Markko Märtini fännid ründavad tänavu ägedalt Soome MM-rallit

13.07.2004
MM-sarja Soome osavõistlus, Neste ralli on korduvalt pälvinud kõige paremini korraldatud tippralli nimetuse. Kuigi soomlased kodurajal kedagi võõrastest naljalt löögile ei lase, oli Markko Märtini mullune võit populaarne nii siin- kui sealpool Soome lahte.

“Hinnanguliselt oli Eesti huvilisi mullu kohal viie ja kümne tuhande vahel. Vähem ei tule neid tänavugi. Eesti fännid on MM-sarjas kaasa toonud uue rallikultuuri: rohkesti lippe ja organiseeritud hüüdeid. Meie, soomlased, peame sellest õppust võtma,” selgitab eile Tallinnas viibinud Neste ralli peakorraldaja Jarmo Mahonen, ühtlasi FIA rallikomitee liige ja Türgi ning Itaalia ralli korraldajate konsultant.

“Oodatud on Markko Märtini ja Marcus Grönholmi kahevõistlus. Nemad kaks on kõige kindlamad soosikud. Grönholmile on koduvõit auasi, Märtin omakorda on Soomes alati väga kiire olnud,” prognoosib Mahonen. Juunior WRC klassis on konkurentsis Urmo Aava.

“Me oleme huvitatud piletimüügist naaberriikides, sest pea iga viies soomlane on 6.–8. augustini nagunii ralliraja ääres. Eestis loodame koostöös BDG-ga head äri teha, sest siin on ralli populaarne ja kaks ekipaaĻi sõitmas. Rootslasi me palju ei näe, sest seal pole tippsõitjaid,” lisab Mahonen.

690-kroonine rallipass tagab pääsu kõigile kiiruskatsetele, teenindusparki ja Paviljonki võistluskeskusse. Saadaval on need Hermann Reisides, Silja Line’is ja Piletipunkti kassades. Eestlasi oodatakse, Soome YLE-raadio teeb tänavu esmakordselt ka eestikeelseid rallisaateid.

Aga majutusega on Jyväskyläs kitsas. “Linnas on 2200 hotellikohta. Need lähevad suuremalt jaolt tiimidele ja koos elektroonilise pressiga tuhandepealisele ajakirjanike väele. Linna ümbruses on paremad lootused, aga ka telgis on Põhjamaa ööd mõnusad,” teab peakorraldaja.

Vägevate rallitavadega Soomes on sel alal aastakümnete pikkused kogemused. MM-sarja osavõistluse korraldustase on väga erinev, seepärast on Mahoneni nõuanded oodatud mitmel pool. “Neste ralli korraldus pole ideaalne. Kui oleks, poleks asjal mõtetki. Korraldusega on seotud 6000 inimese ringis. Aastaringselt tegeleb Neste ralliga viis inimest, kümmekond töötab umbes sada päeva aastas. Saame tööjõudu 157 klubilt ja ühenduselt, kellega meil lepingud sõlmitud. Ka näiteks koertekasvatajatelt. Vabatahtlikele otse me ei maksa, küll saavad nad mõningat hüvitist oma klubidest, kellele tasume lepingujärgselt. Neste ralli korraldajatering on suur, aga hästi sisse töötanud.



EPL

Uudiste arhiiv