunstnike omamüütidest ja nende muutumisest poliitiliseks aktiks. Justkui "ajaloolise eksitusena" toimunud festivali sündmusi rekonstrueerivad fotod, dokumendid, pressikajastused ja filmilõigud.
7.03-25.05.2008 (IV korrus, B-tiib)

Reis maale. Etnograafilised tüübid fotos
Näitus sisaldab etnograafilise kallakuga fotosid Eestist, põhirõhuga Johannes Pääsukese Setumaa (1911–1915) ja Saaremaa (1913) piltidel. Neid täiendavad teiste kutseliste ja asjaarmastajate fotograafide tööd samadest paikadest.
22.02.2008-14.09.2008 (III korrus, B-tiib)

Hariduskeskus:
Haridusprogrammid lasteaiale:
Vaadates üles (taevad eesti kunstis)

Haridusprogrammid lasteaiale ja algklassidele:
Popkunst - Pop Kunst (Kaasaegne kunst)
Lugusid kunstis (tundide sari eesti kunsti klassikutest):
I osa Sõpruseaeg (baltisakslaste kunst)
II osa Veenõid Lorelei ja teised (Köler)
III osa Armastusest (Köler, Weizenberg, Adamson)
IV osa Peetri lubadus (Kristjan ja Paul Raud, Kallis, Laikmaa)
V osa Pariisi (Konrad Mägi, Nikolai Triik, Jaan Koort)
VI osa Oma seadused (Eesti Kunstnikkude Ryhm)
VII osa Valgusega värvitud ("Moodne inimene", "Valgus ja värv" ja "Tagasi natuuri juurde")

Haridusprogrammid põhikoolile:
Peateel (sissejuhatus eesti kunsti klassikasse)
Algusest peale (tundide sari eesti kunsti klassikutest):
I osa Peod ja portreed (baltisakslaste kunst)
II osa Südamega (Köler)
III osa Pronksist tuul ja marmorunenäod (Weizenberg ja Adamson)
IV osa Miks hobune peatus (Kristjan ja Paul Raud, Kallis, Laikmaa)
V osa Geniaalsed boheemlased (Konrad Mägi, Nikolai Triik, Jaan Koort)
VI osa Sõnadeta (Eesti Kunstnikkude Ryhm)
VII osa Maagiline, varjudeta ("Moodne inimene" ja "Valgus ja värv")
Uue põlvkonna legendid (eesti kunsti klassika), vene keeles

Haridusprogrammid gümnaasiumile:
Magistraal (sissejuhatus eesti kunsti klassikasse)
Vähe süüa, palju külmetada (Mägi)

Info ja registreerimine: tel. 534 39 230 või 602 6074 (lauatelefonil 14.00-16.00) või haridus@ekm.ee

Auditoorium:
Mängufilm
Hing kinni
13. mai kell 18.00
Piletid: 60.-/40.-

Kumu dokumentaal
Maailmamuutjad
14. mai kell 18.00
Osalemine tasuta!

Kunstile külla:
Põhi-Kirre: soome-ugri maailm
Nadežda Ptšelovodova ja Natalia Ermakov
Film: "Püha mägi"
17. mai kell 13.00
Osalemine muuseumipiletiga!
Info: 602 6000

Adamson-Ericu muuseum
Avatud: K-P 11-18

Püsiekspositsioon:
Adamson-Ericu teosed

Näitus:
Iluraam - raami ilu
Väljapanek koondab vaatajate tähelepanu kunstiteose vormistamise traditsiooniliste võtete arengule. Eksponeeritud on maale, graafikat, pastelle ja neid ümbritsevaid iluraame 17. sajandi lõpust kuni 2006. aastani. Mitme sajandi jooksul on erinevad kunstnikud otsinud harmoonilist kooslust kunstiteose ja selle vormistusvõtte vahel. Näitusel on huvitavaid portreid, maastikke ja natüürmorte alates Tallinnas 17. sajandil tegutsenud meistri Ernst Wilhelm Londiceri (1655–1697) loomingust kuni tänapäeva maalija Laurentsiuse teoseni.
08.03.2008-08.06.2008

Haridus:
Muuseumitunnid
(5-12aastastele):
Iluraamid
Muuseumidetektiiv
Rääkivad portreed ja täpilised lilled
Kohvikumaalid ja tujukad kujundid
(13-19aastastele):
Raam ja kunstiteos

Gruppidele ettetellimisel tel. 644 5835
Info: 644 5835

Kadrioru kunstimuuseum
Avatud: T-P 10-17
NB! Neljapäeval, 15. mail suletakse Kadrioru loss kell 13.00!

Püsiekspositsioon:
16.-20. saj. maalikunst (Madalmaade, saksa, itaalia, vene meistrid)
18.-20. saj. Lääne-Euroopa ja Vene tarbekunst ning skulptuur

Haridus:
Muuseumitunnid:
Kadrioru lossi lood (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Suursugune barokk ja vallatlev rokokoo (põhikoolile ja gümnaasiumile)
Klassitsism ja akademism (põhikoolile ja gümnaasiumile)
Jõulutäht (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Nutikad nõud (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Raamid, raamid, raamid (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Maastikud ja meri (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
Maalilised reisid (Lossikooli III, IV ja V klassile ja põhikoolile)
Mõistus ja tunded: romantism (põhikoolile ja gümnaasiumile)
Moekahinad (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)

Integratsiooniprogrammid:
Muuseumitundide sari Lossi lapsed (7-11aastastele)
Töövihikuprogrammid Ajaloo ilu ja Kunstistiilid (põhi- ja keskkoolile)
Gruppidele lahtiolekuajal ettetellimisel tel. 606 6400

Kunstiring:
18. mai
11-12.30 (5-11aastastele) (vene keeles)
13-14.30 (5-8aastastele) (eesti keeles)
15-16.30 (9-11aastastele) (eesti keeles)
Osalustasu 60.-

Kontsert:
Interpreetide Liit:
Akadeemiline muusika Kadrioru lossis
Iren Lill (klavessiin) ja Holger Faust-Peters (viola da gamba
17. mai kell 18.00 Piletid 50.-/100.-

Eesti kontsert
Hortus Musicus "Talvine õis aknal"
18. mai kell 18.00
Piletid 120.-/180.-

Mikkeli muuseum
Avatud: K-P 10-17

Püsiekspositsioon:
Johannes Mikkeli kollektsioon: 16.-20. saj. Lääne-Euroopa, Vene, Hiina kunst

Näitus:
"Ennistatud Eesti"
Eesti vabariigi 1920.–1930. aastate kultuuripärandi restaureerimine Baltimaade Konservaatorite VIII konverentsi saatev näitus
Näitusega tähistab väliskunsti kogumisele ja tutvustamisele, uurimisele ja säilitamise pühendunud Kadrioru kunstimuuseum Eesti Vabariigi 90. sünnipäeva ning teeb kummarduse inimestele, kes on Eesti kultuuripärandit hoidnud ja ennistanud.
8. mai – 6. juuli 2008

Haridus:
"Läbi lukuaugu" (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)
"Portselan – valge kuld" (5-11aastastele, Lossikooli I ja II klassile)

"Päranduse päästmine" (põhikoolile ja gümnaasiumile)
Temaatiline haridusprogramm näitusel "Ennistatud Eesti. Eesti vabariigi 1920.–1930. aastate kultuuripärandi restaureerimine"

Integratsiooniprogramm:
"Põnev portselan ja joontest pildid" (põhi- ja keskkoolile)
Gruppidele lahtiolekuajal ettetellimisel tel. 606 6400

Laupäevaakadeemia
"Eesti Vabariigi metsade kaart 1923–1924: ennistamine ja säilitamine"
Ave Tarvas (Eesti Rahvusraamatukogu)
17. mai kell 15.00
Info: 606 6400

Niguliste muuseum
Avatud: K–P 10–17

Püsiekspositsioon:
Kirikukunst alates XIII sajandist ning gildide, tsunftide, Mustpeade vennaskonna ja kiriku hõbevarad

Näitus:
Kirikukellad Eestis
Näitus tutvustab publikule eelkõige vanemaid, väärtuslikumaid ning unikaalsemaid Eestis säilinud kirikukellasid, mis pärinevad Eesti muuseumide, kirikute koguduste ning erakogudest.
26. mai 2007 - 31. mai 2008

Haridus:
Muuseumitunnid:
Lõvijaht Nigulistes (7–12-aastastele lastele)
Head ja pahad (7–12-aastastele lastele)
Inglid Niguliste kunstiteostel (7–12-aastastele lastele)
Vanad kirikukellad (7–12-aastastele lastele)
Niguliste Surmatants: keskaegse inimese ja maailmapildi peegel
(gümnaasiumiklassidele)
Temaatilised ekskursioonid gruppidele ettetellimisel tel 631 4330

Kontsert:
L- P kell 16.00 Orelimuusika pooltund
Sissepääs muuseumipiletiga

Eesti Kooriühing:
Eesti Kaitseväe Segakoor
17. mai kell 12:00
Lisainfo: http://www.kooriyhing.ee/
Info: 631 4330
Kristjan Raua majamuuseum

Vabandame!
Muuseum on suletud!
Täpsem info:
602 6001 või muuseum@ekm.ee

Uudiste arhiiv