Kuidas hästi näha?

11.10.2011
Silmad on inimese elutegevuseks väga tähtsad instrumendid. Nagu paljude muude asjadega on ka silmadega nii, et nende vajalikkusest hakkame me aru saama alles siis, kui probleemid on käes. Täiskasvanud inimesed saavad oma nägemise muutumisest aru, kuid laste nägemisprobleemid on nende vanemate mure- lapsed ei tea ega taju, et on võimalik paremini näha.

Lähenev sügis on silmadele raske aeg, silmade koormus suureneb nii vanadel kui noortel. Ruumisisesed tööd, kunstvalgus, rohkem arvutit, vihmase ja hämara ilmaga autosõit, pikad kooli- ja tööpäevad- see kõik mõjutab silmade tööd. Meie silmad on väga tänulikud, kui me teame mida nad vajavad.

Kuidas siis aru saada, kas meie lapsel on kaasasündinud nägemishäire? Kas meie lapsel on arenenud koolilühinägevus? Kas on võimalik töötada kontoris nii, et silmad ei puneta ja pea ei valuta? Kas ajalehe lugemine võiks olla mugavam? Kas poes võiks hinnasilte näha selgemalt? Kui midagi sellist on olnud mõttes peaks pöörduma nägemiskontrolli. Nägemiskontroll ei ole ainult kontrollaparaadi näit, vaid parima võimaliku nägemise saavutamine. Tänapäeva prillitehnoloogia võimaldab väga palju.

Kõige olulisem näitaja on prilliklaasi kvaliteet. Peab teadma, et prilliklaasi läbipaistvust ja nägemise teravust parandab peegeldumisvastane kate. Koolilastel, kontoritöötajatel ja autojuhtidel on peegeldumisvastane kate hädavajalik. Peab teadma ka seda, et uue põlvkonna peegeldumisvastane kate on natuke kallim aga raskesti määrduv ja kergesti puhastatav. Näiteks maailma juhtivaima prilliläätse tootja Essilor Crizal Alize kate. Uus tehnoloogia loob täiuslikult sileda klaasi pinna- nii sileda, et ka klaasi lihvimiseks peab kasutama uut tehnoloogiat. Madal pinnaenergia, mis on loodud katte poolt ja madal hõõrdumise koefitsient annavad läätse, mida ongi 10 korda lihtsam puhastada kui tavalist peegeldumisvastase kattega läätse. Uusim ja testide järgi kõige uuenduslikum peegeldumisvastase kattega lääts on Essilor Crizal Forte. Tootja lubab kõige läbipaistvamat klaasi, suurepärast sõrmejäljepleki kaitset, tolmu ja mustust hülgavat toodet. Kõikide prillikandjate talvehirm- udused prilliklaasid on nüüd minekvik, prilliklaasid ei lähe uduseks, sest uue tehnoloogiaga klaasilt libiseb vesi väga kergesti maha.

Vaatamata headele omadustele vajavad head prillid ka hoolt. Peab teadma, et särgivarruka või kampsuniga prilli pühkimine on nagu liivapaberiga nühkimine. Prilliklaasi pika ea annab puhastamine kaupluses saadaolevate vahendite, mikrofiiber lapi ning jooksva veega. Kindlasti ei tohi peegeldumisvastase kattega klaase puhastada vahenditega, mis on metallide, rasvaste nõude ja muu sarnase puhastamiseks. Keemilised reaktsioonid võivad mõjuda kattele.

Prillikatet kahjustab ka kuumus. Kuuma ilmaga auto armatuurlauale jäetud peegeldumisvastase kattega prillid saavad kahjustatud. Kokkamise juures ei tohi prillid kokku puutuda auruga ja otsese kuumusega ning ka saunalavale ei tohi prillidega minna. Selliste ettevõtmiste juures on mõeldav kasutada ainult kõvakattega prilliklaase. Keevitaja, metallilõikaja või lihvija peaks tööl kasutama mineraalläätsedega prille.

Seega küsige oma silmadelt, mida nad vajavad ja arutage seda spetsialistiga.

Jaan Põrk Pereoptika, StockOptika, Säästuoptika juhataja

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv