Oslo lennule hilinenud võivad jääda kahjutasuta

14.06.2005
Tarbijakaitseamet ei rutta pühapäeval Estonian Airi Oslo lennult maha jäänud inimestele kahjutasu välja mõistma, sest on selgusetu, kelle süül reisijad maha jäid.

14 Oslosse lendama pidanud inimest ei jõudnud lennujaamas ennast õigeks ajaks lennule registreerida. Reisijate sõnul takistas seda teenindajate aeglane töö, lennufirma hinnangul aga jäid reisijad ise hiljaks.

«Kui lennujaamas on pikad järjekorrad, on loomulikult väga raske tõendada, mis kell keegi lennujaama jõudis,» ütles tarbijakaitseameti pressiesindaja Kristina Vaksmaa.


Kui juhtunus on siiski süüdi Estonian Airi liiga aeglane teenindus, on inimestel sõltuvalt ooteaja pikkusest õigus kuni mõne tuhande krooni suurusele hüvitisele.

14 inimesest 12 said oma reisi jätkata juba pühapäeva õhtul, kahel tuli aga oodata esmaspäeva hommikuni. Vaksmaa sõnul ei ole ükski reisija seni nende poole pöördunud.

Alates 17. veebruarist kehtib Euroopa Liidu määrus, mille kohaselt on inimesel 3911-kroonisele hüvitisele õigus siis, kui kuni 1500 kilomeetri pikkune lend on ülebroneeritud ja reisija sellest maha jääb või lend tühistatakse.

6258 kroonini küünib hüvitis samadel tingimustel 1500 kilomeetrist pikematel reisidel, 3500 kilomeetrist pikemate liinide puhul on hüvitis 9387 krooni.

Esimesena peavad lennufirmad siiski pakkuma inimesele võimalust võimalikult kiiresti teiste lendudega soovitud sihtpunkti jõuda. Kui sinna saabumine venib sõltuvalt liini pikkusest üle kahe, kolme või nelja tunni, on reisijal õigus poolele hüvitisesummast.

«Samuti on reisijatel sellises olukorras õigus hoolitsusele, näiteks piisavale söögile,» märkis Vaksmaa.

Estonian Airi pressiesindaja Epp Alatalu sõnul käitusid nemad hilinenud reisijatega viisakalt ja võimaldasid neil olukorra kiireks lahendamiseks tasuta piletivahetuse. Samuti anti kõigile 140-kroonine toidutalong. «Inimesed peavad mõistma, et tipptunni ajal tuleb varakult lennukile tulla,» lisas ta.

Lennust maha jäänud inimesed kinnitasid siiski Postimehele, et lennufirma ei jõudnud nendega lihtsalt tegelda ja hiljaks nad ei jäänud.

Lennutrahv

Ülebroneeritud või tühistatud lennu eest võib nõuda:

• kuni 1500 kilomeetrise reisi puhul 3911 krooni

• 1500 kilomeetrist pikema reisi puhul 6258 krooni

• 3500 kilomeetrist pikema reisi puhul 9387 krooni

• Kui inimesele pakutakse asenduslend ja sellega jõutakse sihtkohta tunde hiljem, võib nõuda poolt hüvitise summast.

Allikas: euroliidu lennundusmäärus


Postimees

Uudiste arhiiv