Välismaal soovib töötada kümme protsenti eestlastest

14.01.2005
Töövahendusorganisatsiooni EURES tellitud uuringust selgus, et kümme protsenti eestlastest sooviks töötada välismaal.

Turu-uuringute AS-i poolt läbi viidud küsitlus näitab, et kindlasti ei soovi Eestist mujale tööle minna pooled küsitletutest. Veerand oli nõus lahkuma teatud tingimustel.

Kõige rohkem soovitakse tööle asuda Soome, mida eelistasid pooled küsitletutest. Soomele järgnesid Saksamaa, Rootsi ja Inglismaa.

Kõige rohkem motiveerib inimesi Eestist lahkuma mujal pakutav kõrgem palk ja uute kogemuste otsimine. Kõige enam takistab teistesse riikidesse tööle asumist vähene keeleoskus.

Tervelt 15 protsenti küsitletutest sooviks mujal töötada ehitajana. Teenindus- ja põllumajandussektoris sooviks end rakendada vastavalt üheksa ja seitse protsenti.

EURES-e projektijuht Alice Lugna rääkis, et suur osa inimesi ei soovi välismaale pikaks ajaks jääda ning eelistavad hooajatöid.

Sotsiaalministeeriumi asekantsler Piret Lilleväli ütles, et suur probleem on tööjõuvahendusega tegelevad ebaausad firmad, millede tegevust on väga raske kontrollida. Inimesed peaksid välismaale töökoha leidmisel kasutama rohkem riiklike kanaleid nagu näiteks EURES, lisas ta.

Lugna ütles BNS-ile, et nende kaudu otsib töövõimalusi paarkümmend inimest kuus. Näiteks aitas EURES õmblusvabrikut Sangar tööjõu värbamisel Lätist.

EURES on Euroopa töövahenduse süsteem, mis toetab töötajate vaba liikumist Euroopa Liidu ja Euroopa majanduspiirkonna riikides.


Uudiste arhiiv