BIRGITTA FESTIVAL 2009

08.12.2008
BIRGITTA FESTIVAL 2009 AVALDAB PROGRAMMI JA AVAB PILETIMÜÜGI

13.-23. augustini 2009 toimuva 5. Birgitta Festivali avab lavastatud oratoorium “Aeg armastada” Tauno Aintsi muusika ja Leelo Tungla tekstiga. Lavastaja Mare Tomminga koreograafilise nägemuse juures on põnev loomuliku kehakeele ja tänapäeva teatri tehniliste väljendusvahendite ühendus. Festivali kava üks põhimõtteid on teha alati üks uuslavastus oma Eesti jõududega. Samuti on Birgitta Festivali üheks eripäraks kujunenud lavastatud oratooriumid.

Kloostris kui iidses religiooni kantsis on huvitav näidata maailma eri rahvaste uskumustel põhinevat. Nii näitame sel aastal uue žanrina mütoloogilis-rituaalset etendust ”Ookeani hääl” Taiwani U-Theatre’ilt (23. aug), mis toob publiku ette idamaade sisemise rahu ja võimsuse. Meie tänases päevas peaks nende sõnum õhtumaa inimesele eriti aktuaalne olema - kuidas pärast laastavat kaost hakata tilk tilga haaval sisemist rahu koguma ja kuidas see kasvades muutub võimsaks jõeks, mis suundub ookeani.

Julgete mõtetega külalisteatriks on sel aastal Moskva ooperiteater “Helikon”. Dmitri Bertmani lavastuses näeme nii tuntud headuses suurt ooperit – Giuseppe Verdi “Falstaffi” (22.08.) kui ka avastamisrõõmu pakkuvat Umberto Giordano “Siberit” (20.08.). Kaunis Itaalia ooperimuusika, füüsiline teekond Peterburi kõrgseltskonnast Siberi vangilaagrisse ja vaimne teekond armastuse ning lunastuse juurde, teevad sellest haarava teose.

Balletipoolelt kujuneb ilmselt ekstreemseimaks elamuseks Hatšaturjani „Spartacus“ (14.08) - vapustavalt ere lavastus Vana-Rooma pillavast elustiilist ja gladiaatorite ülestõusust. Moskva Riikliku Akadeemilise Klassikalise Balletiteatri teised lavastused on tuntud klassika – akadeemilisem Tšaikovski „Luikede järv“ ning uudsema tantsukeelega Prokofjevi „Romeo ja Julia“.

Festivali kunstiline juht, maestro Eri Klas rõõmustab publikut oma juhatatava peadpööritava ooperidžässi õhtuga Opera@Jazz (21.08), kus kuuleb ooperihitte maailmaklassikast ja nendele loodud džässiseadeid.

Birgitta Festivalis on ühendatud keskaegse kloostri hämar võlu tänapäeva muusikateatri viimase sõnaga. Kavas on alati olulisel kohal nn. uue ooperisuuna näited – tänapäeva teatrikunsti tasemel ja võimalustega tehtud lavastused. Laiem publik pole veel valmis vastu võtma Kesk-Euroopa lavastajate ultra-avangardseid lavastusi, aga varsti on vast aeg küps ka millekski selliseks.

Tehnilise täiustusena saab eeloleval suvel tuult mitteläbivate aknakatetega kaetud kõik aknad ja tehtud eesriided ka ukseavadele. Nii et festivali publikuruum saab olema oluliselt soojem ja tuuletum.


Festivali piletid on müügil Piletilevi ja Piletimaailma müügipunktides ning http://www.piletilevi.ee ja http://www.piletimaailm.com.

Festivali kinkekaardid ja terrassipääsmed on müügil Piletilevis.

Vaata põhjalikumat festivalitutvustust http://www.birgitta.ee

BIRGITTA FESTIVAL – TIPPHETKED TALLINNA KULTUURISUVES!

Uudiste arhiiv