Lähiaastail katab traadita internetivõrk kogu Eestit

27.01.2005
Kunagise NMT sagedusel hakkab kogu Eestit katma mõne aasta pärast traadita interneti võrk, kirjutab Äripäev.

Majandusministeeriumi sideosakonna juhataja Edvard Saarma sõnul tahab riik kogu Eestit katva traadita internetivõrgu rajamiseks ära kasutada juba mitu aastat jõude seisva NMT sagedusressursi, 450 MHz.

“NMT põhines küll analoogtehnoloogial, millel ei saaks internetti jagada, kuid nüüd on tulnud digitaaltehnoloogia,” ütles Saarma. “Põhimõtteliselt saab see olema nagu suur WiFi võrk, mis katab kogu Eesti ning kliendil pole vaja muud kui osta oma arvutisse vastav raadiokaart.” CDMA-tehnoloogiat kasutatakse juba mitmel pool maailmas, kuid valdavalt mobiilsidevõrguna.

Kui WiFi levib heal juhul ja otsenähtavuse korral maksimaalselt 5 kilomeetri kaugusele, siis CDMA ületab seda oluliselt. “Üks antenn katab 30–40 kilomeetrit vabalt ära, aga kärjed tuleks siiski väiksemad teha (st antenne tuleb tihedamalt paigaldada – toim.), et ühenduse kiirus ei kannataks – muidu on nagu mõnes WiFi kohvikus, et kui kohal on korraga liiga palju arvutiga härrasid, siis kiirust pole ollagi,” selgitas Saarma. “Maksimumkiirus ulatub ikka megadesse, aga alla 256 kbs see kukkuda ei tohiks, see ei oleks siis ju enam kiire internet.”



Elioni meediasuhete juhi Ain Parma­se hinnangul on tegemist perspektiivse tehnoloogiaga hõreasustusega maapiirkondadele internetiühenduse võimaldamiseks. “Kavatseme alustada sel aastal süsteemi testimist ning seetõttu olime ka üks testsageduste võimaldamise initsiaatoritest,” ütles Parmas.

Omalt poolt lubab riik interneti kättesaadavuse ja odavuse huvides nii palju teha, et küsib konkursi võitjatelt vaid raadiosagedustele kehtestatud riigilõivu, mitte rohkem. Saarma sõnul hakatakse aga hoolega jälgima, et teenusepakkujad ei hakkaks uue võrgu kaudu mobiilside- ja 3G teenust pakkuma. “Mobiilsidefirmad on ju 3G litsentsi eest igaüks 70 miljonit krooni maksnud,” selgitas Saarma keelu tagamaid.

EPL

Uudiste arhiiv