Eesti filmi-sead tegid Moskvas revolutsiooni

28.06.2004
Jaak Kilmi ja Rene Reinumägi võtsid eile Moskvas vastu Püha Jüri hõbedase kuju – Moskva filmifestival nimetas nende mängufilmi «Sigade revolutsioon» žürii eripreemia ehk tähtsuselt teise preemia vääriliseks.
Tegu on kaalukaima filmiauhinnaga, mille Eesti täispikk mängufilm on pärast taasiseseisvumist pälvinud. Moskva filmifestival kuulub A-kategooria festivalide sekka, olles üks olulisemaid Ida-Euroopas.
«See on meie esimene A-klassi auhind,» kinnitas ka filmikriitik ja Eesti Filmi Sihtasutuse välissuhete juht Karlo Funk. Varem pole ükski A-klassi festivali võistlusprogrammis osalenud Eesti film sellise tunnustuseni küündinud.

Moskva festivali žürii eesotsas maineka briti lavastaja Alan Parkeriga hindas «Sigade revolutsiooni» kui filmi, mis «näitab minevikku, kuid esindab tulevikku».

«Nojah, see esindavat tuleviku filmikeelt,» kommenteeris Jaak Kilmi eile õhtul Moskvast.

«See on film, mis on nooruslik, millele on andestatavad vead, film, mis eirab meelega traditsioone, samas nendest toitudes,» vahendas ta žürii hinnangut.

Nagu välk selgest taevast auhind Kilmile siiski ei tulnud. «Konfidentsiaalse info põhjal teadsime, et žüriile olevat see meeldinud ja et midagi võib tulla. Üks žüriiliige oli öelnud, et film rokkis nagu Woodstock.»

Positiivselt üllatunud oli Kilmi ka filmi vastuvõtust Moskvas: «Publiku vastuvõtt oli raju, seansi ajal puhkes kolm korda aplausitorm.» Kokku näidati «Sigade revolutsiooni» neljal seansil.

Tunnustus on Kilmile tähtis ka selle tõttu, et Eestis sai «Sigade revolutsioon» vastaka kriitika osaliseks. Põhiliselt heideti ette ebaprofessionaalset teostust. «Seda mõnusam on nii tähtsat auhinda saada,» tunnistas ta.

Fungi sõnul näitab «Sigade revolutsiooni» edu, kui tähtis võib olla ootamatu idee, mitte niivõrd professionaalne teostus. «Me võime rääkida, et meie filmid pole professionaalselt kirjutatud, ent pigem valitseb maailmas ideede- kui teostusepõud.»
«Sigade revolutsiooni» ootab juba ees terve hulk festivalikutseid alates Pusanist ja lõpetades Chicagoga.

«Moskva-auhind on turul tugev argument,» tunnistas «Sigade revolutsiooni» produtsent Anu Veermäe, kes ootab huviga, mis juhtuma hakkab.

Praegu on film müüdud Soome kinolevisse, kus see hakkab jooksma kohe pärast augustikuist Espoo festivali, mille «Sigade revolutsioon» avab.

Tänavusel Moskva festivalil osales terve hulk staare, festivali avas Quentin Tarantino, kes esitles oma filmi «Kill Bill 2». Külalisena viibis Moskvas teiste seas ka Meryl Streep, kes sai kätte Stanislavski-nimelise auhinna.

Peapreemia, kuldse Püha Jüri võitis venelase Dmitri Mešijevi film «Omad», viiest tähtsamast auhinnast sai see koguni kolm, lisaks ka parima režii ja parima meesnäitleja preemia.



Postimees

Uudiste arhiiv