Estonian Air tõrjub EasyJeti eurose piletiga

15.04.2005
Estonian Air püüab üheeuroste piletitega tõrjuda Berliini lennuliinilt EasyJeti, kes on Eesti rahvusliku lennukompanii niigi suhteliselt madala täitumusega liini reisijate arvu veelgi vähendanud.



Varem on Estonian Air üheeuroseid pileteid müünud vaid korra ühe kampaania raames. Nüüd müüakse lennujaamamakse sisaldavaid, 325-kroonise alghinnaga ühe suuna pileteid pidevalt. EasyJeti odavaim ühe suuna pilet maksab praegu samuti umbes 320 krooni.

Estonian Airi presidendi Børge Thornbechi sõnul ei saa nii odavaid pileteid siiski kõigile lendudele. Nagu odavate piletitega ikka, on need müügil vaid internetis ning nende arv on piiratud. Seetõttu jagub pileteid vaid huvilistele, kes need mitu kuud ette ostavad. «Tegemist on prooviperioodiga, mille kestus sõltub huvist,» märkis ta.

EasyJeti võimalik tõrjuda


REKLAAM


Samas tunnistas lennufirma president, et odav hind on suuresti tingitud just konkurentsist EasyJetiga ning teistel liinidel esialgu selliseid muutusi ei kavandata. Estonian Airile tähendab selliste hindadega müük selget kahjumit, mille suurus sõltub lennuki täitumusest ning odavate ja kallite piletite vahekorrast.

EasyJeti tõrjumine Berliini liinilt imeodavate piletitega on spetsialistide hinnangul põhimõtteliselt võimalik, sest Euroopa kolme suurima lennufirma hulka kuuluv EasyJet lähtub oma liinide käigushoidmises vaid täitumusest.

Mullu sügisel uusi liine esitledes ütles firmas Eesti turunduse eest vastutav Yannis Capodistrias, et liini keskmiseks täitumuseks ootavad nad 85 protsenti.

Reisibüroo Baltic Toursi väljuva turismi müügijuhi Margit Lõivu sõnul aitab odav hind Estonian Airil kindlasti kliente võita, iseasi on, kui palju pileteid sellise hinnaga tegelikult müüakse. Seda lennufirma ei avalda.

«Loomulikult on see üks samm EasyJeti-vastases võitluses,» lausus ta.

Lõivu hinnangul sõltub kampaania edu ning Estonian Airi rahaline kaotus eelkõige just odavate piletite arvust.

«Kui lennukis on vaid üks sellise hinnaklassi pilet, siis loomulikult suurt midagi ei juhtu, seda nii rahaliselt kui reisijate arvu poolest,» märkis ta. Küll aga leiab Lõiv, et turistide jaoks on Berliin kahtlemata atraktiivne sihtkoht ning huvi odavate piletite vastu on suur.

Tasuta söögita turistiklass

Kui odavate Berliini-piletitega tuli Estonian Air välja eile, siis homsest kärbib firma oma pardateeninduse kulusid, kaotades tasuta söögi ja joogi turistiklassis. Selle eest tuleb reisijatel maksma hakata.

Samas juurutab firma sisuliselt kolmeklassilist teenindussüsteemi, kus turisti- ja äriklassi kõrval on ka kallim turistiklass, kus pakutakse jätkuvalt tasuta süüa-juua ja võimalust lennuaega muuta või reisija nime vahetada.

Siiani on selgusetu, mis saab inimestest, kes on oma lennupiletid tellinud enne homset ning arvestanud tasuta söögikorraga pardal. Tõenäoliselt saavad nad siiski tasuta süüa ja juua, kuid lõplik otsus selle kohta peaks tulema lähipäevil.

Uudiste arhiiv