Tallinna lastekodulaps käis külas Norra kuningannal

19.05.2004
Norra kuninganna Sonja kutsus Oslosse endale külla Tallinna Peeteli lastekodu tüdruku Marina Širabokova, kirjutab SL Õhtuleht.

«Sonja on väga lahke, rõõmus ja kaastundlik naine,» meenutab tütarlaps tervelt kolmveerand tundi kestnud jutuajamist.

Tegelikult tahtis Norra kuninganna eesti lastekodulastega kokku saada juba ammu. Peeteli lastekodu toetaja ning sõber Solveig Bergsland lubas nimelt juba aastaid tagasi: kui Sonja mind külla kutsub, võtan ka lapsed kaasa.

«6. mail istusin lennukisse, et Solveigi juurde lennata,» kirjeldab Marina enneolematu külaskäigu algust. Tüdruku suurim mure oli see, kuidas ta kuningannaga jutule saab - Sonja ei oska ju vene, Marina aga norra keelt. Õnneks tuli tõlk tüdrukule appi.

7. mai hommikuks olid Solveig ja Marina kutsutud Oslo kuningalossi. Kõigepealt näitas giid neile lossi, seejärel jäeti külalised hetkeks audientsi ootama.

«Mul soovitati kuningannale otsa vaadata ja sageli naeratada,» meenutab Marina viimaseid õpetussõnu.

Kuninganna palus külalistel istuda madala laua ümber, millel olid limonaadi- ja mineraalveepudelid.

Seejärel sattus Marina Sonja küsimustesaju alla. «Kuidas sa elad? Millises lastekodus? Kes on su sõbrad? Kuidas sul koolis läheb?»

Pelguranna gümnaasiumi tüdruk oli hämmeldunud. «Teda huvitas kõik! Ka minu minevik. Mis on väga kole...» tunnistab ka tänavalapseelu proovinud Marina heldinult.

Lastekodu andis Marinale kuningannale kingituseks kaasa postkaardi ning klaasvitraaži inglikujuga. Vastukingiks sai tüdruk Sonjalt tillukese lumivalge kohvitassi. «Sellel ilutseb kuninganna monogramm «S»,» näitab ta uhkelt.

Kuningalossist lahkudes polnud aga Marina jaoks üllatused veel lõppenud. Kõigepealt palusid temalt lühiintervjuu mitu Norra ajalehte. Seejärel ootas teda ja Solveigi aga veel ka kohtumine Norra peaministri Kjell Magne Bondevikiga.

Postimees

Uudiste arhiiv