Eesti balletitantsijad tõid Roomast säravaimad medalid

11.07.2003
Eile jõudsid koju Estonia balletitruppi esindanud Sergei Upkin (22) ja Galina Laush (20), kes võitsid Roomas rahvusvahelisel balletikonkursil kuld- ja hõbemedali.

“Tugev võistlus oli,” kinnitasid Upkin ja Laush eile lennujaamas õnnesoovijatele ühest suust. “Väga tugev, aga väga hea,” lisas Upkin. Tantsija lisas, et konkurentidest meeldis talle eriti Itaalia paari esinemine.

2. juulil lõppenud Itaalia tantsuakadeemia konkursil osales kokku 37 balletitantsijat, kellest finaali pääses 12.

“Nad võitsid küpsete tantsijate klassis, see pole mingi avansipreemia, vaid suur tunnustus,” lausus Estonia teatri peadirektor Paul Himma. Tema hinnangul näitab võit tõsist tööd. “On osatud eesmärk püstitada, selleks valmistuda ning õigel hetkel olla valmis täiuslikuks esituseks,” ütles ta.

Upkin ja Laush teevad koostööd sügisest saati. Galina Laushile oli see esimene võistlus, Upkin on kogenud konkursivõitja.


Laushile lennujaama vastu tulnud vanem vend Dmitri, samuti balletitantsija, märkis, et õe jaoks muudab võit palju, sest praegu on kaalumisel nimiosa täitmine “Romeos ja Julias”. “Arvan, et ta saab selle ja tulevikus saab temast priimabaleriin,” ütles Dmitri. “Ta näeb selleks tõesti palju vaeva, peaaegu elab teatris ja kodus mõtleb balletist. Tantsin ka, aga mul on ka oma elu. Tema jaoks on oluline ainult ballett.”

Kokku oli võistlusel kolm vooru. Mehi ja naisi hinnati ühes arvestuses, þüriid juhtis UNESCO Euroopa balletiliidu esimees Milorad Miskovitch.

Paul Himma ütles, et Estonia balletitrupi tase on viimase kahe aastaga tunduvalt tõusnud ja ühtlustunud. “Vanasti oli vaja mõnele kohale võtta külalistantsijad, aga viimastel aastatel oleme saanud ilma läbi,” lausus ta. “Andekus on töövõime, lisaks peab õnne olema. Ballett on tippsport.”

EPL

Uudiste arhiiv