Meenekonkurss

28.09.2009
Reedel, 25. septembril 2009 kuulutati välja uued eetilised Eesti suveniirid.
Konkurssi "Eetiline Eesti suveniir", mida korraldasid SA Tallinn 2011 ja MTÜ Eesti Disainerite Liit, ajendas korraldama asjaolu, et Eestis puuduvad modernsed meened, mis väljendaksid kaasaegset
elustiili ja keskkonnasõbralikku mõtteviisi.

Suveniir on riigi visiitkaart ja mainekujundaja, mis edastab selle maa unikaalsust, ajalugu, väärtushinnanguid ja kultuuritraditsioone. Kahjuks on suveniiri mõiste devalveerunud ning viitab tavaliselt maitsetule kasutule esemele, mis planeeti risustab.

Konkursile "Eetilise Eesti suveniir" tuli ühtekokku 31 tööd, mille seas oli nii traditsioonilisemaid kui ka täiesti uudse lähenemisega üllatavaid suveniire.

25. septembril 2009 kuulutati Disaini öö raames välja võitjad.

Auhinnad jagunesid:

I koht (30 000 krooni)

"Sõlg" (autorid Anne-Liis Leht & Kristi Ringkjob)

Meenesõlg on valmistatud katkistest veinipokaali alustest. "Kuna me oleme klaasikunstnikud, siis me iga klaasikildu, mis katki läheb, vaatame hoolikalt - mõtleme, kas neist annaks midagi veel teha. Katki läinud veiniklaasid on väga inspireerivad. Meil on kokkulepe nii mõnegi [Tallinna] vanalinna söömakohaga, kus neid klaase niikuinii puruneb; katkiläinud nõud saame endale," laususid kunstnikud 25. septembri "Päevakajale".

II koht (20 000 krooni)

"Eesti jonn" (autor Silvia Reinpuu)

"See parajalt pihku mahtuv rahvuslikus mustris mütsi­kesega puupall on kui ehtne eestlane, kes tõuseb jäärapäiselt alati jalule, olgu elu kui karm tahes. Ning see puujonn meenutab takka­pihta lapsepõlve jonnipunni-nukku, mida võisid togida ja taguda - see tõusis ikka püs­ti." (Linnaleht, 25.09.09)

III koht (10 000 krooni)

"Kilu" (autorid Kristiina Nurk & Timo Toots).

"Otsisime meenete taga eelkõige põnevat ja ainulaadset lugu. Tallinna kiludel on see lugu juba aastakümneid olemas, see kõnetab paljusid. Nüüd loodetavasti see toode ka maitseb paljudele, sest miks mitte valmistada kilud kingiks šokolaadist või martsipanist." (SA Tallinn 2011 kommunikatsioonijuht Andri Maimets meenekonkursi auhinnapeol 25. septembril Pärnu maante Arhitektuuri- ja Disainigaleriis)

Avalikkus saab konkursil osalenud töödega tutvuda arhitektuuri- ja disainigaleriis (Pärnu mnt 6, Tallinn).

Vaata videot: Konkurss näitus : "Eetiline Eesti suveniir"

Uudiste arhiiv