Regionaalhaigla eemaldab kasvaja uuel moodsal meetodil

01.06.2004
Hiiu onkoloogiakeskuses alustati kasvajate eemaldamist uuel moodusel, mis põhjustab patsiendile palju väiksema trauma kui tavalõikus ja võimaldab eemaldada ka selliseid maksasiirdeid, mis tavalõikusel jäävad kättesaamatuks.

Peent nime – raadiosageduslik ablatsioon – kandvat ning Eestis täiesti uudset protseduuri kasutatakse eelkõige onkoloogias. Selleks viiakse inimese kehasse peenike nõelakujuline elektrood. “Selle otsas tekitatakse kõrgsageduslik elektromagnetväli, mis kuumutab või kõrvetab haiguskolde ära ja see hävib,” seletas regionaalhaigla diagnostika-kliiniku juhataja Sergei Nazarenko.

Mõni minut kestva operatsiooni jaoks tehakse inimesele lühiaegne narkoos, mis omakorda vähendab võimalikke tüsistusi. Patsient saab koju juba päev-paar pärast operatsiooni.

Kuna tegu pole lahtise lõikusega, on operatsiooni läbiviimine ka odavam, sest patsient peab haiglas viibima lühemat aega. Ka intensiivravi kulutused on väiksemad.


Nazarenko sõnul on uus ravimeetod lisavõimalus, tänu millele saab ravida ka varem ravita jäänud juhte. “Näiteks kasvajate maksasiirded, millest pindmised on võimalik välja lõigata. Aga keset maksa olevate siirete lõikamine ei olnud alati võimalik. Siis sobibki just see meetod kõige paremini,” rääkis arst.

See on siiski vaid üks võimalik meetod ega lahenda kõiki probleeme. “On ka juhte, mille puhul radioloogiline ablatsioon ei ole näidustatud või tehniliselt mõeldav,” tõdes radioloog. “Näiteks kui koldeid on nii palju, et mõnda on võimalik selle meetodiga eemaldada, kõiki aga mitte.”

Kõige sagedamini kasutatakse seda meetodit maksakasvaja puhul, aga ka mõnede veresoonte, kopsu- või jäsemehaiguste korral.

Ka kirurgile on selline operatsioon vähem füüsilist pingutust nõudev, kuid samas nõuab see täpset mõtet ja kätt. Operatsioonil osaleb viis-kuus arsti.

Praegu on regionaalhaiglas raadiosageduslikku ablatsiooni tehtud kahel juhul, Nazarenko hinnangul on alguses võetud asja lihtsalt ettevaatlikumalt. “Valime esialgu väga hoolikalt, millisel juhul seda kasutada, kuna see on meie jaoks suhteliselt uus meetod,” ütles Nazarenko. Mujal maailmas on sellist opereerimist praktiseeritud juba mitu aastat, peatselt tahavad selle meetodi kasutusele võtta ka Tartu arstid.

Regionaalhaigla pole seadet veel endale ostnud, kasutatav aparaat on ühelt Taani haiglalt laenatud. Samas on aparaat ise teiste meditsiiniseadetega võrreldes suhteliselt tagasihoidliku hinnaga, makstes ilma elektroodideta umbes 200 000 krooni.

“Meditsiiniline vajadus seadme järele on olemas, aga kas haigla selle ka endale ostab, ei tea,” ütles Nazarenko, osutades haigla rahanappusele.


EPL

Uudiste arhiiv