Erakliinikuid ootab ees ühinemine

15.11.2004
Oma tööd hästi tundvate spetsialistide puudus kimbutab ka erakliinikuid.
Mitu erakliinikut otsustavad lähiaastail tõenäoliselt ühineda, et püsida turul konkurentsis.
Erahaigla Fertilitas tegevjuhi Ivo Saarma sõnul on Eestis erakliinikuid kui juriidilisi isikuid hetkel omajagu. “Väikseid erakliinikuid on viimastel aastatel palju juurde tulnud,” tõdes ta.
Samas vaatab tervishoiuamet ajavahemikul 2004–2005 üle kõigi raviasutuste tegevusload. Kuna raviasutustele esitatavad nõudmised on karmid ning võrreldavad EL-i maade kriteeriumidega, on Saarma hinnangul oodata teatava hulga erakliinikute kadumist.
“Arvatavasti eralduvad selle tulemusena terad sõkaldest,” märkis ta. Saarma arvates loob selline kontroll olukorra, kus mitu väikest erakliinikut ühinevad.

Ühinemine ja koostöö

“Usun, et erameditsiinis ongi uueks märksõnaks ühinemine ning koostöö tegemine. Sest need, kes ühinevad, suudavad pakkuda laiemat hulka teenuseid, investeerida jne.” Selliseid protsesse võib tema sõnul oodata juba lähiaastatel.
Kui võrrelda töömahtusid, jääb erakliinikute kanda praegu üsna tühine osa kogu Eestis osutatavast arstiabist – umbes 5 protsenti ambulatoorsest ravist.
“Samas peab ütlema, et vaatamata sellele, et erameditsiini maht on kõigest 5 protsenti, on erialasid, kus erameditsiini osa kogu pakutavast arstiabist on märkimisväärne – näiteks plastiline kirurgia, stomatoloogia ning günekoloogia.”
Erameditsiini arengut pärsib Saarma sõnul üsna tõsiselt see, et pidevalt muudetakse seadusi. “Erategijatel pole kindlustunnet. Erakapital teeb plaane pika perspektiiviga. Kui aga iga valitsus reegleid muudab, piirab see arengut.”
Fertilitase erahaigla tegevjuhi sõnul puudutab heade spetsialistide puudus üha enam ka meditsiini erasektorit. “On teatud erialad, kuhu on raske tööjõudu palgata – palju häid spetsialiste on välismaale läinud.” Saarma sõnul on hetkel väga hinnatud anestesioloogid, radioloogid ning ka günekoloogid. “Ehk erialad, mis vanasti olid üsna ebapopulaarsed. See müüt, et meil on arste üle toodetud, on ammu ümber lükatud,” lisas ta.
Päevakirurgia erakliiniku Medex peaarst Aalo Eller ütles, et viimastel aastatel on konkurents erakliinikute vahel teravamaks muutunud. “Meie eriala (ortopeedid-sporditraumatoloogid – toim) arste on väga vähe. Vahepeal tekkis lausa tühik. 2005. aastal peaks sel erialal lõpetama kaks arsti. Samas oleks Eestis kohe vaja umbes 25 arsti.
Elleri enda vastuvõtule on Medexi kliinikus umbes kuu aja pikkune järjekord, hoolimata sellest, et päevas võtab ta vastu 11–12 patsienti. Pikk järjekord on tema sõnul tingitud just arstide puudusest.
Elleri hinnangul ei erine arstide palgad era- ja riiklikus sektoris palju. “Enam ei ole vahed väga suured – umbes veerandi või kolmandiku võrra erasektori kasuks,” märkis ta.

EPL

Uudiste arhiiv