Restoranide jõulumenüüd - klassikalised maitsed tänapäevases kastmes

01.12.2008
Pärnu Postimees piilub Pärnus asuvate restoranide kööki ja menüüdesse, et uurida, millega peakokad oma külastajaid jõulukuul üllatavad.

Tervise Paradiisis jõulumenüü jõuluhinnaga

Tervise Paradiisi peakokk Urmas Einbaum rõhutab, et tema üritab restorani menüüd iga kuu pisut muuta või mõnda tuntud toitu teises variatsioonis esitleda. Ka jõulukuu eripakkumises püüab ta klassikalistele toitudele pisut teisiti läheneda.

«Eestlane tahab jõuluajal ikka restorani menüüski oma lemmikuid näha. Meie pakume eelroaks filotaignataskut suitsuliha-verivorstitäidisega,» tutvustab ta toitu, mida nimetab seguks Kreeka köögikultuurist ja meie kodumaistest lemmikutest. «Mahlane filotasku on täidetud verivorsti, suitsuliha ja kõrvitsaga. Krõbe paberõhuke taigen ja meeldivalt soolakas suitsumaitseline täidis. Maitset rikastama olen pannud eestlastele harjumuspärase verivorsti kõrvale kuuluva pohlasalati ja võis fariinsuhkruga praetud õunad,» selgitab Einbaum.

Pearoog on Tervise Paradiisis valmistatud pardilihast - pardikoib veini-pihlakakastmes, lisanditeks ploomi-köögiviljavokk ja ahjukartulid.

Lisaks on talviseid maitseid kookide ja jookide seas, näiteks piparkoogimaitselise latte, mille kõrvale võib proovida ingveri-šokolaadikooki põldmarjadega.

Peakokk rõhutab sedagi, et kuna nende eesmärk on kiirel jõulueelsel ajal inimesi restorani toitu nautima kutsuda, pakutakse jõulumenüüd jõuluhindadega. Näiteks filotaignatasku maksab Tervise Paradiisi restoranis 60 krooni ja pardipraad 150 krooni.

Sunset laiendab traditsioone

Rannarestoranis Sunset on sellest pühapäevast kuni detsembri lõpuni jõulude eripakkumine, mis koosneb ühest eriilmelisest eelroast, kahest põhiroast ja keelt alla viivast jõulurullist.

Restorani peakoka Tanel Minski ja vahetusevanema Heiko Kase koostatud jõuluroad moodustavad väga omapärase segu traditsioonilistest Eesti jõuluroogadest ja laenudest mujalt maailmast.

«Eestlase jaoks on ikka oluline, et jõulude ajal oleks suures koguses liha, praekapsast ja verivorste,» räägib Minski. «Samuti on traditsiooniline süüa jõuludeks kõrvitsasalatit, marju ja puuvilju. Kuid miks mitte seda kõike uuendada ja tuua jõululauale pähkleid, riisi, kookost, asendada sealiha näiteks linnulihaga ja pakkuda kapsast täiendatuna koorega?»

Nii leiab pühapäevast Sunseti erimenüüst jõulupärase kanasalati, milles on küpsetatud kanale lisatud ohtralt nii Kreeka pähkleid, puuvilju, kookost kui rosinaid.

Pearoogadest leiab jõulumenüüst puuviljaga pikitud seafilee koorese kapsa ja šerrikastmega ning vahtrasiirupis glasuuritud kalkuni karamellistatud puuviljade ja riisipallidega.

Seafilee kõrvale taldrikule pannakse kõike traditsioonilist kõrvitsasalatist ja verivorstist ahjukartulini, millele on lisatud koorega praekapsas. Maitse omapäraks on, et liha mõnusalt teravat maitset tasakaalustab mõõdukalt magus šerrikaste.

Glasuuritud kalkuni juurde kasutab Minski uuendusena riisipalle, mis ei ole eestlase jõululaual just igapäevane, kuid ometi väga hea vahepala. See roog on eestlase jõulupraele harjumatult mõnusalt magus.

Desserdiks pakub Sunset jõuludeks piparkoogimaitselist kakaorulli röstitud pähklite ja šokolaadikastmega.

Minski kinnitusel on kõik Sunseti pakutavad jõuluroad väherasvased. Toiduportsjonid on seevastu keskmisest restoraniportsjonist suuremad ja hind madalam.

«Eesmärk on ikka jõuludeks pakkuda eripärast toitu võimalikult soodsalt,» lausus Minski.

Embecke rõhub pidulikkusele

Embecke peakokk Astrid Männi märgib, et jõulukuul on loomulikult käigus Eesti traditsioonilised jõuluroad, kuid nende uus talvine menüü on just jõulude ja aastavahetuse pidulikkust arvestades pisut eksklusiivsem.

Hotelli restoranina püüavad nad pakkuda Eesti toitu euroopalikumas kastmes. Nii näiteks leiab nende menüüst brändiga flambeeritud broilerimaksa serveerituna vürtsiste õunte ja pihlakamarmelaadiga. Ka grillitud kanafileed pakutakse guacamole-kastme ja maisikrõpsudega.

Seal, kus põhjanaabrid on sagedased külalised, ei pääse restorani menüü mööda piprapihvist ja eks marineeritud lambakaela juurde pakutav kartuli-kaalikavormgi on väike kummardus soomlastele, kelle jõululaualt juurviljavormid ei puudu. Eestlaste lemmikut grillitud seafileed pakub Embecke peakokk traditsioonilise hapukapsa asemel proovida hoopis virsiku-cous-cous’i ja kirsikastmega. Niisuguseid roogi, kus Eesti tuntud maitseid on vürtsitatud pisut tundmatutega, leiab menüüst nii eel-, pea kui magustoitude lehelt.

Must Pärl panustab peredele ja lastele

Supeluse tänaval asuval restoranil Must Pärl on 1. detsembrist käigus lausa kuus erimenüüd, kuid erimenüüde koostamise puhul jäävad nad truuks tervisliku toitumise põhimõtetele ja jälgivad glükeemilist indeksit ning kuufaase.

Nagu argipäevadel on jõulukuulgi nende menüüs rikkalikult toormahlu, mida pakutakse jõuluvürtsidega rikastatult.

Nii toitlustusjuhid kui peakokk Ljubov Juss rõhutavad, et nemad pakuvad erimenüüdes traditsioonilist Eesti rooga: ahjukarbonaadi, verivorsti, hapukapsast, kõrvitsasalatit. Ka külmlaua menüüst leiab sülti, heeringat, rosoljet, lõhet ja singirulle.

Restorani Must Pärl ja Riia maanteel asuva Paradiisi restorani omanik Mare Aavamägi rõhutas, et peale rikkaliku menüü on nad mõelnud just peredele ja lastele. «Tahaks, et jõuluajal saaksid pered soodsamalt väljas käia, seepärast pakuvad meie restoranid soodustusi nii peredele kui lastele,» ütleb ta.

Firma on teinud kliendikaardid nimetusega Tubli laps ja Hooliv pere, mida kasutades saab restoranidelt jõulukuul soodustusi.

«Jõulumenüüde hind on kujundatud nii, et see oleks paljudele taskukohane. Näiteks neljaliikmeline pere võib jõululõuna saada 200 krooniga,» tutvustab Aavamägi soodustusi.

Et Mustas Pärlis armastab keskealine publik käia nädalavahetustel tantsimas, pakutakse jõulukuul peale rikkaliku menüü mitmekesist meelelahutusprogrammi, millega juba praegu võib kodulehel tutvuda.

Peakokk märgib, et nad teevad ettetellimisel väga pidulikke ja külluslikke laudu. «Oleme valmis pakkuma täidetud kalkunit, hane, parti, kala, põrsast. Kõike seda võib ka kodusele peolauale meilt tellida,» tutvustab ta ning palub jõulukuul tellimused pisut varem sisse anda.

Slaavlaslikult rikkalik Postipoiss

Trahter Postipoiss hoiab jõulumenüüs ikka oma joont – slaavilikku rikkalikkust.

Peakokk Maren Rits ütleb muheldes: «Sülti teeme, linnumaksapasteeti, kasukas kuulub slaavi jõululaua juurde. Liha- ja suitsukanasalat, singirullid ja tomatimarinaadis praekala on eelroogade valikus.».

Põhiroas on Maren Rits ühitanud slaavipärase vormi eestimaise sisuga. Jõulupraeks on Postipoisis buzenina verivorstiga, mis koosneb seapraest, verivorstidest, ahjukartulist, pohlasalatist ja hapukapsast. Kes jõuluajal eelistab dieetsemat praadi, leiab menüüst apelsinikana.

Magustoiduks valis peakokk jõulumenüüsse ploomi-pähklitäidisega ahjuõuna.

Ettetellimisel saab Postipoisist nii kroonpraadi kui täidetud kalkunit ning kirsi-želeekooki.


Tarbija24.ee
Toimetas Siiri Erala
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees
http://www.tarbija24.ee/?id=52664

Uudiste arhiiv