29. mail avatakse Tartu Ülikooli kunstimuuseumis näitus „PEAASI on iluasi?“

26.05.2014
29. mail kell 15.00 avatakse Tartu Ülikooli kunstimuuseumis näitus „PEAASI on iluasi?“. Näitus keskendub antiikaja portreekunsti kaudu ilu ja inetuse, kuid ka vaimu ja võimu küsimustele kujutamistraditsioonides.

Kuraator Kerttu Palginõmme sõnul esindab portree valitud isikuid mitte ainult realistlikult jäädvustaval moel, vaid rõhutab ka modelli sotsiaalset prestiiži ja poliitilist rolli. „See omakorda tingib teatud traditsioonide väljakujunemise, millel on sügavalt ideoloogiline tagapõhi,“ räägib näitusest Palginõmm.

Näitusel on eksponeeritud valitud näited antiikaja portreekunstist, nende seas näiteks keisrinna Faustina imposantse melonisoenguga portree ning antiikaja tähtsaima naisluuletaja Sappho büst, millel oli oluline roll kreeklaste ilukäsitluse kujundamisel. Samuti on näitusel välja nii Makedoonia väejuhi Aleksander Suure kui keiser Marcus Aureliuse portreid.

Näituse avamisüritusel 29. mail on väikseid üllatusi, mis panevad maitsemeelt ergutavalt mõtlema ilu kaduvuse üle ja samal ajal rõhutavad esteetilisuse rolli isuäratavuse juures. Kell 17.30 toimub ka tasuta kuraatoriringkäik, mille kestel tutvustatakse näituse kontseptsiooni ning kõneldakse antiikajast tõukudes universaalsetel teemadel, mis kõnetavad igaüht ka tänapäeval.

Lisaks sellele toimuvad suve jooksul regulaarsed õhtused eesti- ja ingliskeelsed ekskursioonid. Ekskursioonid toimuvad esmaspäeval, kolmapäeval ja reedel kell 16.00 inglise keeles ja kell 17.00 eesti keeles. Eraldi tähelepanu tasub pöörata perepäevale 31. mail, mil antakse ülevaade antiikaja soengumoest ning kõigil on võimalus endale meisterdada sobiv peapael. Juuste soengusse sättimisel on abiks Kutsehariduskeskuse noored juuksurid.

Näituse „PEAASI on iluasi?“ kuraator on Kerttu Palginõmm, kujundaja Anne Arus ning tõlkija Tuuli Triin Truusalu.

Näitust on toetanud Kultuurkapital ning see jääb avatuks oktoobri lõpuni.

Lisainfo: Kerttu Palginõmm, tel 737 5384, kerttu.palginomm@ut.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv