Uus aasta toob lisaraha õpetajatele ja suurperedele

13.08.2004
Tuleva aasta riigieelarve põhimõtetes kokku leppinud valitsus lubab alates jaanuarist õpetajate palgatõusu ja tahab täiendavalt toetada paljulapselisi peresid.

Eelarvekavasse on kirjutatud õpetajate ja haridustöötajate 12-protsendiline palgatõus. Rahandusminister Taavi Veskimägi sõnul võimaldavad haigekassa tänavusest poole miljardi krooni võrra suuremad tulud tõsta palka ka arstidel, õdedel ja hooldustöötajatel. Palgakasvu suurus sõltub sellest, kui palju raha suunatakse ravijärjekordade lühendamiseks ja ravimite hüvitamiseks.“Mingit üldist avaliku sektori palgatõusu ei tule,” märkis Veskimägi.

Kõrgema töötasuga võivad samas arvestada maksu- ja tolliametnikud, sest 52 inimese koondamine suurendab palgafondi üheksa protsendi võrra.

Sotsiaalne suunitlus

Peaminister Juhan Partsi kinnitusel tuleb eelarve sotsiaalse suunitlusega. “Ennekõike peab see puudutama paljulapselisi peresid,” sõnas ta. Sotsiaalminister Marko Pomerantsi sõnul on plaanis tõsta nelja- ja viielapseliste perede kvartalitoetust kaks ning kuue- ja enamalapseliste perede toetust kaks ja pool korda.


Idee teostumisel maksaks riik neljalapselisele perele kvartalis 600 krooni asemel 1200 krooni ning kuue lapsega perekonnale 900 krooni asemel 2250 krooni.

Maksureformist tekkivat 1,3 miljardi kroonist “auku” lapib valitsus alkoholi ja tubaka hinnatõusu ning hasartmängumaksu tõstmisega. Kange alkoholi, kuuest protsendist kangema õlle ning kangestatud veini aktsiis peaks suurenema 15 protsenti. Valitsuse algne plaan oli kehtestada viinale, viskile ja konjakile 20-protsendiline aktsiisitõus.

Veskimägi, majandusminister Meelis Atonen ja keskkonnaminister Villu Reiljan kinnitasid kui ühe suust, et sisulisi vastuolusid eelarve kokkupanekul enam ei ole. “Kõik ministrid olid helges meeleolus,” lausus Veskimägi. “Reformierakonna esindajana on mul väga hea meel,” lisas Atonen. Rahvaliidu esimees Reiljan nimetas eelarvet tasakaalustatuks ja kaasaegseks.


Uudiste arhiiv