Bussijuhid teenivad lisaraha kasutatud pileteid müües

02.05.2005
Bussijuhid on avastanud uue teenimisviisi, müües sõitjatele uute bussipiletite pähe kord juba kasutatud sõidutalonge, kirjutab Postimees.

Trikk läheb õnneks seetõttu, et sohver teeb talongiga petteklõpsu käeulatuses asuva kompostri juures. Pettust tasub kahtlustada juhul, kui pilet on kortsunud või pakub juht teile kohustusliku 15-kroonise asemel odavamat talongi.

Just nii juhtus Olgaga, kes nädal tagasi astus Viru väljakul 18. liini bussi ning ulatas talongi lunastamiseks noorele päikeseprillidega juhile 25kroonise. Tagasi sai ta 15 krooni ja pileti, mille juht ise «augustas». Olga ütles, et ei hakanud juhilt selgitust küsima seetõttu, et polnud kindel võimaluses tõestada, et ostis selle bussijuhilt. Igaks juhuks kirjutas ta üles bussi numbri 070 TAK.

TAKi esimese veokorralduse osakonna juhataja Aleksei Martin sõnul käis Olgale vana pileti müünud juht reedel personaliosakonnas vestlusel ning tal on kohustus kirjutada juhtunu kohta seletuskiri.

«Muidugi väitis ta, et pole vanu pileteid uuesti müünud,» ütles Martin. «Juhi näost võis ju aru saada, et ta valetab, aga see ei tõesta midagi. Üksikuid selliseid juhtumeid on ka varem ette tulnud, need on tõestatud ning süüdlane töölt vallandatud. Nagu inimeste seas on jäneseid, on ka ebaausaid juhte, kuid ilma sõitjate abita on neid raske kätte saada.»

Bussipeatustes inimestega vesteldes selgus, et samamoodi on inimesed kortsunud pileteid ostnud ka 17., 5. ja 1. liini bussijuhtidelt.

TAKi suhtekorraldusjuht Sirje Roht soovitas alati vaadata, kas bussist ostetud piletil on hinnanumbri all täht J, kioskist ostetul see puudub. Sõitjateveo eeskiri kohustab ka sõitjat pileti saamisel kohe pileti ja selle hinna õigsust kontrollima.

«Kahjuks ei pöördu inimesed kahtluse korral bussijuhi poole, et kohapeal asja selgitada,» ütles ta. «Varem olid poes sildid, et raha tuleb kontrollida kassa juurest lahkumata ning hilisemaid pretensioone ei arvestata. Sama lugu on ka bussis.»

TAK palub kahtluse korral kohe bussijuhilt aru pärida ning kui sohvri selgitus tundub kahtlane, hoida pilet alles ning võtta ühendust TAKiga. Juhti saab tuvastada bussi numbri, liini, kellaaja jms alusel. Pileti alusel saab kontrollida, kas sellist numbrit kandev pilet on üldse sellele juhile müügiks väljastatud.



Eesti Päevaleht

Uudiste arhiiv