Eesti ei plaani Poola eeskujul eurot lähiajal kasutusele võtta

20.04.2004
Kuigi Poola kavatseb juba 1. maist zloti kõrval sularahana käibele võtta ka Euroopa ühisraha euro, ei ole Eesti valitsus krooniga paralleelselt euro kasutuselevõttu isegi arutanud.

Ometi distsiplineeriks see mõningate ekspertide hinnangul kaupmehi ning tagaks hindade läbipaistvuse krooni lõplikul asendamisel euroga.

Eestis ei tule euro käibele enne Rahaliiduga liitumist, mis võib kõige varem toimuda 2006. aastal. Eelarve tasakaalutuse tõttu võib Poola isegi kümnendi lõpus veel Rahaliidu ukse taga olla.

“Me pole varasemat euro kasutuselevõttu vajalikuks pidanud, kuigi intellektuaalselt on tegu huvitava mõttega,” ütles rahandusministeeriumi avalike suhete nõunik Annika Loigu. Tema sõnul on liituvate riikide ühepoolsesse euro kasutuselevõtu ideesse Euroopa Keskpank ja eurotsooni riigid seni varjamatu halvakspanuga suhtunud.

Loigu sõnul kajastavad juba paljud kaupmehed niigi hindasid nii kroonides kui ka eurodes, mistõttu tarbijatel on juba praegu hea hindu võrrelda.

Euroopa Komisjoni majandus- ja rahandusasjade voliniku eestkõneleja Gerassimos Thomas ütles, et Poola algatusest ta teadlik ei ole, kuid komisjon aktsepteerib uute liikmesriikide soovi võtta euro kasutusele juba enne Rahaliiduga liitumist. Eurodes on sularahas tema sõnul võimalik arveldada ka näiteks ühisrahaga mitteliitunud riikides Taanis, Rootsis ja Suurbritannias.

Poola rahandusministeerium võttis vastu otsuse, et kõik poed ja ärid hakkavad alates 1. maist aktsepteerima maksevahendina Euroopa ühisraha eurot, vahendas EUobserver. Uus seadus lubab Poolas kasutada eurotsooni ainsat valuutat ning sillutab tee ka teiste noteeritud valuutade kasutamisele Poolas, sealhulgas kehtib käiberahana seal USA dollar ja Suurbritannia naelsterling. Siiski pole välisvaluutades tehtavad tehingud kohustuslikud.


EPL


Uudiste arhiiv