59 spikerdajal jääb kool lõpetamata

18.06.2004
Õpetajatest koosnev hindamiskomisjon otsustas eile, et Tallinna Juhkentali gümnaasiumis matemaatika riigieksamit sooritanud 68 abituriendist 59 eksamitulemus spikerdamise tõttu tühistatakse.

Spikerdamisega vahele jäänud eksaminantide puhul näevad reeglid ette, et uue eksami saab sooritada alles järgmisel aastal samal ajal. “Varasemat aega selleks ette nähtud pole,” nentis riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskuse direktor Janar Holm.

“Traagiline, et see just õpetajate süül sellisel viisil aset leidis,” sõnas ta paar tundi pärast otsuse langetamist.
Abiturientide spikerdamisele kaasa aitamise on üles tunnistanud kolm kooli matemaatikaõpetajat. Üks neist viis eksamikomisjonis olles ülesanded ruumist välja, teised kaks lahendasid need ja peitsid vastused tualettruumi.
Hiljem avastas riiklik eksamikomisjon ühtviisi valed või valeks kirjutatud vastused. “On põhjust arvata, et teised komisjonis olnud õpetajad teadsid toimuvast, aga kinnitust selle kohta pole,” lisas Holm.

Ühelt üles tunnistanud õpetajalt on eksamikeskus saanud ettepaneku, et ta on nõus uued eksamid kinni maksma. “Õpetajad on ise ka suures šokis, et nad seda tegid,” lausus Holm.

Ta ütles, et edasine sõltub väga paljus direktori käitumisest, kelle otsustada on spikerdamisele kaasa aidanud õpetajate saatus. “Kui tema reaktsioon õpetajate kohta jääb selliseks, et võtame ära järgmise aasta preemia ja sellest piisab, siis pole asjad päris õiged,” märkis Holm.

Direktor Tamara Kazakova saatuse üle on voli otsustada Tallinna haridusametil.

Seni pole teada, kas initsiatiiv massispikerdamiseks tuli õpetajatelt või õpilastelt.

“Loomulikult õpilased osalesid selles ja ka neil on süü, aga aastaks nende tänavale jätmine on väga traagiline,” lisas Holm.

Tema sõnul pole eksamikeskus kunagi varem niivõrd massilise spikerdamisega kokku puutunud. Kõige rohkem on ühest koolist korraga tabatud 20–30-liikmelisi spikerdajate gruppe. “Et õpetajate kaasaaitamine on selgelt tuvastatud, on küll võrdlemisi esimene kord,” ütles ta.


EPL

Uudiste arhiiv