VANAISA ja MINA

09.03.2010
VANAISA ja MINA
Eduard Taska ja Marje Taska


Näitus on pühendatud eesti rahvusliku nahkehistöö rajaja Eduard Taska 120. sünniaastapäevale.

Ekspositsioon koosneb kolmest osast. Esimeses osas on eksponeeritud esinduslik valik Eduard Taska nahkköiteid, albumeid, auaadresskaasi ja külalisraamatuid. Võimalik on näha dokumentaalset materjali - töödeldud fotosuurendusi ja vanu filmilõike.

Teise osa moodustavad Marje Taska installatsioonid ja kontseptuaalsed mängud vanaisa Eduardi elu ja loomingu teemadel. Selle keskmeks on kolm Eduard Taska nahka köidetud raamatut, mis on olnud leitmotiiviks Marje Taska installatsioonidele. Need raamatud on Knut Hamsuni „Maa õnnistus”, Fr. R. Kreutzwaldi „Kalevipoeg” ja Piibel.

Kolmandas osas – II korruse trepigaleriis – on eksponeeritud Marje Taska nahatööd ja objektid.

Eduard Taskat (1890-1942) peetakse Eesti rahvusliku nahakunsti rajajaks. 1916.a. asutas Eduard Taska Riigi Kunsttööstuskooli juures naha- ja köiteosakonna, mida juhatas kaheksa aastat. 1923.a. avas ta oma eraõppetöökoja, mille tooted leidsid suurt tunnustust nii Eestis kui ka välismaal. Eduard Taska küüditati 1941.a. Siberisse, kus ta aasta hiljem suri.

Marje Taska (1955) on Eduard Taska pojatütar. Oma kunstiõpinguid alustas Tõnis Vindi juures. 1982.a. kolis Rootsi, kus jätkas oma kunstnikuteed vabakutselise kunstnikuna. Marje Taska töötab nahakunsti, maali, graafika ja installatsioonide alal. Luues oma nahkehistööd, käib paljuski vanaisa radadel. Värvikoloriidis ja pinnalahendustes otsib ka tema lausa sakraalset proportsionaalsust. Tarbeesemete kõrval on tähtis koht ka installatsioonidel ja objektidel, kus ta kasutab peale naha ka teisi materjale (puu, kummi, tekstiil, jm.). Oma näitustega on ta pälvinud tähelepanu nii oma praegusel kodumaal Rootsis kui välismaal. Marje Taska kuulub Eesti ja Rootsi Kunstnike Liitu.

http://www.marjetoska.com

Näitus on avatud 12.03.- 30.05.2010

Näituse idee ja kujundus: Marje Taska
Kuraator: Anne Tiivel
Valgustus: Mae Kivilo
Heli: Sven Grünberg
Fototöötlus, plakat: Marko Nautras
Dokumentaalne filmimaterjal Eesti Filmiarhiivist

Toetajad: Eesti Kultuurkapital, Briban Invest (Rootsi), Ilmar Taska


Lisainfo:
Anne Tiivel
tel. (+372) 62 74604
e-post: anne@etdm.ee
http://www.etdm.ee/et/uudised/uudised?news_id=171

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv