Linlane pakub Linnar Priimäe ideele võistleja

27.06.2003
Alternatiivina linna endise mainekujundaja Linnar Priimäe ideele taastada Viru väravad teeb lehelugeja K. L. ettepaneku taastada hoopis Nunne väravad, mis oli kunagi linna suurimaid ehituskomplekse.

“Kui Tallinnas üldse linnaväravaid taastada, siis oleks mõttekam taastada mitte Viru, vaid Nunne väravad,” ütles dekoratiivskulptoriks õppinud K. L., kes on valmistanud umbes meetrise läbimõõduga Nunne väravate mudeli. Samanimelisel tänaval Toompea jalamil asunud Nunne väravaid eelistaks K. L. taastada sellepärast, et seda oleks võimalik teha Viru väravatest ehedamalt.

Viru väravad ammu kinni
K. L.-i sõnul polnud tal Nunne väravate mudeli tegemiseks eeskujuks mingit pildimaterjali ning andmed ammutas ta arhiividest. “Väravad koosnesid kahtedest eelväravatest ja põhiväravatest, mille vahel oli vallikraav ja tõstemehhanismid. Tegu oli ühe suurima ehituskompleksiga Tallinnas,” lausus K. L. Mehe sõnul võiks taastada vaid osa põhiväravatest, kasutades maalilisuse tekitamiseks vanu kive ja materjale. “Kui ma oleksin miljonär, siis läheksin selle projektiga linnavalitsusse,” lisas ta.

Kolm aastat aega võtnud ja 1961. aastal valminud töö on praegugi vaatamiseks väljas Kiek in die Kökis, kõrvuti autori isa 1936. aastal valminud töö, Viru väravate mudeliga. Viimasele tõigale lisab pikantsust see, et mudelil on väravad kinni, nagu pakub praegu Priimägi.

Muuseum võttis ära
Mudel valmis meistri põlve otsas Pärnu maantee äärses kanakuudis. “Tahtsin seda algul teha enda jaoks, mitte tellimustööna, siis aga pöördus linnamuuseum minu poole palvega makett ära müüa. Summa oli muidugi kümnendik tegelikust väärtusest,” rääkis K. L. Pärast mudeli muuseumile andmist on ta töötanud suurema, umbes poolteise meetrise läbimõõduga mudeli kallal, mille ta nüüd meeleldi muuseumiga väiksema vastu vahetaks.
Nunne väravate lammutamist alustati pärast 1868. aastat ning juba tollal põhjustas see kõvasti vaidlusi, sest plaanil oli ka palju vastaseid. Linnavalitsus surus mõtte siiski läbi, sest väravad tekitasid Nunne tänaval ummikuid.

EPL

Uudiste arhiiv