Viisajärjekorrad peletavad turiste Eesti asemel Lätti

15.07.2004
Viisaprobleemide tõttu jääb Eestisse tulemata sadu tuhandeid Vene turiste.

“Kõik võimalikud lahendused seisavad hetkel raha taga, mida riik peaks eraldama. Inimressursis pole küsimus,” ütles Eesti Turismifirmade Liidu (ETFL) president Anne Samlik, kes kohtus selle küsimuse pärast paari päeva eest välisminister Kristiina Ojulandiga.

Nimelt kuuleb Moskvast ja Peterburist turistide ja reisifirmade pahameelt, et Eesti viisade väljastamine Vene turistidele on keeruline ja aeganõudev. Seetõttu jääb paljudel neist Eestisse sõitmata ning reisisihiks võetakse Eesti naabermaad. “Näiteks lätlased annavad Vene turistidele nädalaga viisa. Me hakkamegi kliente kaotama eeskätt Lätile, rääkimata siis Tšehhist ja Prahast,” selgitas Samlik.

Samuti välisministriga viisaküsimusi arutanud Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu (EHRL) juhatuse esimees Tarmo Sumberg tõdes, et praeguse situatsiooni edasi kestmise korral jääb aastas Eestisse tulemata sadu tuhandeid Vene turiste ning miljoneid kroone.




“Lahendus oleks lihtne, kui ainult riik üritaks aru saada, kui palju tuleks selle lahendusega Eestisse turismiraha. Venemaal asuva konsulaarressursi lahendamine pole välispoliitiline küsimus, vaid majanduslik küsimus,” tõdes Sumberg.

Turismifirmade liidu president Anne Samlik ei osanud öelda, kui palju on vaja raha, et viisaprobleemid laheneksid. Tema sõnul taotles välisministeerium selleks juurde küll 2,9 miljonit krooni, kuid saadi vaid miljon. Sellest aga piisab vaid ajutise tööjõu palkamiseks Peterburi ja Moskvasse.

“On vaja ühtset arusaama, et 1–2 miljoniga seda probleemi ei lahenda,” ütles ta.




EPL

Uudiste arhiiv