Portugal valmistub haruldaseks külmalaineks

28.01.2005
Portugalis ei lange ka jaanuaris, aasta külmimal kuul, keskmine temperatuur naljalt alla 10 pluss-kraadi. Sel nädalal on aga siin oodata tõelist külmalainet.

Sisemaal ja mägedes võib õhutemperatuur langeda 10 miinuskraadini. Lissabonis on aga karta öösel kõigest nelja pluss-kraadi, mis on ohtlik eelkõige pealinna kodututele.

Vältimaks inimeste alajahtumist, avaldas Portugali riiklik tsiviilkaitse ajalehtedes artikli, milles antakse inimestele nõu, kuidas end külma eest kaitsta. Näiteks magama minnes peaks katma end mitme tekiga, samuti soovitatakse kasutada pidžaamat ja juua kuumi jooke. Väljudes soovitatakse panna pähe müts, kaela sall ja kätte kindad.

Põhjamaalasele võib asi tunduda naljakas, kuid tõsi on, et enamikul Portugali elumajadest on ühekordsed aknad ja neis puudub keskküte. Lisaks tekitab ookeani lähedus rannikualadel lisaniiskust. Kui külm hakkab tõeliselt näpistama, võetakse kodudes abiks gaasi- või elektrikütjad. Muidugi on viimastel aastatel hakatud ehitama keskküttega elamuid, kuid säärast elamispinda peetakse liiga luksuslikuks.

Metroojaamad öösel avatud

Vastupidiselt Hispaaniale, kus külma ja tuulega kaasneb lumesadu, pole Portugalis siiski vihma ega lund oodata, nii et lumetuks jääb ka maa kõrgeim tipp Serra da Estrela, mis on tavaliselt ainus portugallastele tõelisi talverõõme pakkuv paik.

Maa keskosas, kus on oodata kõige madalamat temperatuuri (kuni kümme miinuskraadi) hoiatab politsei ka libedate teede eest, mis on paljudele siinsetele autojuhtidele haruldane ja esmakordne kogemus.

Lissaboni linnavalitsuse andmetel on pealinnas avatud ööbimis- ja söögikohad, kus kodutud saavad sooja ja kehakinnitust, samuti jäävad külmadeks öödeks avatuks mitme metroojaama uksed. Sellele vaatamata tunneb linnavalitsus muret umbes neljasaja asotsiaali pärast, kes ei armasta ööbida ööbimiskohtades, eelistades pigem pargipinki või papist meisterdatud ulualust.



EPL

Uudiste arhiiv