Lennufirmad pakuvad ahvatlevaid soodustusi

20.01.2009
Kui 1990. aastatel maksis sooduspilet Indiasse keskmiselt 12 000 krooni, siis nüüd saab sinna lennata ligi poole odavamalt.

Reisipaketid pole viimastel aastatel eriti odavnenud, lennupiletite sooduskampaaniad on aga tänavu ulatuslikumad kui kunagi varem. Sihtkohti, kuhu saab peaaegu poole odavamalt lennata kui kaheksa-üheksa aastat tagasi, on nii eksootiliste maade kui ka Euroopa riikide seas.

Domina World Traveli turundusjuht Helen Saul nentis, et praeguse KLMi kampaania raames on võimalik soetada eriti heade hindadega lennupileteid just Aasia riikidesse.

«Ameerika suunal on ülisoodsaid pakkumisi olnud British Airwaysil ja American Airlinesil,» loetles Saul. Ehkki sooduspileteid on aegade jooksul pakutud igale poole, domineerivad viimasel ajal USA ning Aasia riikidest Tai, India, Jaapan ja Hiina.

Ahvatlevad pakkumised

Estraveli asepresident lennunduse alal Mauri Saarend tunnistas, et protsentuaalselt on enim odavnenud lennupiletid Euroopa suurlinnadesse: Pariisi, Londonisse, Istanbuli, Madridi, Barcelonasse.

«Viisteist aastat tagasi algasid hinnad 6000 kroonist, nüüd on võimalik pileteid saada 3000 krooniga ja soodsamaltki,» lausus Saarend. Tänu odavlennufirmade pealetungile on ka n-ö tavalised lennufirmad hindu alandanud.

Põhiline reegel on Saarendi sõnul see, et pilet tuleks osta kaks-kolm kuud varem, siis on lootust saada kohti odavaimates broneerimisklassides.

Väljaspool Euroopat on aastate lõikes enim odavnenud piletid Indiasse, eelkõige Mumbaisse ja Delhisse. Selle üheks põhjuseks on Finnairi liinide avamine – varem oli Indiasse suhteliselt vähe lende ja piletid kallid.

«Kagu-Aasia liinidel – Singapur, Bangkok – ei mäletagi ajaloost selliseid hinnatasemeid nagu praegu KLMi kampaaniaga,» kiitis Saarend.

Ka USA lennupiletid on ahvatlevad: kui enne eelmist aastat oli tavaline soodushind idarannikule ligi 7000 krooni ja läänerannikule 10 000 krooni, siis nüüd on hinnad märgatavalt kukkunud.

Siiski tuleb ette tõuse ja langusi nagu Ameerika mägedel. Reisihuvilise Ekke Einbergi hinnangul tulid eriti soodsad pakkumised pärast 2001. aastat ehk New Yorgi kaksiktornide langemise ja terrorismiohu kasvu tõttu.

«Aastail 2007–2008 olid hinnad kallimad,» tõdes Einberg. Mees ise on käinud neli aastat järjest Kreekas ning oskab võrrelda. «Mullu oli Lufthansa soodushind kaks korda kõrgem kui 2005. aastal,» rõhutas Einberg.

Kui varem kehtisid kõikidele sooduspiletitele küllaltki ranged ajapiirangud, siis nüüd ei sea mõned lennufirmad enam paika tärmineid, millal reis tuleb ette võtta.

Samas võib pileti odavus tihti ka petlikuks osutuda. Näiteks selgub, et reis algab hoopis Kopenhaagenist ja osutub nii tavalennust isegi kallimaks.

Sõltub hooajast

Ka tõdes Berger Reiside juhataja Urve Kalmist, et 2009. aastal ei ole siiski kõik reisid soodsamaks muutunud. Näiteks Bangkokki ja Singapuri saab endisest odavamalt n-ö madalhooajal ehk suvekuudel.

«Praegu, talvel, on sealkandis kõrghooaeg ja hinnad vastupidi kallimad kui eelmistel aastatel,» nentis ta. Kui kümmekond aastat tagasi oli suvise nn madala ja talvise kõrghooaja hinnavahe Bangkoki puhul paar tuhat krooni, siis praegu juba kahe- või kolmekordne.

Indiasse on Berger Reiside andmeil olnud varemgi soodsaid kampaaniapakkumisi: näiteks 2007. aastal müüdi pileteid lennule Tallinn–Delhi–Tallinn 3000 krooniga. Siiski on Kalmist nõus, et üldiselt on häid pakkumisi praegu palju.

«Kauaks pidu jätkub, ei tea, sest kui mingi liini täituvus on kehv, siis see suletakse. Näiteks mõned päevad tagasi teatas Austrian Airlines oma Mumbai liini sulgemisest. Selliseid teateid tuleb iga päev,» rääkis Kalmist.

Piletite hinnad langevad

Valik keskmistest hindadest sooduskampaaniate ajal:

1990. aastate algus / 2000. aastal / 2009. aastal

Mexico ~15 000 kr / ~12 000 kr / ~9000 kr
Peking ~10 000 kr / ~9000 kr / ~6500 kr
Mumbai ~12 000 kr / ~10 000 kr / ~6900 kr
Johannesburg ~15 000 kr / ~15 000 kr / ~12 000 kr
Sydney ~20 000 kr / ~20 000 kr / ~18 000 kr

• 2001. aasta terrorirünnakud alandasid küll piletite hindu, kuid teisalt avaldasid hüppeliselt tõusnud kindlustuskulud survet hinnatõusuks.

• 2006–2008 kallinesid mõnede sihtkohtade lennud kütuselisatasude kehtestamise ja nende pideva tõstmise tõttu.

Allikas: Estravel


Postimees.ee
Kaire Uusen, Postimees
Foto: Peeter Langovits
http://www.postimees.ee/?id=70398&redir=

Uudiste arhiiv