Noored põdrad tungivad linna

05.06.2003
Suve alguses eksivad linna sageli noored põdrad, viimati nähti loomi üleeile varahommikul Rahumäe kandis.

Rahumäel uitasid ringi neli põtra. Ulukeid märganud valvas linnakodanik andis sellest teada päästjatele, kes suutsid ühe looma kinni püüda ja metsa viia, kus see hiljem kahjuks suri. Ülejäänud kolm põtra jooksid laiali, eile hommikul leiti üks neist surnuna Vana-Mustamäe 34 juurest.

Zooloogia ja bioloogia instituudi direktor Urmas Tartes ütles, et linna eksivad enamasti noored põdrad. “Vana ja kogenum loom naljalt linna ei satu,” märkis Tartes.

Noori põtru ajab tema sõnul linna uudistama ühelt poolt kevadine õhin ja jooksuaeg, teisalt aga usinad metsamehed.

“Päeval huugavad metsas masinad, öösel veetakse suurte veokitega puitu välja, see ajab looma segadusse,” kinnitas Tartes.



Oma koduaiast ootamatult põdra avastanud linlane ei tohiks loomale lähedale minna, soovitas Tartes.

“Põdra jaoks ei ole inimene looduse kroon, ta ei karda isegi hunti,” selgitas ta. Suur loom on tema sõnul linna sattudes kindlasti stressis ja võib seega käituda ettearvamatult.

“Ligi ei maksa minna,” toonitas Tartes. See ei tähenda tema sõnul siiski, et looma nähes tuleks paaniliselt põgeneda. “Linna eksinud põdrast tuleks kohe teatada asjakohastele ametimeestele,” soovitas Tartes. Tallinna elanikud peaksid põdraga kohtudes sellest teatama lühinumbril 112.

Eelmine linna eksinud põder suri stressi ja uinutisüsti tõttu eelmisel reedel. Igal aastal eksib linna keskmiselt 5-6 põtra.

EPL

Uudiste arhiiv