Odavlennupileteid saab osta vaid internetist

12.11.2004
Teist nädalat Tallinnast Berliini ja Londonisse lendav Inglismaa odavlennufirma Easyjeti pileteid saab osta ainult interneti vahendusel.
Lennugraafiku järgi teeb Easyjet iga päev ühe õhtuse lennu Berliini Schönefeldi lennujaamast Tallinna ja tagasi ning ühe hommikuse-keskpäevase lennu Londoni Stanstedi lennujaamast Tallinna ja tagasi.
Kust saab pileti?
Pileteid Easyjeti lendudele saab broneerida internetis aadressil http://www.easyJet.com/.
See lehekülg pakub valida seitsme töökeele vahel, eesti keelt nende seas pole. Seega peab leppima näiteks inglise, saksa või prantsuse keelega.
See on esimene takistus, mistõttu paljudel potentsiaalsetel klientidel jääb piletiost katki. Samuti eeldab internetis broneerimine printeri ja rahvusvaheliselt tunnustatud krediitkaardi olemasolu.
Just nende takistuste tõttu võtab iga päev hulk kliente ühendust reisibüroodega, et nende abil odavlennule pilet broneerida ja printida. Siin tuleb arvestada, et reisibürood lisavad piletihinnale oma teenustasu.

Mis maksab?

Küsimusele, kui odav on Easyjetiga lennata, ühest vastust ei ole, kuna hinnad kõiguvad tugevasti.
Näiteks esimesel tegutsemisnädalal võis Tallinnast edasi-tagasi kas Londonisse või Berliini lennata 650 krooniga. Easyjeti piletihinna sisse on juba arvestatud lennujaamamaksud.
Eile hommikul tänaseks Londoni piletit broneerinud Cassandra Pärnu büroo juhataja Tiina Kokk tõdes, et siis oleks ühe otsa pileti eest pidanud välja käima 2140 krooni. Homse lennupileti eest tulnuks eile maksta aga 450 krooni vähem.
Odavlennufirmade tegutsemise üks põhimõtetest ongi, et mida pikema aja peale pileti broneerid, seda vähem see maksab.
Praegu saab pileteid broneerida tuleva aasta oktoobrini. Näiteks eile 10. märtsiks tellitud pileti eest oleks pidanud tasuma 698 krooni, tõi Kokk näite.
Firma ise on kuulutanud, et kui tellida pilet kvartal ette, võib õnne korral saada soovitud pileti kaheksa krooniga, millele lisanduvad lennujaamamaksud.
Pikaks ajaks broneerimisel tuleb silmas pidada, et pileteid tagastada ei saa.
Odavlennufirma erineb traditsioonilisest lennufirmast selle poolest, et lennukites on üks reisijaklass ja puudub pardateenindus, firmad kasutavad väikesi, tavaliselt keskustest eemal asuvaid lennujaamu ning piletid tuleb osta kaua aega enne kavandatavat lendu.
Schönefeldi lennujaamast kulub ühissõidukiga Berliini jõudmiseks umbes pool tundi ja Stanstedist Londoni kesklinna 45 minutit.

Teisedki alandavad hindu

Easyjeti tulek Tallinna on sundinud ülejäänud lennufirmasid piletihinda alandama. Näiteks Estonian Air pakub nüüd võimalust tellida Londoni ja Berliini pileteid internetist. Berliini ühe suuna pilet maksab sel viisil tellides 495 ja Londonisse 695 krooni. Hindadele lisanduvad lennujaamatasud.
Odavlennufirmasid tegutseb Euroopas praegu 70, suurimad neist on Easyjet ja Ryanair.
Ryanair lendab sellest sügisest Riiast Tamperesse, Londonisse ning Frankfurti.

Postimees

Uudiste arhiiv