Avatakse Eduard Tubina Muuseum Alatskivi lossis

16.06.2011
Laupäeval, 18. juunil avatakse Alatskivi lossis Eduard Tubina Muuseum. Pidulik avatseremoonia algab kell 14 kontserdi ja muuseumi tutvustavate sõnavõttudega.

Eduard Tubina Muuseum Alatskivi lossis valmis käesoleva aasta kevadel Alatskivi valla ning Kultuuriministeeriumi koostöös. Püsiekspositsiooni koostas Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum, igapäevatööd korraldab Liivi Muuseum. Vastvalminud muuseumi ekspositsioon annab suurepärase ülevaate Eesti ühe kuulsama helilooja Eduard Tubina elust ja loomingust. Pidulikul avamisel on kohal muusemi valmimisele kaasa aidanud inimesed ja asutused ning Eduard Tubina poeg Eino Tubin koos oma lähedastega. Esinevad pianist Tanel Joamets, Tartu Keelpillikvartett, laulja Rene Soom, Tartu Ülikooli Kammerkoor jt.

Vastvalminud Eduard Tubina Muuseumi ekspositsiooni algus tutvustab tuntud eesti muusikategelasi, nn. „Tartu koolkonda”, kes koos Tubinaga Tartus Heino Elleri juures õppisid – Eduard Oja, Alfred Karindi, Olav Roots, Karl Leichter. Eksponeeritud on „Elleri puu”, millel on graafiliselt kujutatud Heino Elleri tähtsus Eesti muusikaajaloos.

Lossitubade ajaloolist ilu täiendavad ülevaated Tubina loodud muusikast, isiklikud esemed ja pilguheit tema igapäevaelule, perele, hobidele. Toast tuppa liikudes saab vaadata ning kuulata Tubina käsikirju, muusikat, salvestisi, tema loomingu interpreete, muusikainstrumente, heliplaate, raamatuid, teatrikavandeid ja muud. Samuti on muuseumis võimalik vaadata Tubina enda tehtud filme, fotosid ning suurt lossimaketti.

Kammersaal on sobiv paik, kus korraldada kultuurisündmusi, anda loenguid, kuulata kontserte. Infoarvutist saavad suuremad huvilised täieliku loetelu Tubina loomingust, sirvida tema 100. sünniaastapäevaks Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi poolt koostatud virtuaalnäitust ning Tubina enda fotode virtuaalalbumit.

Loomulikult kõlab Tubina muusika – selle muuseumi raison d’être.

Tubina muuseum on üks osa Alatskivi lossi renoveerimise projektist, mida rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi (ERF) piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmest.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv