Suvekultuur lahvatab kiirelt ja lühidalt

08.06.2005
Paljukest se­da suve on. Laias laastus kolm kuud. Nädalavahetusi mahub suvesse kolmteist, üks neist on juba seljataga.

Neile kolmeteistkümnele nädalavahetusele peab ära mahtuma n + 1 suveüritust. Muidugi saab appi võtta ka argipäevad, ikkagi puhkuste aeg, aga magusamad asjad leiavad aset ikka nädalalõputi.

Meelitavad ka tuurid, suveetendused, vembutembumaad ning muud lusti- ja puhkepaigad, kindlasti on vaja jõuda loomaaeda ja mere äärde.

Kui palju on Virumaal linnu, valdu, külasid, võib igaüks kokku rehkendada. Igaüks võtab ette ühe või mitu suveüritust, mõni pakub välja terve nimekirja. Tekivad ürituste külakuhjad. Korraga mitmes kohas olla on raske. Kui mitte võimatu. Niisiis tuleb teha valik.

Iga korraldaja unistab publikumenust. Selleks peab tutvustus olema nähtav, kättesaadav, selge, teaberohke.

Lääne-Virumaa suveürituste ülevaate koostamist alustasin maakonna koduleheküljelt. Paraku oli seal aasta 2004.

Lääne-Viru Omavalitsuste Liidust sain suuremate ja väiksemate ettevõtmiste nimekirjad otse elektronpostkasti. Saab lahkesti igaüks, kes küsib. Kui taipab küsida.

Valdade ja linnade koduleheküljed dubleerivad suuremalt jaolt telefoniraamatut, sealt leiab küll rahvamaja telefoninumbri, aga enamasti ei mingit suvekultuuri. Mõni muidu naksakas vald on jäänud kultuuriga pidama mai algusse, teisel ja seitsmendal ei tule pähe kodulehele panna ühtegi teistelegi tulekuhuvi pakkuvat kohalikku ettevõtmist. Või kirjutatakse neist tagantjärele.

Uudiste alla mahub veel kuidagi spordiüritusi, aga kultuur mängib kusagil omaette peitust. Ja poriseb pahaselt, et teda ei märgata.


Tegutsema ajendab alles ajalehte sattunud tegelikkusele mittevastav teave. Kas omavalitsusliitu on ürituse õige kuupäev teatatud? Ei ole, aga kavatsesime... Kas kodulehel on õigeks parandatud? Ei ole.

Kui tegijad ise ei võta kanda hoolt, et nende ettevõtmisest teataks, ei tee seda nende eest keegi teine. Kui ei tea, ei saa ka publik tulla. Nagu kinnitab iga järgmine suvi, on tee selle lihtsa tõe juurde äärmiselt raske.

Kiita tahaks ka. Kundat, Sõmeru ja Vihula valda. Viru-Nigulat mööndustega. Tapa intrigeerivat lakoonilisust.

Küllap leidub lühidalt lahvatavas kultuurisuves igaühe jaoks sobiv üritus. Aidakem siis sündmusel ja vaatajal kokku saada. Lahke meele ja avatud teabega.


VT

Uudiste arhiiv