Arhitektid sätivad Pärnu randa uut majutusasutust

11.07.2008
Aastaid Pärnu rannapilti risustanud omaaegse ööklubi Las Vegas varemete asemele Rannapuiestee 7 tehakse katse ehitada majutusasutus koos lõõgastuskeskusega.

Tulevane ehitustanner asub ligikaudu 70 meetrit Rannahotellist, ent lõhub mitme arhitekti arvates rannapromenaadi arhitektuurset rütmi, nagu see legendaarsest linnaarhitektist Olev Siinmaast Pärnule pärandusena jäi, kirjutas Pärnu Postimees.

Arhitektuuribüroo Emil Urbel OÜ koostatud hoonestusettepanekus öeldakse, et uus majutus- ja lõõgastusasutus tuleb ajaloolise Rannahotelli ja ehitatava korterhotelli September vahele.

September vaevalt randa kerkib, sest ringkonnakohus tunnistas Pärnu linna antud ehitusloa ebaseaduslikuks ja Pärnu maavanema hagi ehituse keelustamisel õigustatuks.

Maavanem Toomas Kivimägi osutas Septembri puhul ehitusloa vastuolule kehtiva detailplaneeringuga, mida Tallinna ringkonnakohus kinnitas.

«Ma ei usu, et riigikohus seda enam arutada võtab,» arvas Pärnu linnaarhitekt Karri Tiigisoon Septembri võimalikkust Pärnu rannas kahtluse alla seades.

Samal ajal oleks September, ehkki vastuolus kehtiva detailplaneeringuga, olnud Siinmaa arhitektuurset rütmi aluseks võttes asukoha poolest sobivam ehitus Pärnu rannapromenaadi joonel kui see, mis nüüd Las Vegase asemele kerkida võib.

Las Vegase ahervare

Las Vegase krundile ehitatava hotelli puhul ei saa veel rääkida korrektselt kehtivast detailplaneeringust, sest 1999. aastal kehtestatud Rannapuiestee 7 detailplaneeringus pole näidatud Las Vegase ööklubina tegutsenud hoonet kinnisvarana koos teenindusmaaga.

Tollal kehtestatud detailplaneeringus on Las Vegast ümbritsev riigile kuuluv maa kirjas üldmaana ehk siis pargialana.

Uut detailplaneeringut koostatakse EKE Projektis 2006. aastast. Valmiva detailplaneeringu ülesanne on näidata seal hotellitüüpi ehitise võimalikkust ja viia üldplaneeringusse sisse maa sihtotstarbe muutus, nagu see kinnisturaamatus juba kirjas ongi – ärimaa.

Riigile kuuluva pargiala erastamisele 2006. aasta lõpus ja 2007. aasta alguses aitas kaasa, et 1999. aasta detailplaneering polnud arvestanud teenindusmaa määramise korda, mille järgi vallasvara omanikule on riigil õigus määrata hoone äriotstarbeks vajalik teenindusmaa.

Käesoleval juhul kujutas see ligi 6000ruutmeetrist krunti, mis olnuks veelgi suurem ja mille merepoolne piir ulatunuks rannaliivale, kui linna- ja maavalitsus poleks sellele vastu seisnud ja 1999. aasta krunti ahendanud.

Uus hotell

Umbes 6000ruutmeetrilisele krundile on hoonestusettepaneku järgi kavas ehitada kolmekorruseline 13,5 meetrit kõrge hotell ja lõõgastuskeskus.

Naaberhoone Rannahotelli kõrgem osa on 17,8 meetri kõrgune, põhikorpusel on kõrgust 13,3 meetrit.

Hoonestusettepaneku järgi koosneb uus ehitis kahest risti paigutatud plokist, millest üks on postidele tõstetud kolmekorruseline hotell ja teine Rannapuiestee äärne 1-3korruseline lõõgastuskeskus.

Olemasolev kõrghaljastus säilitatakse Pärnumaa keskkonnateenistuse nõudel viimse puuni.

Hoonestusettepanek on saanud muinsuskaitseameti kooskõlastuse.

«Nõudeks on, et kavandatav hoone ei oleks mahulisuselt suurem ega kõrgem Rannahotellist,» võttis linnaarhitekt Tiigisoon hoonestusettepaneku arutelu kokku. «Hoone projekteerija leidmiseks tuleb korraldada arhitektuurikonkurss.»

Kõnealuse maatüki Rannapuiestee 7 omanik on aktsiaselts C.H.P, mis on registreeritud Tartus.


Tarbija24.ee
Tõnu Kann / Pärnu Postimees
Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees
http://www.tarbija24.ee/110708/esileht/olulised_teemad/tarbija24/reis/339583.php?arhitektid-sativad-parnu-randa-uut-majutusasutust

Uudiste arhiiv