Skandaalne aktinäitus kombib pühadust

02.06.2003
Pärnu Uue Kunsti Muuseumis avati eile varasematel aastatel skandaale tekitanud rahvusvaheline aktinäitus “Mees ja naine”, mis kannab tänavu pealkirja “Alasti Jumala ees”.

Tänavu kümnendat korda toimuva aktinäituse on seekord kokku pannud maailmanimega kunstiajaloolane Edward Lucie-Smith, kes on ka vastilmunud teose “Art Tomorrow” autor. “Näituse üks eriline külg on, et alastioleku idee ja idee olla püha, on väga sageli omavahel seotud,” ütles Lucie-Smith.

“Alastiolek tuleb esile pühalikes situatsioonides – kui tahate Lõuna-Euroopas näha alasti meest, siis on lihtsam viis minna kirikusse ja vaadata Jeesust ristil,” lausus ta.

Näituse korraldaja Mark Soosaare sõnul meelitas maailmakuulsa kunstikriitiku Lucie-Smithi nimi näitusele kõrgetasemeliste kunstnike töid.

Kalevipoeg keskmes

Näitus on kokku pandud nii maailmanimede, Eestis senitundmatute autorite kui ka muuseumi kollektsiooni kuuluvatest töödest. Esindatud on Ameerika homokunstniku Delmas Howe’i slaididena vaadatav maalisari, mis interpreteerib Kristuse kannatusi sadomasohhistliku elulaadi kaudu.
Suurim rariteet on Soome varalahkunud klassiku Kalervo Palsa erootilised akvarellid.

Soosaare sõnul on näituse altarimaal Lembit Sarapuu “Kalevipoeg allmaailmas”, mille kohta Lucie-Smith ütles, et Eesti kunstniku rahvusromantiline maal peab olema keskne teos.

FilmireÏissöör ja fotograaf Mati Põldre märkis, et kuigi talle meeldivad kõige enam fotod, on Sarapuu Kalevipoeg oma jõulisuses sümpaatne. “Mehine, tõsine värk, tõeline Eesti Apollo,” lisas ta.

Põldre hinnangul on mõtlemapanevam ja kindlasti erinevaid arvamusi tekitav Mark Soosaare enda fotoseeria “Isa, tütar ja püha valgus”, millel on äratuntav alasti Soosaar kallistamas kirikusse kumavas valgusvihus noore naisega. Tõenäoliselt on Soosaar teinud fotod Pariisis koos oma vanema tütrega. “Väga tähtis on valgus ja seisund, tegin need fotod tagasihoidlikust soovist näitust veidi tasakaalustada,” ütles Soosaar.

Ühest intsidendist piisab

Juubelinäitusel on esindatud kunstnikke kogu Euroopast ning Malaisiast, Argentinast, USA-st, Jamaicalt.
Kui igal aastal kaasneb näitusega skandaal, siis Soosaare sõnul piisab tänavu intsidendist, kus Pärnu abilinnapea viis öösel kraanaga ära muuseumi ees seisnud peata Lenini kuju.

EPL

Uudiste arhiiv