Raekoja plats läheb suurremonti

21.06.2004
Raekoja platsi ootab lähiaastatel ees põhjalik rekonstrueerimine: väljak saab kõnniteede arvelt suuremad mõõtmed, moodsad tehnovõrgud ja ratastooliga liikumist võimaldavad plaatteed.

Kommunaalameti juhataja asetäitja Peep Koppeli sõnul on Raekoja platsi, Müürivahe tänava ja Vanaturu kaela tänavakatte rekonstrueerimise projekti koostamine lõpusirgel. Tänavu algab töö üksnes Müürivahe tänaval, Raekoja platsi sillutamine jaguneb mitmele aastale.

Väljak kõnnitee võrra kõrgemaks

Uudisena kaovad raeplatsilt kõnniteed ja kogu väljak hakkab olema ühes tasapinnas. “Me ei lase kõnniteid alla, vaid tõenäoliselt tõstame väljaku kõrgemale,” selgitas Koppel.

Raekoja platsi vertikaalplaneeringu ja tehnovõrkude rekonstrueerimise projekti ettevalmistava aktsiaseltsi Amhold projektijuhi Margus Sarmeti sõnul on kõnniteede kaotamisel eeskujuks juba end varem õigustanud lahendused. “Näiteks Pika jala teekatte lahendus,” täpsustas ta.

Tehnovõrkude sättimine maa alla eeldab põhjalikku koostööd valdajate ja ametkondadega. “Raekoja plats iseenesest on keskosas suhteliselt tühi. Olemasolevate kõnniteede all Raekoja platsil ja teedel platsi lähiümbruses on kommunikatsioonide tihedus väga suur,” nentis Sarmet.

Ratastooliteed plaatkattega

Pärast võrkude väljavahetamist taastatakse raeplats selliselt, et väljakule lisanduvad invasõidukitele sobivad kiviplaatteed, nagu juba võib näha raekoja taga. Kui suur osa platsi munakividest tuleb asendada, projektijuht öelda ei osanud, sest arhitektuurse lahenduse töötab välja tuleva konkursi võitja.

Plaani järgi tulevad meetri laiused graniitkiviplaatidest ratastooliteed ka Vanaturu kaela, Vanale turule, Kuninga ja Kullasepa tänavale.

Kesklinna asevanema Kaia Sarneti sõnul on see vanalinna kõnniteedele väga hea lahendus.

Kas 11.–12. sajandil Raekoja platsile ehitatud ja 1953. aastal taasavastatud kaev märgistatakse ringikujuliselt laotud kivide asemel kuidagi teisiti, pole veel otsustatud. Kultuuriväärtuste ameti nõudmisel veesüsteemi endise raekaevu kohale ei tule. “See oli linnadisainer Aavo Ermeli idee, mida muinsuskaitse ei toeta,” meenutas Koppel.



EPL

Uudiste arhiiv