Jaanipäeval saabub soojalaine

22.06.2004
Ilmataadil tundub seekordne jaanipäev meeles seisnud olevat, sest kuigi hoovihmavõimalusega, on kord ometi oodata head ilma, mõnel pool võib õhu-temperatuur küündida isegi 28 soojakraadini.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) sünoptik Taimi Paljak märkis, et seega on jaanipäeval saabumas juba kolmas soojalaine sel suvel. “Esimesed kaks soojalainet olid mais.”

Ühelt poolt on jaanilaupäevaks pakkumas kuivemat ilma kõrgrõhuhari. Samas pöördub õhuvool lõunasse ning ühes soojalisaga võib siin-seal arenevatest rünkpilvedest ka hoovihma tulla.

Paljaku sõnul peaks jaanipäevaks südasuvine soojus ulatuma üle 25 kraadi. “Mandri-Eestis on lootust päikesepaistele, saartele ja läänerannikule võivad koos lääne poolt läheneva madalrõhkkonnaga jõuda ka äikesepilved,” sõnas ta. “Seega võiksid inimesed, kes lähevad kusagile jaanipäeva veetma, vihmakeebid kaasa võtta. Hoovihma võimalus on, aga sadada ei pruugi,” lisas Paljak.

Kõige soojemat, kuni 28-kraadist ilma on jaanipäeval oodata Ida-Eestis. Mandril jääb õhusoe keskmiselt 25 kraadi piiresse, saartel on sooja oodata 20-22 kraadi.

Tõenäoliselt suurt sooja kauaks siiski ei jagu ning juba reedese päeva jooksul kandub madalrõhulohk ühes hoovihma ja äikesega üle Eesti. Õhutemperatuur langeb nädala lõpu- päeviks 20 kraadi ümbrusse, jäädes sinna kui tavalise juuni keskmise juurde pidama. Vihma võimalus väheneb, ennustab EMHI.

Ka maailma riikide sünoptikute Eesti ilma prognoosid jaanilaupäeva ja jaanipäeva kohta on üksmeelsed, et kuigi taevas on kohati pilves, tuleb jaanipäev soe.

Näiteks CNN meteoroloogid lubavad jaanilaupäevaks 18- ja jaanipäevaks kuni 26-kraadist sooja ja vihmatut ilma. BBC ennustab mõlemaks päevaks hoovihma võimalust ning kuni 23-kraadist õhusooja.

Suveilma juulis ja augustis ei soovinud Paljak esialgu veel kommenteerida. Eesti ilmatargad on aga soovitanud puhata võimalusel eelkõige juulis, mil on oodata sooja ja päikesepaistelist ilma. August võib tulla samuti soe, kuid küllaltki vihmane.


EPL

Uudiste arhiiv