Viisavabadus Brasiiliaga võib saabuda sügisel

16.09.2009
Esmaspäevaõhtusel Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel olid kõne all Euroopa Liidu ja Brasiilia vastastikuse viisavabastusega seotud küsimused.

Välisministrid rääkisid Euroopa Ülemkogu ettevalmistusest ja energia varustuskindlustusega seonduvast.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on läbirääkimised viisavabastuslepingu üle kestnud juba viis aastat, samas on endiselt nelja liikmesriigi: Eesti, Läti, Malta ja Küprose kodanikel vaja Brasiiliasse sisenemiseks viisat.

«Loodame, et lepingu teksti osas leitakse siiski osapoolte vahel kompromiss ja 6. oktoobril toimuvaks Euroopa Liidu–Brasiilia tippkohtumiseks saab viisavabastusleping valmis,» lausus Paet.

Paeti sõnul pääsevad Brasiilia kodanikud viisavabalt kõigisse Euroopa Liidu liikmesriikidesse. «Seetõttu soovime eelseisvalt Euroopa Liidu-Brasiilia tippkohtumiselt selgeid otsuseid viisavabaduse suhtes,» sõnas Paet.

Euroopa Liidu välisministrid arutasid ka ka energiavarustuse kindlust, sealhulgas energia infrastruktuuride ja energiavarustussüsteemide omavahelise ühendamise küsimusi, samuti edasiminekud kriisimehhanismide valdkonnas. Euroopa julgeoleku tagamisel toetab Eesti välisminister Paeti kinnitusel nii tarnijate mitmekesistamist, täiendavate energiaühenduste rajamist liikmesriikide vahel kui ka toimiva energiaturu loomist.

«Põhja-Balti ühtse energiaturu arendamisel on oluliseks sammuks Läänemereäärsete riikide energiaühenduste kava heakskiitmine,» sõnas välisminister Paet.

«Loodavad Estlink2 ja NordBalt on ühise Põhja-Balti energiaturu tekkel võtmetähtsusega,» märkis Paet. Eesti välisminister avaldas lootust, et Euroopa Liidu majanduse elavdamise kava raames ette nähtud energiaprojektide kaasfinantseerimine kulgeb tõrgeteta.

Välisminister Urmas Paeti hinnangul näitas aasta alguses toimunud Venemaa ja Ukraina vaheline gaasikriis ja selle mõju energiavarustusele, kuivõrd oluline on tagada tõhusad jälgimise ja kriisile reageerimise ning energiaturgude toimimise mehhanismid.

«Kokkuleppe saavutamine Ukraina gaasihoidlate täitmiseks ja gaasisektori reformimiseks on üheks positiivseks sammuks selles vallas,» lausus välisminister Paet.

Euroopa Liidu eesistujariik Rootsi esitles 29.-30. oktoobril toimuva Euroopa ülemkogu teemasid. Eesti väliminister Urmas Paeti sõnul on olulisteks käsitlemist vajavateks küsimusteks ülemkogul nii Lissaboni lepinguga seotud institutsionaalsed küsimused kui ka kliimamuutuste arutelud, et jõuda enne Kopenhaageni kliimakonverentsi Euroopa Liidu ühispositsioonini.

«Rääkides regionaalsest koostööst Euroopa Liidus on märkimisväärne Läänemere strateegia vastuvõtmine ja selle peatne käivitamine,» ütles välisminister Paet. Ülemkogul on kavas rääkida veel ka majandus- ja finantsolukorrast.


Tarbija24.ee
Toimetas: Martti Kass
Foto: Mihkel Maripuu
http://www.tarbija24.ee/?id=163966

Uudiste arhiiv