Anu Tali rabas Tokyot

10.06.2003
Ei juhtu just iga päev, et Tokyos, maailma ühes kuulsamas klassikalise muusika kontserdisaalis esitab Tõusva Päikese Maa vanim orkester Eesti helilooja loomingut Eesti dirigendi juhatusel.

Kui lisada fakt, et dirigent on noor, kena ja sarmikas naisterahvas, siis muutub ürituse tõeväärtus veelgi küsitavamaks. Käisin kohal, nägin ja kuulasin.

Elleri “Koidu” esiettekandega 29. mail Jaapanis Shibuya Bunkamura “Orchard” Hallis algas Anu Tali ja Tokyo Filharmoonia orkestri kuuepäevane kontserdisari. Kontserte toimus kokku neli. Peale Bunkamura saali esineti Suntory Hallis, Tokyo Opera City saalis ja Bunkyo Civic Hallis. Kõlasid Elleri sümfooniline poeem “Koit” ja “Kodumaine viis,” Tormise Avamäng nr. 2, Prokofjevi, Šostakovitši, Tšaikovski, Griegi ja veel mitme helilooja teosed. Esimesel kahel kontserdil soleeris tunnustatud Soome tšellist Jan-Erik Gustafsson ning järgnevatel Yoko Hasegawa tšellol ja Yoshihiro Kondo klaveril.



Kavas tutvustati Eestit

Kontserdikülalistele jagatavates brošüürides oli kirjutatud Eesti ajaloost, geograafiast ja muusikatraditsioonidest. Muuhulgas võis esimese kontserdi brošüürist lugeda lauset “selle kuu kontsertide võtmesõna on “Eesti.” Eesti ajutise asjuri Argo Kangro sõnul aitas kontserdisari kindlasti kaasa Eesti tuntuse suurendamisele Jaapanis. “Kui Jaapanis Eestist üldse midagi kuuldud on, siis seda tänu muusikale, ja Anu Tali kontserdid on seda tuntust kindlasti suurendanud,” lausus ta.

Kontserdisarja idee autor on Keio Ülikooli professor Kazuyoshi Nakaya, kes on ka Tokyo Filharmoonikute nõuandja artistide ja repertuaari osas.

Professor Nakaya huvi Eesti muusika ja Anu Tali vastu sai alguse eelmise aasta alguses Tokyo HMV muusikapoest ostetud plaadist. “Pidasin seda plaati haruldaseks, sest dirigent oli naine, ja ostsin selle uudishimust. Kuid plaati kuulates avastasin, et esitus on oodatust palju parem. Samuti hakkas mulle meeldima tol ajal tundmatu Eesti helilooja Tormise looming,“ rääkis Nakaya.

Uskumatult hea vastuvõtt

Tokyo Filharmoonia orkestrit on varem juhatanud sellised maailmanimed nagu Myung-Whun Chung, Vladimir Fedosejev, Christopher Hogwood ja Neeme Järvi, kui nimetada vaid väheseid. Küsimusele, mis ajendas teda Anu Tali Tokyo Filharmoonikutele soovitama, vastas Nakaya: “Tallinnas kontserti kuulates olin eriti vaimustatud tema Tšaikovski 6. sümfoonia dirigeerimisest. Olin kindel, et dirigendina on Tali enam kui või-meline Tokyo Filharmoonia orkestrit juhatama ning uskusin, et tema koostööst Jaapani orkestriga tuleb midagi uut ja erilist.”

Anu Tali kirjeldas Jaapani publikut kui teadlikku, südamlikku ja poolehoidvat. “Jaapani publikut vaimustuma panna on väga raske,” ütles ta. “Minu jaoks olid üllatuseks klassikafännid – inimesed, kes on teinud klassikalise muusika oma elu sisuks,” lisas ta Jaapani publiku kohta.

Koostöö orkestriga läks Tali jaoks üle ootuste hästi. “Väga tundlikud, kiire reaktsiooniga,” iseloomustas ta orkestrit. “Mul õnnestus nad emotsionaalselt avada.”

Tali üllatas eesti muusika ülihea mõistmine nii orkestri kui ka publiku poolt. “Arvasin, et pean iga nooti lahti mõtestama, kuid kui Elleri lahti lõin, siis tuli fraseerimine väga eestlaslik. See muusika tundus neile väga meeldivat ja tuli palju kergemini kui vene muusika, mida nad tegelikult teadsid,” rääkis Tali. “Arvan, et põhjuseks ei olnud eesti muusika lihtsus, vaid muusikalise sümboolika sarnasus,” lisas ta.

Kontsertide vaheaegadel tungles plaadileti juures palju inimesi. Anu Tali ja Eesti-Soome Süm-fooniaorkestri plaati “Swan Flight” müüdi juba enne kontserdisarja lõppu 2500 eksemplari. Jaapani esinemiste edukust näitab ka fakt, et kolmas ja neljas kontsert olid välja müüdud.

“Olen väga õnnelik, et jaapani publikule meeldis eesti muusika: Elleri “Kodumaine viis” ja Tormise Avamäng nr. 2. Arvan, et Anu Tali on Tokyo klassikalise muusika austajate ringkonnas tuttav nimi ja teda oodatakse järgmisel aastal jälle mõnda orkestrit juhatama,” rääkis professor Nakaya.

Üks esimest kontserti külastanud jaapani tuttav ütles, et tundis Elleri muusikas loodust. Ka mul tekkisid vaimusilma ette pildid Eesti loodusest, kuid sellele lisandus mõnus äratundmine – olen kultuurse väikerahva esindaja.

Anu Tali annab juba juuli algul veel ühe kontserdi Tokyo Filharmoonikutega.

EPL

Uudiste arhiiv