Euroopa kultuuripealinna „Õnnelik lõpp“ algab jutuvestmisega Tallinna Kunstihoones

19.12.2011
Euroopa kultuuripealinna aasta lõpupäeval 22. detsembril jutustavad näitlejad Anu Lamp ja Jekaterina Novosjolova koos teatriõpilastega rahvusvahelise merejuttude võistluse parimaid lugusid. Jutuvestmine kestab Tallinna Kunstihoone galeriis kella 18–20.

Rahvusvaheline e-lugude jutuvõistlus sündis Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 kandvast ideest „Mereäärsed lood“. Korraldajate soov oli kokku koguda lugusid üle Euroopa paljudes keeltes ja anda nii igale eurooplasele võimalus sellele Eesti jaoks olulisele aastale oma panus anda. Lisaks soovisid võistluse algatajad, et need amatöörkirjanike lood jõuaks erinevalt kümnetest tuhandetest teistest, mis vaid internetis kättesaadavad on, publikuni ka tegelikkuses. Seetõttu tuli tänavu kokku žürii, mis valis 250 töö hulgast välja parimad.

Võistlusele laekus lugusid ja luuletusi kuues keeles ligi kahekümnest erinevast riigist. Kolmandik autoritest jutustavad lugusid hüvastijätust mere ääres, lahkuminekust või surmast. Rand kui eraldusjoon vee ja maa vahel on ilmselgelt looduses kõige tugevamini kogetud piire. Kirjeldatud hüvastijätt on kas ajutine või igavene, soovimatu või vabalt valitud, tegelik, meenutus või kujutlus. Sama tihti on lugude keskmes isiklik suhe – selle algus, kõrghetked, lõpp või vaid mälestus sellest, mis rannas mõtteid mõlgutades eriti intensiivne tundub.

Eriti tugevasti on esindatud saksakeelsed autorid, kes ka muidu e-Stories leheküljel tihti oma jutte avaldavad. Üllatavalt palju lugusid saabus ka väljastpoolt Euroopa Liitu, nii Venemaalt, Ukrainast, Iisraelist, El Salvadorist kui ka USAst. Nii et loomingiline „kivi“, mille mereäärsete lugude jutuvõistluse korraldajad Tallinnas merre viskasid, lõi laineid isegi teisel pool ookeani.

Lugusid loevad Tallinna Kunstihoone galeriis (Vabaduse väljak 6) kella 18–20 kuues keeles ette näitlejad Anu Lamp, Jekaterina Novosjolova ja Vanalinna Hariduskolleegiumi teatriklassi õpilased Mona Mi Mikkin ja Ott Raidmets. Publiku jaoks on lugude tõlked jälgitavad ekraanidel. Kunstihoone galeriis on samal ajal avatud äsja Wiiralti stipendiumi pälvinud noore kunstniku Paul Kuimeti näitus „Viewfinders“. Publikule on uksed avatud kogu sündmuse vältel, külma peletamiseks pakume sooja teed ja piparkooke.

Enne jutuvestmisõhtut kutsume külla muuseumitele – koostöös Tallinna linnamuuseumi ja NUKU muuseumiga avab kümmekond muuseumi oma uksed täiesti tasuta. Võtke osa ka kõige pisematele mõeldud töötubadest NUKU muuseumis ja Miia-Milla-Mandas, Corelli Music mängib keskaegset muusikat Kiek in de Kökis ja tutvuge piparkoogikunstiga Disaini- ja Arhitektuurigaleriis (Pärnu mnt 6).

Jutuvestmisõhtu järel soovitame külastada Tõnis Mägi, Vox Clamantise, Robert Jürjendali ja Vanalinna Muusikamaja tütarlastekoori kontserti „O’Adonai“ EELK Tallinna Jaani kirikus (Vabaduse väljak 1). Kell 20.00 aga algab kultuuripealinna aasta lõputseremoonia, mille juhatab sisse Margo Kõlari unikaalne „Tornikellade laul“ ja Taavi Varmi mapping Jaani kiriku fassaadil.

„Õnneliku lõpu“ kogu kava on kättesaadav aadressil www.tallinn2011.ee/onneliklopp.

Uudiste arhiiv