Kutse sügisestele looduslodjasõitudele Emajõel

28.08.2009
Looduslodjasõidud on tagasi, seekord veelgi mitmekesisema ja huvitavama programmiga kui eelnevatel aastatel. Sellel aastal toimuvad loodushariduslikud õuesõppereisid lodjaga ajaloolisel ning looduskaunil Emajõel terve septembrikuu jooksul. Sõitude eesmärgiks on pakkuda harivaid ja uudseid kogupere ajaviitevõimalusi, tõsta inimeste keskkonnateadlikust ning tuua tähelepanu keskpunkti Emajõe mitmekesine ja kordumatu loodus.

Kõik looduslodjasõidud toimuvad unikaalse vanalaeva lodi "Jõmmu" pardal. Teemade ring on lai - huvilised saavad kuulda Emajõe linnustikust, kaladest, putukatest, ämblikest, veeselgrootutest, imetajatest, tähistaevast ning loodusfotograafiast. Juhendajateks on kogenud loodusteadlased, fotomehed ja astronoomid. Looduslodjasõidud kombineerivad endas mõnusas õhkkonnas peetud silmapiiri avardavad trümmiloengud ning otsese osaluselamuse looduses. Lodja trümmi moodne esitlustehnika võimaldab huvitava jutu kõrvale vaadata õppefilme ning pildimaterjali, hiljem viib matsaka tekiehitusega laev loodushuvilised luhtade vahele loodust vaatlema.

Looduslodja sõite korraldab MTÜ Emajõe Lodjaselts koostöös AHHAA keskuse ja Keskkonnahariduse Keskusega. Looduslodja pilootprojekti toetas Keskkonnainvesteeringute Keskus ning eelmisel aastal tunnustati Looduslodja sõite Teaduse populariseerimise auhinnaga. Tulevikus on harivaid looduseretki Emajõele ja Peipsile plaanis korraldada regulaarselt igal kevadel ning sügisel. Järgmised looduslodja sõidud toimuvad 12-18 oktoobril Tudengite sügispäevade raames. Täpsem info ja sõitudele registreerimine http://www.lodi.ee.

Kutset võib julgelt teiste potentsiaalsete loodushuviliste seas levitada :)

Kontakt:
Tanel Laan
Lodjapootsman
+3725518386
tanel@lodi.ee

SÜGISESTE LOODUSLODJASÕITUDE AJAKAVA

4. september, Reede
22-24 Tähevaatluslodi Emajõel, Hillar Uudevald

5. september, Laupäev
07-10 Lodja fotolaager: kuidas pildistada vee peal?, Arne Ader.

10. september, Neljapäev
18-20 Mida on meil veeelukatelt õppida? , Mart Jüssi

12. september, Laupäev
22-24 Tähevaatluslodi Emajõel, Hillar Uudevald

13. september, Pühapäev
10-12 Linnuvaatluslodi, Rein Kuresoo
14-16 Putukate maailmast, Jaan Luig
17-19 Araknofoobide õhtu: ämblikute varjatud elust, Mati Martin

16. september, Kolmapäev
19-21 Kalade keeltest ja meeltest, Arvo Tuvikene
22-24 Tähevaatluslodi Emajõel, Hillar Uudevald

17. september, Neljapäev
18-20 Mida on meil vee-elukatelt õppida?, Mart Jüssi

19. september, Laupäev
13-15 Vesine kodu - kas kodune? Teod, karbid, selgrootud.Anneli Ehlvest
16-19 Lodja fotolaager: sündmusfoto, Lauri Kulpsoo.

20. september, Pühapäev
9-11 Linnuvaatluslodi: Rändeteede ristumispaigas, Riho Kinks
12-14 Kalade keeltest ja meeltest, Arvo Tuvikene

22. september, Teisipäev
19-21 Araknofoobide õhtu: ämblikute varjatud elust, Mati Martin
22-24 Tähevaatluslodi Emajõel, Hillar Uudevald

25. september, Reede
10-24 AHHAA teadlaste öö. Erinevad teaduslodjasõidud terve päeva, lisainfo +372 515....

Piletid: 100/125 kr
Koolilastele 50 kr. Perepilet 250 kr. Fotosõitudel pilet 150 kr!
Broneerimine: www.lodi.ee esilehel asuvas broneeringumootoris.
Lodi väljub Väikese Lodjakoja sadamast, Ujula tn 98.

LOODUSLODJASÕITUDE TUTVUSTUS

Tähevaatluslodi Emajõel
Tähevaatluslodi viib huviliste seltskonna tähetarga juhtimisel öisele romantilisele Emajõele tähistaevast uurima. Kohvitassi kõrval saab kuulda tähtkujudest, taevakehadest ja neid ümbritsevast mütoloogiast. Parima ettekujutuse saamiseks kasutab astronoom Hillar Uudevald lodja suurel trümmiekraanil ka spetsiaalset planetaariumiprogrammi.
Per aspera ad astra!

Kalade keeltest ja meeltest
Ihtüoloog Arvo Tuvikese lodjasõit-loeng keskendub kalade haistmisele ja kuulmisele kui nende kõige olulisematele informatsiooni hankimise meeltele. Kalade haistmismeel on
võrreldes inimesega palju paremini arenenud, kuid vee reostus nõrgendab
kalade haistmist tunduvalt. Loengus käsitletakse ka kalade kuulmist ja
müra mõju sellele. Samuti kummutatakse laialt levinud arvamus, et kalad on tummad.
Loeng lõpeb mõnusa lodjasõiduga, et uue pilguga vaadata Emajõge ja selle asukaid.

Lodja fotolaager: kuidas pildistada vee peal?
Varahommikune loodusfoto lodjasõit viib huvilised Emajõe linnaümbrusse ja luhtade vahele. Lodja kõrgelt tekiehitiselt saab kogenud loodusfotograafi Arne Aderi juhendamisel pildistada Emajõe loodust ning maastikke. Kursus sisaldab tunniajast teoreetilist osa ning paaritunnist loodusfoto retke jõel. Parimatele fotodele auhinnad. Varaseid fotofänne ootab pajatäis kuuma jooki.

Mida on meil veeelukatelt õppida?
Bioloog, roheline riigimees ja hülgeuurija Mart Jüssi räägib veeloomadest, inimesest, suhtumisest ja tulevikust. Kohvilõhnalisele trümmiloengule järgneb sõit Emajõele veeimetajaid otsima ja mõtisklema. Seni on lodja pealt jõe peal nähtud kopraid, põtru, kitsi ja karu kahe pojaga, ehk veab seegi kord.

Linnuvaatluslodi
Linnuvaatluslodi viib lodjalised Emajõe luhtadele linde vaatlema ja määrama. Ornitoloog Rein Kuresoo räägib Eestis elutsevatest linnuliikidest, nende elupaikadest ning üritab lüüa möödunud aasta rekordit - 50 määratud liiki 2 tunniga. Õpime eristama varest pardist kuulmise järgi, vaatame binokliga väikese lehelinnu magamistuppa ja küsime Reinult Hitchcocki filmi "Linnud" kohta.

Putukate maailmast
„Hopp! teeb Luig paar kärmet hüpet, kiire viibutus liblikavõrguga ja Euroopas haruldane ja kaitsealune sõõrsilmik peksleb vihaselt võrgus.“ (Väljavõte 08.07.2008 Postimehest.)
Eesti üks juhtivaid entomolooge Jaan Luig paneb korraks liblikavõrgu käest ja räägib meile enam kui 21 000 Eestis elavast putukaliigist ning nende kirjust maailmast. Peale loengut entomoloogiline väljasõit lodjaga jõele.

Araknofoobide õhtu: ämblikute varjatud elust
Ämbiluguru Mati Martin räägib meile kus elavad ja millega oma päevi sisustavad Eesti 520 ämblikuliiki. Millised ämblikud elavad maal, millised laeval ja millised vees. Kuidas ämblikud jahti peavad, ämblikud kui tekstiilikunstnikud ning millised on kõige ohtlikumad liigid. Silmaringi avardav trümmiloeng-lodjasõit Emajõel. Tule ise ja võta oma araknofoobist sõbranna kaasa.

Vesine kodu - kas kodune? Küsime teolt ja karbilt ning teistelt selgroogsetelt.
Anneli Ehlvest räägib veeselgrootute vesistest elutingimustest, harjumustest, suhetest ja kommetest.Vestleme nendest, kellele vesi on lisaks hädavajalikule joogipoolisele midagi enamat- elupaik ja kodu. Milliseid nippe saab kasutada vees hingamiseks? Millised jalad on parimad? Kas ja kuidas vesineitsik ennast peseb? Tutvume lähemalt Emajõe veetigude ja karpidega nii pildis kui binokulaari all.

Lodja fotolaager: sündmusfoto
Vabakutseline kunstnik ja piltnik Lauri Kulpsoo, kes alustas oma karjääri kaua aega tagasi Postimehe fotograafina, pajatab pildistamise protsessist, motiividest ja objektiivitagustest. Läbi saab analüüsitud rohkelt head ja halba fotomaterjali ning läbi käidud ka praktiline fotoülesanne jõe ja lodja peal. Osalejatel oleks hea võtta kaasa oma kaamera.

Linnuvaatluslodi - Rändeteede ristumispaigas
Linnuvaatluslodi viib lodja Emajõe luhtadele linde vaatlema. Ornitoloog Riho Kinks räägib Eestis elutsevatest linnuliikidest ning rändest. Näha saab lühifilmi Rändeteede ristumispaigas ning määrata Emajõe luhaliike. Kohustuslik ettevalmistav loeng kõikidele loodusesõpradele enne sügisest rännet.


EMAJÕE LODJASELTS
Aadress: Emajõe 3, Tartu 51008
Telefon: 551 8386
http://www.lodi.ee

skoor

5.0

Viimane kommentaar:

"Super laevasõit! (5.0)" Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv