Näitus „Looma loodud“ Tallinna Loomaaias

25.02.2013
Loomaaias reedel, 1. märtsil kell 15 avatav näitus „Looma loodud“ on pühendatud loomadele-kunstnikele, kes ilmselt tunnevad samasugust loomisrõõmu nagu inimesedki ja kelle kunst ei jää alla inimese poolt loodule.

Esmakordselt Eestis saab näha inimahvide kunstitöid, mis mujal maailmas näitustel juba tuntust kogunud ja imetlust äratanud. Näituse korraldamiseks sai loomaaed innustust Helsingis elavalt loomakunsti huviliselt Heikki Lehtosaarilt, kelle kogust pärineb suur osa väljapanekust. Näha saab orangutanide, šimpansite, gorillade ja ühe vaieldamatult andeka ja omapärase kaputsiinahvi taieseid.

Lisaks on näitusel välja pandud Tallinna loomaaias praegu elavate šimpansite Betty ja Quincy ning aastatel 1965-68 elanud šimpans Peetri joonistused. Šimpansid Betty ja Quincy on pärit loodusest, nad konfiskeeriti Aafrikast tulnud laevadelt umbes aastavanustena, Betty 1991. aastal ja Quincy 1995. aastal.

Šimpans Peetril õnnestus oma lühikesele elueale vaatamata osaleda 1966. aasta Eesti telefilmis „Peegliahv“. Lühifilmi demonstreeritakse näituse ajal loomaaia elevandimajas. Video vahendusel saab näha Rootsis Furuvik Zoos elavat ja maalivat šimpans Santinot ning ka Tais elavaid ja etteantud teemadel maalivaid aasia elevante.

Oma esimesed joonistamiskatsetused on teinud ka Tallinna loomaaia aafrika savannielevandid: näitusel on eksponeeritud elevant Fieni töid, elevant Draay kogub veel inspiratsiooni.

Põnevat näitust uudistama on oodatud kõik huvilised!

Alates 1. märtsist on loomaaia kassad avatud 9–17, elevandimaja on avatud 10–18.

Sageli arvatakse, et loovus on vaid inimesele omane, kuid see ei pruugi nii olla. Kui anda loomadele, näiteks šimpansitele, gorilladele või elevantidele võimalus, oskavad nad luua abstraktseid kujutisi, mis on vaieldamatult kunstipärased.

skoor

3.5

Viimane kommentaar:

"Vähemalt korra aastas tuleb ikka sammud seada võrratult toredasse Tallinna Loomaaeda. Nii on olnud see järjepidevalt üle kolmekümne... (4.0)" Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv