Viis uut perevägivalla tugirühma alustab tööd

03.09.2004
Sellest kuust saavad perevägivalda kogenud naised otsida abi viiest uuest tugigrupist ning peatselt loob Eesti Sotsiaalprogrammide Keskus abirühmad ka meestele, kes soovivad oma vägivaldsest käitumisest loobuda.

Esimesed perevägivalla tõttu abi vajavate naiste tugigrupid avati mullu Tallinnas, Tartus, Narvas ja Jõhvis, neist kahes viimases tegutsevad ka venekeelsed rühmad. Sel kuul alustab kooskäimist viis uut naiste tugirühma – Jõgeval, Pärnus, Sakus, Saaremaal ja Tapal.

Uutele rühmadele panevad aluse 39 kevadel Eesti Sotsiaalprogrammide Keskuse (ESPK) korraldatud koolituse läbinud psühholoogi, sotsiaaltöötajat, lastekaitsespetsialisti ja kriminaalhooldusametnikku.

Abi saab ka juristilt

ESPK juhataja Katri Tammekandi sõnul alustavad uued grupid septembri kahe esimese nädala jooksul. «Avatud grupi põhimõttel toimivates rühmades on naistel võimalus teiste sarnaste probleemidega inimestega rääkida ja lahendusi otsida,» selgitas ta.

Lisaks kogemuste vahetamisele ja vastastikusele toetamisele on naistel võimalus küsida toetuste ja varjupaikade kohta, keerulisemate juhtumite korral annavad abi juristid. Keskmiselt käib Tammekandi hinnangul rühma koosolemistel kohal kümme naist.

Neid aga, kes küsivad tugigruppi vedavatelt psühholoogidelt nõu telefoni teel, leidub tunduvalt rohkem. «Perevägivalda häbenetakse ja peetakse pere siseasjaks, uuringud näitavad, et ka sotsiaaltöötajate ja politsei poole pöördujaid on tegelikest abivajajatest mitu korda vähem,» nentis ESPK juhataja.

Ehkki perevägivalla all kannatavad uuringute järgi enim naised, mõjutab see Tammekandi sõnul sügavalt ka teiste pereliikmete elu. Paljudes riikides tegutsevadki kõrvuti naiste tugigruppidega perevägivalda pealt näinud või kogenud laste ning vägivaldsete meeste tugirühmad. Viimased on Tammekandi sõnul kavas peatselt avada ka Eestis.

«Sügisel korraldab meie keskus vastava koolituse psühholoogidele ning hiljemalt uue aasta alguses avatakse Tallinnas Eesti esimene meestegrupp,» teavitas Tammekand.

Tammekand nentis, et paljudel meestel on raske oma vägivaldsust tunnistada. «Samas, kui pere on lagunemas ja mees mõistab, et ainus võimalus pere hoidmiseks on oma käitumist muuta, siis sellisel hetkel on mehed koostööaltid ja teiste riikide kogemusel võimelised tõepoolest muutuma,» ütles Tammekand.

Üksteise aitamine

Tallinnas Salme kultuurikeskuse ruumides koos käiva naiste tugirühma tugiisik psühholoog Ene Paadimeister nentis, et grupi võimuses ei ole vägivalda likvideerida, ent sealt saavad naised kogemusi ja teadmisi oma suhtumise ja käitumise muutmiseks.

«Naistel puudub kohustus ennast avada, aga kohaletulnu mure on enamasti nii suur, et oodatakse kiiret ja konkreetset abi, ning just üksteise lugusid kuulates saadakse rühma teistelt liikmetelt abi,» sõnas Paadimeister.

Postimees

Uudiste arhiiv