Öises Tallinnas tegutseb viinakuller

01.02.2005
Pärast öise viinakeelu jõustumist on Tallinnas oma äri sisse seadnud mobiilsed öise toidu, joogi ja alkoholi kohaletoimetamise teenuse pakkujad, kauba tellimiseks piisab vaid telefonikõnest.


Paar nädalat tagasi hakkasid Mustamäe majade postkaste ummistama «ööviina» kojutoimetamise teenuse reklaamid. Postimehe eksperiment näitab, et teenus toimib: veidi pärast südaööd tehtud telefonikõne peale ei pakuta alkoholi mitte ainult mustamäelastele, viinalastiga auto vurab ka Maakri tänavale vaid veerand tunniga.

Vaidlus kättetoimetamiskoha teemal lõpeb Maakri tänava tornmaja esisega, mis toimetuse rõdult hästi nähtav ja pildistatav. Paar tundi varem saab fotoaparaadiga valgust mõõdetud ja kolleegile õige koht vaateakna ees kätte näidatud.

Popist vene raadiojaamast kostvate häälte abil loodud peomeeleolu taustal võetud kõne kuulutuses toodud numbrile on lühike. «Meil on siin mitut sorti viina – millist soovite?», küsib korrektse, väikese aktsendiga eesti keeles vastanud mees. «Viru Valge – jaa, 0,5-liitrised on olemas. Kesklinna tuleme kohale veerand tunniga.» Kontaktivõtuks palub jätta mobiilinumbri.

Ratastel müügilett

Laterna all külma käes hüpeldes meenuvad tudengiajad, mil pudeli vägijoogi hankimiseks kalli kommertspoe külastamise asemel taksosid ja teehöövleid hääletati. Ka fotograaf jõuab rõdul tuisus juba lõdisema hakata, kui otse objektiivi suunas tuiskavast lumeseinast murrab läbi must Mercedes. Selline kümme aastat truult teeninud, mitte veel päris loguks sõidetud, numbritahvli allservas Vene lipp ja kiri «Russia».

Auto peatub viinaostjast kümmekonna meetri kaugusel. Enne edasiliikumist tuleb autost igaks juhuks ka kontrollkõne. Siis peatub mersu tänavanurgal lõdiseja ees.

Viisakas, kuid napisõnaline tumedais rõivais noormees avab pagasiruumi, seal on väikese hulgilao vääriline kogus erinevat alkoholi. Esmapilgul haarab silm kaht kastitäit viinapudeleid ja mitut õllepudelitega kilekotti. Mees surub käe pakiruumi ja 0,5-liitrine pudel vahetab 130 krooni eest omanikku.

Tehing tehtud, hüppab mees autosse ja sõidab Stockmanni parkla kõrvale.

Ametnikud teadlikud

Tallinna ettevõtlusameti hinna ja tarbijakaitse teenistuse direktori Aave Põdra sõnul on nad sellisest teenusest teadlikud. «Kaubandustegevuse seaduses on võimalus taotleda registreeringut, märkides tegevuskohana asukoha asemel sõna «puudub»,» selgitas Põdra.

«Aga arvesse tuleb võtta Tallinnas kehtivat öise alkoholi müügi piirangut. Inimesed on varmad seaduseauke otsima.»

Ettevõtlusameti hinna ja tarbijakaitse teenistuse järelevalveosakonna juhataja Peeter Ühtegi sõnul kontrollitakse seda teenuseosutajat lähiajal koos politseiga. Kuna müük toimub öisel ajal autost, on Ühtegi sõnul politsei kaasamine õigustatud. «Minul pole õigust isikut kinni pidada ega isiku kindlakstegemiseks dokumente küsida,» märkis ta. «Kauplusest saame dokumente nõuda, tänaval eraisikult aga mitte.»

Öise kontrollreidi käigus teevad nad kindlaks alkoholimüüja isiku, kauba päritolu ning kas on tegemist legaalse või illegaalse kaubaga.

Alkoholi jaemüügi eest keelatud ajal ja registreeringuta kauplemise eest on maksimaalne rahatrahv juriidilisele isikule 50 000 krooni, füüsilisele isikule kuni 300 trahviühikut ehk18 000 krooni.

Ühtegi sõnul määratakse maksimumkaristus erandjuhtumil. Võimaliku illegaalse kauba puhul tegeleb asjaga politsei.

Põhja politseiprefektuuri majanduskuritegude osakonna ülemkomissar Rocco Ots ütles, et Postimehe kirjeldatud viinamüük näib talle ebaseadusliku majandustegevusena. Ots selgitas, et sel juhul on tegu kuriteoga, mille eest saab inimese isegi kuni kolmeks aastaks trellide taha saata.

Ots nentis, et kui viina tellimise peale kohale toonud mehel on Harjumaal registreeritud firma, mille tegevusalana on põhikirjas ka alkoholi kättetoimetamine, võib ta puhtalt pääseda.

«Viinakulleri» hinnakiri

• Viru Valge, Y2K 80 kr 0,5 l

• Lauaviin, Eesti Standard Vodka, Taluviin 50 kr 0,5 l

• Tööaeg kella 23–05

• Teenustasu 50 kr


Postimees

Uudiste arhiiv